Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάϊντεν στο Ριάντ είχε ως αποτέλεσμα συμφωνία προμήθειας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ειδοποίησε το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να προωθήσει την πώληση στο Ριάντ 300 πυραύλων για τα συστήματα Patriot και συναφούς εξοπλισμού, αξίας 3,05 δισεκ. δολαρίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πηγές της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφωνούν να πουλήσουν 300 πυραύλους MIM-104 GEM-T για το σύστημα αεράμυνας Patriot, αξίας (3,05) δισ. δολάρια για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Θα «ανανεώσει τα μειωμένα αποθέματα πυραύλων» για τα συστήματα Patriot
Η πώληση θα επιτρέψει στο Βασίλειο να «ανανεώσει τα μειωμένα αποθέματα πυραύλων» για τα συστήματα Patriot, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση UAVs με τα οποία επιτίθενται εναντίον του οι σιίτες αντάρτες Χούθι της γειτονικής Υεμένης, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,δύο αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD (Theater High Altitude Area Defense) με 96 πυραύλους, αξίας 2,25 δισεκ. δολαρίων.
Το παράδοξο είναι ότι οι πωλήσεις αποκαλύφθηκαν την ημέρα που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την παράταση in extremis για «δύο επιπλέον μήνες» της εκεχειρίας σε ισχύ στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, με την ελπίδα να «εντατικοποιηθούν» οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί «διαρκής» ειρήνη στο κράτος περίπου 30 εκατ. κατοίκων όπου μαίνεται πόλεμος επί οκτώ χρόνια.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Η χώρα μας έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς.
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις.
Ωστόσο το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot που αντιμετώπισε η Σαουδική Αραβία , σε συγκερασμό με την πρόσφατη αγορά από τις ΗΠΑ και τις άριστες σχέσεις Αθήνας-Ριάντ θα πρέπει να μας αφυπνίσει και εξηγώ.
Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.
Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drones και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην συμφωνία εξασφάλισης επιπρόσθετων πυραύλων Patriot από το Ριάντ αν απαιτηθεί μελλοντικά, είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Οι συμφωνίες πώλησης από τις ΗΠΑ, των αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία και των THAAD στα ΗΑΕ, έχουν τις παρακάτω επιπτώσεις για την Ελλάδα.
Πρώτον θα επαναπατριστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από σήμερα και μάλιστα αναβαθμισμένη σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε γίνει, η πυροβολαρχία μας Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της αντιαεροπορικής μας άμυνας.
Δεύτερον όπως προαναφέραμε η χώρα μας μπορεί να προβεί από τώρα στην συμφωνία εξασφάλισης επιπρόσθετων πυραύλων Patriot από το Ριάντ ,αν απαιτηθεί, μελλοντικά κατά της Τουρκίας.
Τρίτον και αυτό είναι και το σπουδαιότερο, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ με την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνας Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ στην οποία προβαίνουν με την πώληση Patriot και THAAD αντίστοιχα, βάζουν τα θεμέλια για την ενοποιημένη αντιαεροπορική άμυνα των χωρών του κόλπου έναντι του Ιράν.
Στόχος τους είναι η ένταξη και του Ισραήλ αλλά και άλλων χωρών σε αυτήν και στη συνέχεια η δημιουργία του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής.
Εμείς σε προγενέστερο άρθρο μας, τονίσαμε τη σημασία της Ελλάδας ως χώρας γέφυρα ανάμεσα στο "Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ" και το "ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής", ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο.
Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.
Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με την Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων.