Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ενοποιημένη αεράμυνα στη Μέση Ανατολή; Το σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ και ο ρόλος και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα

"Το ολοκληρωμένο αμυντικό σύστημα της Μέσης Ανατολής είναι ακόμα μια ιδέα δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχοςείναι ο τίτλος έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει ακόμη πλαίσιο για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας στη Μέση Ανατολή, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα για μια πολυμερή περιφερειακή προσέγγιση για την ασφάλεια, αναφέρει το Reuters.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου πραγματοποίησε μια σύνοδο κορυφής με ηγέτες από εννέα αραβικά κράτη μετά από ένα ταξίδι στο Ισραήλ, αλλά έμεινε χωρίς δημόσια αραβική υποστήριξη για έναν περιφερειακό άξονα ασφάλειας.

"Είναι μια ιδέα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πλαίσιο για αυτό... αλλά ήταν σημαντικό για τον Πρόεδρο να θέσει το θέμα της καλύτερης περιφερειακής ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας", είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Πιστεύουμε, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης απειλής των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, υπάρχει μεγάλο πεδίο εδώ για μια πιο δικτυωμένη, πιο ολοκληρωμένη, πιο συνεργατική προσέγγιση στην αντιπυραυλική άμυνα».

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απογοητευτεί από τους όρους των ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων. Οι δύο χώρες εξοργίστηκαν επίσης από τον αποκλεισμό τους από τις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 που θεωρούν προβληματικό επειδή δεν ασχολήθηκαν με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και την περιφερειακή συμπεριφορά του.

Το Ισραήλ, το οποίο συμμερίζεται την ανησυχία των ΗΠΑ για το Ιράν, ενθάρρυνε το ταξίδι του Μπάιντεν στη Τζέντα, ελπίζοντας ότι θα προαγάγει μια θέρμανση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης αραβικής προσέγγισης αφού τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν σφυρηλάτησαν δεσμούς με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλους τους αερομεταφορείς, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες υπερπτήσεις από και προς το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε αργότερα ότι αυτό δεν ήταν πρόδρομος για περαιτέρω βήματα και ότι δεν γνώριζε καμία συζήτηση για αμυντική συμμαχία Κόλπου-Ισραήλ.

Το Ιράν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί την «Ιρανοφοβία» για να δημιουργήσει περιφερειακή ένταση κατά την επίσκεψη Μπάιντεν".

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς την προσπάθεια των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής ασπίδας από τις χώρες του Κόλπου με τη συμμετοχή του Ισραήλ, ενάντια στην Ιρανική απειλή, γεγονός που θα αποτελεί το πρόπλασμα δημιουργίας του ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιo κοντά Ρωσία-Ιράν-Τουρκία που η κάθε μια έχει τα δικά της συμφέροντα και βλέψεις στη Μ. Ανατολή, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στο "Ευρωπαϊκό" ΝΑΤΟ και στο "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής", ενοποιώντας την αεράμυνά της με Κύπρο- Ισραήλ-Αίγυπτο αρχικά και στη συνέχεια μέσω Ισραήλ με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα, κατέδειξε το άριστο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, ενώ είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή  συμφωνιών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας
  • Συμφωνία συνεργασίας για την ενέργεια, με την Ελλάδα να αποτελεί χώρα γέφυρα ενεργειακής διασύνδεσης Μ. Ανατολής-ΕΕ, με προεξέχουσα τη συμφωνία για τον "East to Med data Corridor", της υποθαλάσσιας διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.
  • Συμφωνίες σε τομείς του πολιτισμού, της τεχνολογίας και των επιστημών
  • Θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα παραπάνω συνηγορούν αναφορικά με το ρόλο γέφυρας της χώρας μας που προαναφέραμε. Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ -Ερντογάν στο βυθό της Μεσογείου μαζί με τη Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...