Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Στα σκαριά συμφωνία; Τι γίνεται με τα στρατηγικά νησιά της Ερυθράς Θάλασσας μεταξύ Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας & Ισραήλ

Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, ένα θέμα στο τραπέζι θα είναι το καθεστώς δύο μικρών νησιών της Ερυθράς Θάλασσας που είναι ακατοίκητα αλλά έχουν στρατηγική αξία.

Η επίλυση του δύσκολου καθεστώτος που πηγάζει από την τοποθεσία και την ταραχώδη ιστορία τους θα βοηθούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ που κάνουν τώρα σταδιακά βήματα που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλωματικούς δεσμούς.

Προς το παρόν, τα δύο άγονα νησιά της ερήμου, Τιράν και Σαναφίρ, φιλοξενούν μόνο μερικούς στρατιώτες μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης δεκαετιών, με τα νερά τους να επισκέπτονται περιστασιακά οι δύτες για τους κοραλλιογενείς υφάλους τους.

Ωστόσο, για τα νησιά έχουν υπάρξει εχθροπραξίες στο παρελθόν, χάρη στη θέση κλειδί τους στην είσοδο του Κόλπου της Άκαμπα, στον οποίο βρίσκεται το μοναδικό ομώνυμο λιμάνι της Ιορδανίας και το λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία τα νησιά, που βρίσκονται ανατολικά του θερέτρου Σαρμ ελ Σέιχ, το 2016. Αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να απαιτεί το πράσινο φως του Ισραήλ, σε μια εποχή που το εβραϊκό κράτος και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν επίσημους δεσμούς.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το Al Monitor, πως το Ισραήλ δεν θα έχει «καμία αντίρρηση» να δώσει το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει τα νησιά στη Σαουδική Αραβία ως ένα βήμα προς οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του εβραϊκού κράτους.

Το θέμα πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη την Παρασκευή, όταν ο Μπάιντεν, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, θα συναντήσει τους ηγέτες του Κόλπου στη Τζέντα για μια διάσκεψη όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Το Τιράν, το οποίο φιλοξενεί ένα μικρό αεροδρόμιο για τις ειρηνευτικές δυνάμεις, έχει έκταση περίπου 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα (24 τετραγωνικά μίλια), ενώ το Σαναφίρ, στα ανατολικά, έχει μόνο περίπου το μισό αυτού του μεγέθους.

Τα νησιά ήταν υπό αιγυπτιακή κυριαρχία από το 1950, αλλά εισέβαλαν ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ το 1956 που ήρθε μετά την εθνικοποίηση του καναλιού που είναι κλειδί για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Συμφωνία στα σκαριά;

Το κλείσιμο του Στενού του Τιράν από τον Νάσερ το 1967, το οποίο έκοψε τη θαλάσσια πρόσβαση στο Εϊλάτ και την Άκαμπα, προκάλεσε τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, μετά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη χερσόνησο του Σινά και τα δύο μικρά νησιά.

Το 1979, η ειρηνευτική συμφωνία ορόσημο του Καμπ Ντέιβιντ προέβλεπε στην Αίγυπτο να ανακτήσει τα εδάφη. Στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης του Σινά, δεν επετράπη στο Κάιρο να σταθμεύσει στρατεύματα στα νησιά, όπου βρίσκονταν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις για τη λεγόμενη Πολυεθνική Δύναμη και τους Παρατηρητές.

Το 2016 μια συμφωνία Καΐρου-Ριάντ παραχώρησε τα νησιά στη Σαουδική Αραβία σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση που πυροδότησε εθνικιστικές διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο, οι οποίες καταπνίγηκαν γρήγορα.

Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Σίσι ότι παραχώρησε τα νησιά σε αντάλλαγμα για τη Σαουδική βοήθεια και τις μεγάλες επενδύσεις. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα νησιά ήταν αρχικά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά μισθώθηκαν στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1950.

Τα αιγυπτιακά δικαστήρια εξέδωσαν μια σειρά από αντιφατικές αποφάσεις πριν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της παράδοσης.

Επειδή όμως το θέμα διέπεται από τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, το καθεστώς των νησιών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, απαιτώντας από το Ισραήλ να επικυρώσει τη μεταβίβαση της κυριαρχίας.

Αυτό το τελευταίο εμπόδιο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου αυτή την εβδομάδα, λένε οι παρατηρητές.

Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι το Ριάντ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα νησιά αποστρατιωτικοποιημένα και να επιτρέψει στα ισραηλινά πλοία να συνεχίσουν να διασχίζουν το στενό.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τη σημασία μιας πιθανής συμφωνίας ως ένα βήμα προς την επίσημη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, οι οποίοι μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σκληροί εχθροί του Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ