Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακός κόμβος η Αν. Μεσόγειος! Αίγυπτος & Chevron κοντά σε νέα συμφωνία φυσικού αερίου

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου και η Chevron Corp (CVX.N) με έδρα τις ΗΠΑ υπέγραψαν τη Δευτέρα μια προκαταρκτική συμφωνία για τη διερεύνηση της αποστολής φυσικού αερίου από υπεράκτια κοιτάσματα της Μεσογείου στην Αίγυπτο για επεξεργασία και εξαγωγή.

Το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε από την Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) και τη Chevron θα εξετάσει τη μεταφορά, την εισαγωγή, την υγροποίηση και την εξαγωγή φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το υπουργείο.

Η Chevron πριν από δύο χρόνια απέκτησε περίπου 40% σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ. Σχεδιάζει επίσης να ανοίξει το πρώτο της εξερευνητικό πεδίο σε μια περιοχή παραχώρησης στην ανατολική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Η Chevron εξετάζει επίσης τη δημιουργία εσόδων από το φυσικό αέριο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας πλωτού LNG (FLNG), πρόσθεσε η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters. Το FLNG περιλαμβάνει τη χρήση πλοίων ή υπεράκτιων πλατφορμών για τη μετατροπή του αερίου σε υγρό για παράδοση σε δεξαμενόπλοια.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη σχέση μας με την EGAS και την αιγυπτιακή κυβέρνηση», δήλωσε η Chevron. Εάν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για την εγχώρια αγορά της Αιγύπτου ή να μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, είπε η Chevron.

H διεθνής προσοχή στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου βάζει θετικό πρόσημο στις χώρες της περιοχής, μετά και την συνυπογραφή της σκοπιμότητας και της ωριμότητας του αγωγού EastMed από τη DNV.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στις 10 Ιουνίου 2022, η DNV εξέδωσε επιβεβαίωση της Δήλωσης Σκοπιμότητας του Αγωγού Βαθέων Νερών της Eastern Mediterranean (EastMed), του χερσαίου και υπεράκτιου έργου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 2000 χιλιομέτρων που προορίζεται να συνδέσει, τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου από τη Λεκάνη  Λεβιάθαν με την Ελλάδα μέσω Κύπρου, και περαιτέρω σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνδυασμό με τους αγωγούς διασύνδεσης Poseidon και Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ο τρέχων σχεδιασμός προβλέπει έναν υπεράκτιο αγωγό μήκους 1400 km και 600 km στην ξηρά, με αρχική χωρητικότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου κάθε χρόνο, το μέγιστο βάθος νερού που επιτυγχάνεται, για ένα μικρό τμήμα περίπου 10 km, είναι 3000 m, σύμφωνα με άλλους αγωγούς υπερβαθέων υδάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.  

Η ενεργειακή αρχιτεκτονική βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, μετατρέποντας τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου σε σημαντικό κόμβο διεθνώς, λόγω των σημαντικών προοπτικών που παρέχονται από τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ