Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Χαμός για τον ενεργειακό θησαυρό! Ισραηλινοί υπουργοί: Το Karish είναι στρατηγικό πλεονέκτημα του Ισραήλ

Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενεργοποιούνται διπλωματικά μετά την αντίδραση του Λιβάνου για το πεδίο Karish. Ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λάπιντ και η υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις γεωτρήσεις στην τοποθεσία Karish μετά από «απειλές» της Χεζμπολάχ.

«Το πεδίο Karish είναι στρατηγικό πλεονέκτημα του κράτους του Ισραήλ και προορίζεται για την εξόρυξη ενεργειακών πόρων και φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Οι υπουργοί τόνισαν ότι η πλατφόρμα βρίσκεται σε ισραηλινό έδαφος. Δεν θα υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου στην αμφισβητούμενη περιοχή.
 
«Το κράτος του Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στην προστασία των στρατηγικών του περιουσιακών στοιχείων και είναι έτοιμο να τα προστατεύσει και την ασφάλεια της υποδομής του σύμφωνα με τα δικαιώματά του», πρόσθεσαν οι υπουργοί.

Οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι το Karish είναι ένα ισραηλινό στρατηγικό πλεονέκτημα, «προορίζεται για εξόρυξη των ενεργειακών πόρων και του φυσικού αερίου στην Οικονομική Ζώνη του Κράτους του Ισραήλ και να προωθήσει την πράσινη οικονομία του Ισραήλ».

«Με την αγκυροβόλησή του, το γεωτρύπανο βρίσκεται σε ισραηλινό έδαφος, αρκετά χιλιόμετρα νότια της περιοχής για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσαν. «Το γεωτρύπανο δεν θα αντλεί αέριο από την αμφισβητούμενη περιοχή».

Η Energean συνέδεσε ένα πλοίο παραγωγής στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, περίπου 80 χλμ (50 μίλια) δυτικά της Χάιφα την Κυριακή. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ισχυρίστηκε ότι το σκάφος εισήλθε «στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με το Ισραήλ... [και] οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή ισοδυναμεί με πρόκληση και επιθετική ενέργεια».

Το πεδίο Karish βρίσκεται νότια μιας τριγωνικής περιοχής της Μεσογείου Θάλασσας που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα των χωρών, τα οποία αποτελούν περίπου το 2% των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ. Το Ισραήλ και ο Λίβανος υπέβαλαν χάρτες με τις αξιώσεις τους στον ΟΗΕ το 2011. Στα τέλη του 2020, οι χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την επίμαχη περιοχή, έμμεσα επειδή η λιβανική κυβέρνηση αρνήθηκε να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Ο Λίβανος αύξησε απότομα τις απαιτήσεις του μετά από τέσσερις γύρους συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σχεδόν τριπλασιάζοντας την επίμαχη περιοχή από 869 τ.χλμ. σε 2.300 τ.χλμ., για να περιλαμβάνει το βόρειο άκρο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, αλλά δεν υπέβαλε ποτέ την πρότασή του στον ΟΗΕ, καθιστώντας το αίτημα του Λιβάνου ανεπίσημο κατά την άποψη του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί υπουργοί κάλεσαν τον Λίβανο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα. «Ο εντοπισμός πηγών ενέργειας που βασίζονται στο φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία του Λιβάνου και τους πολίτες του, και είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας του Λιβάνου να προωθήσει τον διάλογο για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί», ανέφεραν.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις Άμος Χοχστάιν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αναφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Energean δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να «αρχίσει αμέσως τις εργασίες σύνδεσης και θέσης σε λειτουργία» στο Karish και να αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο από το κοίτασμα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η πρόοδος στο Karish έρχεται καθώς το Ισραήλ διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να διπλασιάσει την εξαγωγική του ικανότητα τα επόμενα χρόνια.

Το Ομάν αρνείται την υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν για κοινό κοίτασμα πετρελαίου

Ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών του Ομάν, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ Αλ-Ραμάχι, διέψευσε χθες δημοσιεύματα ιρανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Μουσκάτ είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Τεχεράνη για τη διανομή μετοχών σε ένα κοινό υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου.

Ο Υπουργός του Ομάν πρόσθεσε σε δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τεχνικές συζητήσεις ή εμπορικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το κοινό υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου και αρνήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία για διανομή μετοχών μεταξύ των μερών.

Η μεγιστοποίηση του οφέλους του κοιτάσματος φυσικού αερίου θα επιτευχθεί μόνο μέσω κοινής ανάπτυξης, πρόσθεσε.

«Το κοινό υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου (West Bukha-Hengam) βρίσκεται μεταξύ των θαλάσσιων συνόρων του Σουλτανάτου του Ομάν και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έξω από το Κυβερνείο Musandam από την πλευρά του Ομάν. Το τμήμα της ιρανικής πλευράς ονομάζεται Hengam και από την πλευρά του Ομάν ονομάζεται West Bukha στην περιοχή παραχώρησης τεμάχιο 8. Η παραγωγή στο πεδίο West Bukha του Σουλτανάτου του Ομάν ξεκίνησε το 1985», εξήγησε το υπουργείο.

Η δήλωση ανέφερε ότι υπήρξαν συζητήσεις για κοινή ανάπτυξη και κατανομή μετοχών μεταξύ Μουσκάτ και Τεχεράνης, αλλά δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Ο Αλ Ραμαχί επιβεβαίωσε ότι η χώρα του συμφώνησε με το Ιράν να αναπτύξει το κοίτασμα πετρελαίου Hengam και να ακολουθήσει μια κοινή πορεία ανάπτυξης που θα ωφελούσε και τα δύο μέρη μειώνοντας τις ζημιές στο κοίτασμα.

Το κοινό κοίτασμα περιέχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, επιπλέον δύο τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι η πλευρά του Ομάν και του Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για τη διαίρεση των μετοχών, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα έπαιρνε περίπου το 80% της παραγωγής του κοιτάσματος, ενώ το Σουλτανάτο του Ομάν θα λάβει το 20%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...