Μέση Ανατολή

Αναταράξεις! Οι σχέσεις του Ισραήλ με Ιορδανία και Τουρκία δοκιμάζονται

"Μία από τις κορυφαίες διπλωματικές προτεραιότητες του ισραηλινού Πρωθυπουργού Naftali Bennett και του Υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid σε περισσότερους από 10 μήνες στην εξουσία ήταν η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή¨, αναφέρει στην αρχή του, άρθρο-ανάλυση μεγάλο  Ισραηλινό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία αναλύονται όπως παρακάτω:

"Ο στόχος ήταν να βασιστούν στο επιστέγασμα του προκατόχου τους, τις "Συμφωνίες του Αβραάμ", εμβαθύνοντας τις σχέσεις με τις εμπλεκόμενες χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο, αλλά και να βελτιώσουν τις σχέσεις με τις άλλες αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ έχει ειρήνη, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονταν σε μια γενική θετική τροχιά με το Ισραήλ πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση, με τις τρεις πρώτες να απολαμβάνουν  των Συμφωνιών του Αβραάμ και την Αίγυπτο και το Ισραήλ να αυξάνουν τη συνεργασία για το φυσικό αέριο.

Η Ιορδανία, ωστόσο, ήταν περισσότερο μια πρόκληση, την οποία η νέα κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο, με το παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β' να μετατρέπεται σε σημείο που πρέπει να επισκεφτούν ο Μπένετ, ο Λάπιντ και ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Το Ισραήλ πούλησε περισσότερο νερό στην Ιορδανία και η Ιερουσαλήμ και το Αμμάν προχώρησαν σε συμφωνίες στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας.

Μια άλλη ευκαιρία στην περιοχή παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει ανοιχτά την προσέγγιση με το Ισραήλ και να κάνει μια σειρά θερμών κλήσεων προς τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, που οδήγησε σε επίσημη  επίσκεψη του  στην Άγκυρα.

Και οι δύο αυτές φαινομενικά βελτιωμένες σχέσεις τέθηκαν σε δοκιμασία καθώς οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να ξεσηκώνονται στο Όρος του Ναού την περασμένη μιάμιση εβδομάδα, με αποτέλεσμα η ισραηλινή αστυνομία να εισέλθει στο συγκρότημα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την τάξη, ώστε οι πιστοί στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να συνεχίσουν να γιορτάζουν Ραμαζάνι και Πάσχα ειρηνικά.

Οι αναταράξεις των σχέσεων Ισραήλ-Ιορδανίας

Η σχέση  μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας έφτασε σε ναδίρ μετά την ειρήνη λίγους μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όταν ο πρίγκιπας Χουσεΐν μπιν Αμπντουλάχ της Ιορδανίας αναγκάστηκε να ακυρώσει τα σχέδιά του να επισκεφθεί το Όρος του Ναού επειδή το Ισραήλ δεν του επέτρεπε να φέρει το σύνολο του ένοπλων φρουρών μαζί του.

Σε απάντηση, η Ιορδανία εμπόδισε τον τότε πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εισέλθει στον εναέριο χώρο της για μια προγραμματισμένη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σταματώντας ουσιαστικά το ταξίδι.

Αυτή η αντιπαράθεση ήρθε μετά από μια σειρά επιδεινώσεων στη σχέση τα τελευταία χρόνια, με τον Αμπντουλάχ να εκφράζει συχνά παράπονα για την ισραηλινή αστυνομία στο Όρος του Ναού.

Στην ειρηνευτική συμφωνία του 1994 μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, το Ισραήλ δήλωσε ότι «σέβεται τον παρόντα ειδικό ρόλο του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στα μουσουλμανικά ιερά τεμένη στην Ιερουσαλήμ». 

Το Ισλαμικό θρησκευτικό καταπίστευμα Wakf, που ιδρύθηκε από την Ιορδανία μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, είναι υπεύθυνο για την καθημερινή διαχείριση του τζαμιού al-Aqsa και για έναν Χασεμίτη βασιλιά που πρέπει να κρατά ευτυχισμένο τον πληθυσμό της Παλαιστίνης στην πλειοψηφία του, η κηδεμονία του al-Aqsa είναι πολύ σημαντική.

Η Ιορδανία χρησιμοποίησε αυτή τη συμφωνία για να απαιτήσει πράγματα όπως η αφαίρεση ανιχνευτών μετάλλων από την τοποθεσία, που εγκαταστάθηκαν μετά από μια τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία Ισραηλινοί μουσουλμάνοι δολοφόνησαν δύο Δρούζους Ισραηλινούς αστυνομικούς.

Αν και η ειρηνευτική συμφωνία λέει επίσης ότι «θα υπάρχει ελευθερία πρόσβασης σε μέρη θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας», η Ιορδανία ζήτησε από υψηλόβαθμους Ισραηλινούς  να μην επισκέπτονται την τοποθεσία.

Η ειρωνεία του ότι η Ιορδανία απαιτεί από το Ισραήλ σχετικά με την ελευθερία της λατρείας στο Όρος του Ναού είναι ότι όταν η Ιορδανία έλεγχε την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το 1948-1967, οι Εβραίοι δεν μπορούσαν καν να επισκεφτούν το Δυτικό Τείχος, πόσο μάλλον τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού.

Πέρα από τα ζητήματα του Temple Mount, το 2020 ο βασιλιάς Abdullah δεν επέτρεψε στο Ισραήλ να συνεχίσει να μισθώνει μικρές εκτάσεις γεωργικής γης από την Ιορδανία, όπως περιγράφεται στην ειρηνευτική συμφωνία, που θεωρείται ένδειξη περαιτέρω παρακμής της.

Το Αμμάν συνεχίζει να εμποδίζει την έκδοση στις ΗΠΑ της Ahlam Tamimi, μιας Ιορδανίδας τηλεοπτικής σταρ που κέρδισε τη φήμη της, ή τη δυσφημία της, ως μια από τους εγκέφαλους της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το 2001 στην πιτσαρία Sbarro στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 και 122 τραυματίστηκαν

Ωστόσο, με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Μπένετ να επισκέπτονται τον Αμπντουλάχ και τη σειρά συμφωνιών μεταξύ των χωρών, τα πράγματα φαινόταν να είναι σε καλύτερη πορεία τον περασμένο χρόνο. Οι δύο ηγέτες μίλησαν νωρίτερα αυτό το μήνα για «τη σημασία της επίτευξης ηρεμίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στα παλαιστινιακά εδάφη», καθώς το Ραμαζάνι και το Πάσχα συμπίπτουν, σύμφωνα με δήλωση της βασιλικής αυλής.

Η Ιορδανία και το Ισραήλ διαφωνούν σχετικά με το νόημα του status quo στο Όρος του Ναού, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Το Ισραήλ δεν έχει κανένα επιχείρημα ενάντια στην Ιορδανία να είναι υπεύθυνη για το al-Aqsa, αλλά η Ιορδανία θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη και για τα 144 ντουνάμ του όρους», είπε ο αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό και θα παραμείνει έτσι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. είναι ευαίσθητο».

Με τη βία της περασμένης εβδομάδας να ξεσπά στο Όρος του Ναού, η Ιορδανία φαινόταν να έχει επανέλθει στα παλιά πρότυπα.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Bisher al-Khasawneh δήλωσε τη Δευτέρα ότι «επαινεί κάθε Παλαιστίνιο και Ιορδανό εργάτη του Ισλαμικού Βακφ που στέκεται ψηλά σαν πυργίσκος και εκείνους που πετούν πέτρες στους φιλοσιωνιστές που μολύνουν το τζαμί al-Aqsa ενώ βρίσκονται υπό την ασφάλεια της Ισραηλινής κυβέρνησης κατοχής».

Ο Khasawneh επανέλαβε επίσης την ψευδή φήμη ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να χωρίσει το Όρος του Ναού, όπως ο Τάφος των Πατριαρχών στη Χεβρώνα, σε ξεχωριστούς χώρους και ώρες για Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Ο Αμπντουλάχ μίλησε με άλλους Άραβες ηγέτες για «την ανάγκη να σταματήσουν όλα τα παράνομα και προκλητικά ισραηλινά μέτρα στο Τζαμί al-Aqsa/al-Haram al-Sharif» και υπάρχει μια αίσθηση στην Ιερουσαλήμ ότι το Αμμάν πιέζει άλλες αραβικές χώρες να απαντήσουν πιο σθεναρά .

Η Ιορδανία κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την Πέμπτη για να συζητήσει την κατάσταση και το ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στη συνάντηση τον Επιτετραμμένο του Ισραήλ Sami Abu Janeb, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi του έδωσε μια επιστολή ζητώντας «άμεσα να σταματήσουν οι παραβιάσεις» στο Όρος του Ναού.

Αυτές οι τρεις τελευταίες ενέργειες ήταν ισοδύναμες με αντιδράσεις πολλών άλλων αραβικών και μουσουλμανικών κρατών με δεσμούς με το Ισραήλ.

Για την Ιερουσαλήμ, ο "έπαινος" της βίας κατά του Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια.

Η Ιορδανία παίζει διπλό παιχνίδι με το Ισραήλ και είναι πιο σκληρή δημόσια παρά ιδιωτικά, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

"Μπορώ να δεχτώ αυτό το διπλό παιχνίδι ως ένα σημείο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από ένα φιλικό κράτος''. 

«Η Ιορδανία έχει τα δικά της εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και όλοι κατανοούν ότι θέλουν να έχουν σταθερότητα», είπε μια άλλη ανώτερη διπλωματική πηγή, «αλλά υπάρχει επίσης ένα όριο. Η υποκίνηση βίας όπως έκανε ο πρωθυπουργός τους είναι πέρα ​​από αυτό το όριο».

Αυτό ήταν το σημείο στο οποίο ο Μπένετ αποφάσισε να μιλήσει εναντίον εκείνων που «κατηγορούν το Ισραήλ για τη βία εναντίον του, εκείνων που ενθαρρύνουν τη ρίψη πετρών και τη βία κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να μπορούν όλοι να γιορτάζουν πάντα με ασφάλεια ,Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί», είπε ο πρωθυπουργός. «Περιμένουμε από όλους να μην ενωθούν με τα ψέματα και σίγουρα να μην ενθαρρύνουν τη βία κατά των Εβραίων».

Υπάρχει ελπίδα στην Ιερουσαλήμ ότι η σχέση με το Αμμάν μπορεί να διασωθεί. Ο Αμπντουλάχ θεωρείται από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους περισσότερο ως μεσολαβητική δύναμη, ενώ ο Σαφάντι είναι δύσκολος. Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ θεωρούν επίσης την επίσκεψη αυτής της εβδομάδας του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Yael Lempert και του Αναπληρωτή Βοηθού Γραμματέα για Ισραηλινές και Παλαιστινιακές Υποθέσεις Hady Amr ότι θα είναι  χρήσιμες.

Ωστόσο, για το Ισραήλ, η ευθύνη είναι τώρα στην Ιορδανία να «κάνει ένα βήμα πίσω για να επιφέρει ηρεμία».

Η στάση της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα δηλητηριώδης απέναντι στο Ισραήλ για πάνω από μια δεκαετία, ξεκινώντας με την Επιχείρηση Cast Lead, η οποία εξόργισε τον Ερντογάν επειδή είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Ehud Olmert μέρες πριν και ένιωθε ότι του είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι το υποστήριζε.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους μετά το περιστατικό με το Mavi Marmara το 2009, στο οποίο οι κομάντος των IDF επιβιβάστηκαν σε πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Στη μάχη σώμα με σώμα που ακολούθησε, εννέα ένοπλοι ακτιβιστές από την  οργάνωση που συνδέεται με τον Ερντογάν σκοτώθηκαν.

Έκτοτε, η ρητορική του Ερντογάν έγινε ακόμη πιο καυστική και καταιγιστική, κατηγορώντας το Ισραήλ για δολοφονίες παιδιών. Συνεχίζει να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς στη χώρα του και τα αυστηρά λογοκριμένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία έχουν προωθήσει αντισημιτικά άρθρα και τηλεοπτικά προγράμματα.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ερντογάν άρχισε να αντιστρέφει την πορεία του και να προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση αν και πάντα έλεγε ότι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων. Ο Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα και το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά με προσοχή, κάνοντας μικρά αλλά θετικά βήματα.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και είπε ότι «περνούσαν ένα θλιβερό Ραμαζάνι λόγω αυτού που συνέβη στην Παλαιστίνη, ειδικά στην Ιερουσαλήμ.

«Καταδικάζω σθεναρά τις παρεμβάσεις του Ισραήλ εναντίον των πιστών στο Τζαμί Αλ Άκσα», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter. «Η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό της Παλαιστίνης. Τα γεγονότα μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα όλων των παλαιστινιακών ομάδων να εργαστούν προς την ενότητα και τη συμφιλίωση».

Στη συνέχεια, ο Χέρτζογκ και ο Ερντογάν μίλησαν την Τρίτη και ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η βία στο Όρος του Ναού «προκλήθηκε από ορισμένες ισραηλινές ριζοσπαστικές ομάδες» και ότι στο τζαμί έγινε «επιδρομή από φανατικές ομάδες». Εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στον ιερό χώρο και κάλεσε να μην επιτρέπονται «προκλήσεις και απειλές για την κατάσταση και την πνευματικότητα του τζαμιού al-Aqsa».

Από τη μια πλευρά, στη διπλωματική γλώσσα, το να λες κάποιος «καταδικάζει έντονα» είναι μεγάλη υπόθεση. Από την άλλη, έχουμε μια  αντίθεση σε σχέση  με τον τρόπο που ο Ερντογάν μιλούσε συνήθως για το Ισραήλ την περασμένη δεκαετία

«Στο παρελθόν, κάθε φορά που συνέβαινε κάτι, ο Ερντογάν δεν τηλεφωνούσε. Θα απηύθυνε μια οξεία καταδίκη και θα έλεγε ακόμη και αντισημιτικά πράγματα στα μέσα ενημέρωσης ή στο Twitter», είπε μια ανώτερη διπλωματική πηγή. «Τώρα, έχουμε κάτι άλλο. Ήθελε να μιλήσει με τον πρόεδρο. ήθελε διάλογο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής… Είναι 180 μοίρες διαφορετικό από αυτό που είχαμε πριν».

Ο Ραβίνος Marc Schneier, ο πρόεδρος της διαθρησκειακής ομάδας The Foundation for Ethnic Understanding, ο οποίος έχει εμπλακεί στην πρόσφατη προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, χαρακτήρισε τη βία στο Όρος του Ναού την «πρώτη δοκιμασία» των δεσμών θέρμανσης των σχέσεων. 

Τι κοινό έχουν οι απαντήσεις Τουρκίας και Ιορδανίας;

Ενα πράγμα που έχουν κοινό οι απαντήσεις από την Τουρκία και την Ιορδανία είναι ότι και οι δύο προώθησαν τις ψευδείς αφηγήσεις σχετικά με την πηγή της βίας στο Όρος του Ναού.

«Υπάρχει μια φήμη μεταξύ των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αντιγράψει το μοντέλο του Τάφου των Πατριαρχών στο Όρος του Ναού», είπε ο Lapid, εννοώντας τη διαίρεση της περιοχής σε ένα εβραϊκό και ένα μουσουλμανικό τμήμα. «Δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι πολύ δυνατό στα social media».

Σε μια ενημέρωση, ο Λάπιντ ανέφερε ένα βίντεο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με βόμβα μολότοφ να πετάχτηκε στο τζαμί al-Aqsa, το οποίο είναι, στην πραγματικότητα, ένα βίντεο που αναποδογυρίστηκε με κάποιον να πετάει το εκρηκτικό έξω από το τζαμί.

«Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος ψευδών ειδήσεων», δήλωσε.

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσίευσαν με επιτυχία το ψέμα», είπε ο Σνάιερ, σχετικά με μια φήμη ότι 30-40 έποικοι μπήκαν στο τζαμί. «Όχι μόνο οι μάζες, αλλά και οι ίδιοι οι ηγέτες εξέτασαν αυτό το ψέμα».

Ο Χέρτζογκ προσπάθησε να το διαλύσει στη συνομιλία του με τον Ερντογάν με κάποια επιτυχία, όπως και Ισραηλινοί αξιωματούχοι με άλλους ηγέτες στην περιοχή.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι Άραβες ηγέτες πιστεύουν την παλαιστινιακή αφήγηση στο σύνολό της, αλλά ότι ανησυχούν για «μια υφέρπουσα αλλαγή στο status quo» στο Όρος του Ναού.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ γνωρίζουν ότι το επιχείρημα ότι το Ισραήλ επιδεινώνει την κατάσταση είναι ψευδές και βοήθησαν στην αντιμετώπισή του, είπε ο αξιωματούχος."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες και ιδίως με την Ιορδανία και την Τουρκία δοκιμάζονται μετά τα γεγονότα στο Όρος του Ναού. 

Οι ΗΠΑ σπεύδουν άμεσα να ενεργήσουν πυροσβεστικά στην περιοχή πρίν τα πράγματα ξεφύγουν και έχουμε επανάληψη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ των περασμένων χρόνων. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη γωνία περιμένουν Χεζμπολάχ και Ιράν που έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν από τυχόν αποδόμηση του καλού κλίματος μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών κρατών, βάσει των Συμφωνιών του Αβραάμ. 

Κλείνω τέλος ότι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ΗΠΑ-ΕΕ θα ήταν το ξέσπασμα ενός πολέμου στη Μ. Ανατολή, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες πρωτίστως για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, αφού θα αντιμετώπιζαν περαιτέρω δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους με φυσικό αέριο . 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...