Μέση Ανατολή

Αντι-Ιρανική σύνοδος κορυφής Αιγύπτου- ΗΑΕ -Ισραήλ με αποδέκτη τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με άρθρο του .aa.com.tr "ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν την Τρίτη, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ αλ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα", όπως  αναφέρει η ανακοίνωση της η οποία στη συνέχεια προσθέτει ότι:

"Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες συζήτησαν παγκόσμια ζητήματα και εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των ενεργειακών αγορών και της επισιτιστικής ασφάλειας.Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με διεθνή και περιφερειακά ζητήματα", 

Οι επισκέψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ στην Αίγυπτο για συνομιλίες αποτελούν «μήνυμα διαμαρτυρίας» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι φιλοξένησε τόσο τον Μπένετ όσο και τον Μπιν Ζάιντ στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι τρεις τους αναμένεται να πραγματοποιήσουν τριμερή σύνοδο κορυφής την Τρίτη με συζητήσεις με επίκεντρο τις συνομιλίες για το πυρηνικό του Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες έρχονται μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον εξέταζε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων με αντάλλαγμα τη δημόσια δέσμευση της Τεχεράνης «να σταματήσει την κλιμάκωση στην περιοχή».

Η τριμερής σύνοδος κορυφής φέρεται επίσης να εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Κοινά συμφέροντα

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από την Αίγυπτο, το Ισραήλ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

«Η συνάντηση θα εξετάσει τα συμφέροντα ασφαλείας που μοιράζονται οι τρεις χώρες», δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση (IPBC).

Η πηγή είπε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «αντιτίθενται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αφαιρέσουν το όνομα του IRGC από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων προκειμένου να ευχαριστήσουν το Ιράν».

«Χτίζουμε συνεχώς σχέσεις με τις χώρες γύρω μας», δήλωσε στο IPBC ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Aidan Rule. «Είμαστε σε έντονο διάλογο με τους Αμερικανούς για να επηρεάσουμε την πυρηνική συμφωνία».

Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός περιέγραψε τη συνάντηση των τριών ηγετών ως μια «αντι-ιρανική σύνοδο κορυφής» με στόχο «να στηρίξει το μέτωπο Ισραήλ-ΗΑΕ ενάντια στο Ιράν».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η τριμερής σύνοδος κορυφής «θα σηματοδοτήσει την τελευταία εξέλιξη στη Συμφωνία του Αβραάμ, η οποία είδε το Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο στις συμφωνίες του 2020 με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ».

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι η ιρανική πυρηνική συμφωνία θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς τόσο το Κάιρο όσο και το Άμπου Ντάμπι «ανησυχούν για την υποστήριξη του Ιράν σε πληρεξούσιους σε όλη την περιοχή».

Άλλα κοινά συμφέροντα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνουν την ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Καΐρου και του Άμπου Ντάμπι σχετικά με τη συνέχιση του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών του σιταριού, και την πιθανότητα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τα ΗΑΕ για μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Οργή προς τις ΗΠΑ

Η εφημερίδα Israel Today περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής της Τρίτης μεταξύ των ηγετών της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ ως « προϊόν οργής προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν».

Ανέφερε επίσης, επικαλούμενη μια μη κατονομαζόμενη ισραηλινή κυβερνητική πηγή, ότι η τριμερής σύνοδος κορυφής είχε «σχεδιαστεί μυστικά» πριν από λίγες ημέρες.

"Επίσημα, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να ανακοινώσει την ανανέωση των πτήσεων μεταξύ του Σαρμ ελ Σέιχ και του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν", είπε η πηγή. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής έρχεται ως αποτέλεσμα του θυμού της τριάδας προς τις ΗΠΑ για την πρόοδο των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ επιδιώκει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Άμπου Ντάμπι και της Ουάσιγκτον «για να κατευνάσει τις εντάσεις» μεταξύ των δύο συμμάχων σχετικά με την υποδοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το κράτος του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν «βαθιά απογοητευμένη και προβληματισμένη από αυτή την προφανή προσπάθεια νομιμοποίησης» του Σύριου ηγέτη.

Η επίσκεψη του Αλ Άσαντ στα ΗΑΕ ήταν η πρώτη του σε μια αραβική χώρα από το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης το 2011.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ «ενδιαφέρεται να πείσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου τους για να μειώσουν την εξάρτηση του κόσμου από το ρωσικό πετρέλαιο», καθώς τα δύο κράτη του Κόλπου αρνήθηκαν να υποχωρήσουν στην πίεση των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Άμπου Ντάμπι είναι δυσαρεστημένο με την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ κατά της επίθεσης από τους αντάρτες Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, οι οποίοι κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με drone και πυραύλους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες.

Κρίση σιταριού

Η Haaretz σημείωσε ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται επίσης να βοηθήσει την Αίγυπτο να βρει εναλλακτικές πηγές σιταριού, καθώς η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης επηρεάζει την προσφορά του εμπορεύματος.

Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

«Σε ένα άλλο οικονομικό μέτωπο, το Ισραήλ επιθυμεί να βοηθήσει την Αίγυπτο να βρει εναλλακτικές πηγές σιταριού», ανέφερε.«Μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα εξαρτιόταν από το σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει  πληγεί από την άνοδο των παγκόσμιων τιμών σιταριού λόγω του πολέμου».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί και εξαγωγείς τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οι ΗΠΑ αντιλαμβανόμενες πλέον ότι έχουν εμπλακεί σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Ρωσία δεν επιθυμουν να έχουν ταυτόχρονα και άλλα μέτωπα ανοιχτά

Για τον λόγο αυτό, προσπαθούν να κατευνάσουν το Ιράν, προτίθενται να  αφαιρέσουν τους IRGC (Φρουρούς της Επανάστασης) από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να έρθουν σε συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να μην έρθουν αντιμέτωπες με έναν μεγάλο πόλεμο στην Μ.Ανατολή με κύριους εμπολέμους το Ισραήλ και το Ιράν , αλλά  και με αρκετούς εμμέσως συμμετέχοντες

Επίσης η Ουάσιγκτον φοβάται το ενδεχόμενο να έχει να αντιμετωπίσει μελλοντικά πολεμικές περιπέτειες μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν

Συνεπώς  η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Μ.Ανατολή για αυτό και εμφανίζεται υποχωρητική με το Ιράν

Ωστόσο τα παραπάνω δεν φαίνεται να συγκινούν Αίγυπτο-Ισραήλ και ΗΑΕ οι οποίες θεωρούν το Ιράν ώς μεγάληαπειλή για τα Εθνικά τους συμφέροντα και συμπράττουν προκειμένου να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε αναθεώρηση της προαναφερθείσας στρατηγικής τους

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ξεφτίλα ολκής-Η ΕΕ απάντησε επίσημα ότι δεν θα αντιδράσει στρατιωτικά αν οι Τούρκοι μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδος

Το έργο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω αναποφασιστικότητας της Αθήνας-Αυτό να το ακούνε όσοι έλεγαν κάποτε ότι η...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...