Η ήπια ατμόσφαιρα που βιώθηκε στη διπλωματία μεταξύ Τουρκία και Σαουδικής Αραβίας αντανακλάται πλέον και στην οικονομία. Το Ριάντ αποφάσισε να άρει το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.
Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, μειώθηκαν από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 189 εκατομμύρια δολάρια με το εμπάργκο.
Ο νέος στόχος πλέον είναι ο όγκος των εξαγωγών εμπορίου να αγγίξει είναι 3 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Σαουδική Αραβία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου, σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα σελίδα με την Τουρκία, τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά. Σύμφωνα με νέα της τουρκικών ΜΜΕ, με την απόφαση που θα ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Φεβρουάριο, αναμένεται μεγάλη άνοδος στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Kazım Taycı, υποψήφιος Πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Δημητριακών, Οσπρίων και Ελαιούχων Προϊόντων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια σοβαρή αγορά για την Τουρκία τονίζοντας:
«Με το εμπάργκο που ξεκίνησε το 2020, η πύλη της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε εντελώς.
Είχαμε εξαγωγές 2,7 δισ δολάρια το 2018, 2,5 το 2019. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 189 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σημειώνοντας μείωση πάνω από 90%
Η αραβική κυβέρνηση δεν ήθελε να δει τα προϊόντα υπογεγραμμένα " Made in Turkey" στα εμπορικά της κέντρα"
Λέγοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα με την οποία η Αραβία συναλλάσσεται περισσότερο στην περιοχή, ο Taycı είπε: "Πριν από το εμπάργκο, ήταν δυνατό να δούμε τουρκικά προϊόντα σε όλη τη χώρα. Το Made in Turkey είχε γίνει μάρκα. Όλοι εμπιστεύονταν και αγαπούσαν τα προϊόντα μας .
"Με την απόφαση άρσης του εμπάργκο θα ξεπεραστούν τα προηγούμενα επίπεδα εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Επειδή η Τουρκία είναι η χώρα όπου η Σαουδική Αραβία μπορεί να αγοράσει τα καλύτερα προϊόντα", είπε.
Δηλώνοντας ότι με την απόφαση, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί αρχικά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Taycı είπε:
"Αυτό θεωρείται ως άμεση δυνατότητα. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό το ποσοστό θα ξεπεραστεί με τον καιρό. Είμαστε σε συζητήσεις με τους πελάτες μας στη χώρα. Είναι επίσης πολύ χαρούμενοι με την απόφαση που έλαβε η αραβική κυβέρνηση. Είναι χαρούμενοι που θα συναλλάσσονται ξανά με την Τουρκία"
Συνεργασία σε κάθε τομέα
Έπιπλα, τρόφιμα, υφάσματα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εξάγονται κυρίως από την Τουρκία στην Αραβία.
Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας καλύπτουν τις ανάγκες τους από την Τουρκία.
Επίσης αναφέρεται ότι με την άρση του εμπορικού εμπάργκο θα υπογραφούν νέες συνεργασίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Λέγεται ότι η αραβική κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει μεγάλες αγορές σε UAV και SİHA.
Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται και από την πλευρά του τουρισμού.
Οι εξαγωγείς λένε ότι, εκτός από τη σημασία της ως χώρα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ως πύλη εισόδου στις χώρες της περιοχής.
Αναφέρετα τέλος ότι με την επανέναρξη του εμπορίου με την Τουρκία, το εμπόριο με τις χώρες του Κόλπου θα αυξηθεί σημαντικά.
Συμπεράσματα- Διαπιστώσεις
Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα λέγαμε ότι η Σαουδική Αραβία τελειώνει το 4ετές μποϊκοτάζ με την Τουρκία, της οποίας οι εξαγωγές σε αυτή τη χώρα αναμένεται να εκτιναχθούν μελλοντικά
Απόρροια του εμπάργκο ήταν η μείωση στις εισαγωγές της από την Τουρκία από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 189 εκατομμύρια δολάρια
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί με την επίσκεψη Ερντογάν τον Φεβρουάριο και θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις.
Επίσης γίνεται λόγος ότι με την άρση του εμπορικού εμπάργκο θα υπογραφούν νέες συνεργασίες Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με το Ριάντ σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ να σκοπεύει να κάνει μεγάλες αγορές σε UAV και SİHA.
Οι παραπάνω κινήσεις της Τουρκίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, κινούνται στα πλαίσια αλλαγής της εξωτερικής της πολιτικής και εξομάλυνσης των σχέσεών της με τις Αραβικές χώρες και το Ισραήλ
Αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας και της διεθνής της απομόνωσης, αφού ο Ερντογάν τα "έβαλε με όλους", καταστρέφοντας τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας του με το σύνολο των Αραβικών κρατών πλην Κατάρ και με το Ισραήλ
Ελλάδα και Κύπρος είναι οι μόνες χώρες που ο Ερντογάν δεν επιχειρεί προσέγγιση, παραμένοντας αμετακίνητος και τηρώντας σε καθημερινή βάση επιθετική συμπεριφορά εναντίον τους
Παράλληλα επιχειρεί η Τουρκία διεμβολισμό των συμμαχιών της χώρας μας με τα ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Αίγυπτο και Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τους δικούς της όρους στη ΝΑ Μεσόγειο στα πλαίσια της "Γαλάζιας Πατρίδας"