Οι Βασιλικές Ναυτικές Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν την πέμπτη σειρά κοινών ασκήσεων με τις ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Στρατιωτική Άσκηση Σαουδικής Αραβίας- Ιορδανίας
Η άσκηση «Safe-Beach 5», η οποία συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη, διεξάγεται με τον Ανατολικό Στόλο του Βασιλείου.
Ο Υποναύαρχος Ali Al-Shehri, διοικητής του RSNF που συμμετέχει στην άσκηση, δήλωσε ότι οι ασκήσεις περιλαμβάνουν πολλές κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας και την ικανότητα μάχης των συμμετεχουσών μονάδων, την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για μάχη.
Πρόσθεσε ότι ο συντονισμός, η συνεργασία και η προετοιμασία για την έναρξη της άσκησης πραγματοποιήθηκε με υψηλό βαθμό επαγγελματισμού , ευχόμενος σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Ο Συνταγματάρχης Khalid Al-Balawi, διευθυντής της άσκησης, είπε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μέρος «μιας ενιαίας στρατηγικής για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας».
Είπε ότι μέσω των ασκήσεων θα εφαρμοστούν θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις που συνιστούν σημαντική εκπαίδευση στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και στην ενοποίηση κοινών στρατιωτικών αντιλήψεων.
Στρατιωτική Άσκηση Σαουδικής Αραβίας-Αιγύπτου
Εν τω μεταξύ, το ΥΠΑΜ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι Βασιλικές Χερσαίες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν διμερή χερσαία άσκηση την Πέμπτη με τη συμμετοχή αιγυπτιακών χερσαίων δυνάμεων στη βορειοδυτική περιοχή του Βασιλείου.
Η άσκηση “Tabuk-5” οποία αποτελεί επίσης μέρος μιας σειράς κοινών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες, στοχεύει στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.
Ο διοικητής της βορειοδυτικής περιοχής της Σαουδικής Αραβίας, Υποστράτηγος Χουσεΐν μπιν Σαΐντ Αλ-Καχτάνι παρευρέθηκε στη μικτή διμερή χερσαία άσκηση (Tabuk-5), η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή αιγυπτιακών χερσαίων δυνάμεων
Η τετραήμερη άσκηση είχε ως στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μάχιμων μονάδων, την ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης και την ενίσχυση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής.
Ο διευθυντής της άσκησης, Υποστράτηγος Khaled Mohammed Al-Khashrami, δήλωσε ότι η άσκηση είναι μία από τις πολλές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο σχέδιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με φιλικές και αδελφές χώρες, με στόχο την ενοποίηση των αντιλήψεων και την κοινή εργασία μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων των δύο χωρών ως μέρος σειράς κοινών ασκήσεων "Tabuk" που υλοποίησαν οι Βασιλικές Χερσαίες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας (RSLF) με τις αντίστοιχες της Αιγύπτου.
Ο Αλ-Κασραμί είπε ότι τα επιχειρησιακά σχέδια για αυτήν την άσκηση πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματισμό μεταξύ των δύο πλευρών σύμφωνα με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας που ακολουθούνται σε τέτοιες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας προσομοιωτές και αληθινά πυρομαχικά από διάφορες επίγειες μονάδες, ανέφερε το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου (SPA).
Ο διοικητής της αιγυπτιακής δύναμης που συμμετέχει στην άσκηση εξήγησε τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενοποίηση των εννοιών και την ανταλλαγή εμπειριών καθώς συμβάλλει στην αύξηση των ρυθμών μαχητικής ικανότητας, τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στην ετοιμότητα των συμμετεχόντων δυνάμεων να εκπαιδεύονται στον σχεδιασμό και τη διαχείριση κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.
Η στρατιωτική άσκηση Tabuk 5 είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά το μέγεθος των δυνάμεων που συμμετέχουν και την ποικιλομορφία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η εκπαίδευση επιβεβαιώνει το βάθος των στρατιωτικών σχέσεων συνεργασίας και την αυξανόμενη γόνιμη εταιρική σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή.
Ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Αιγύπτου
Σε άλλη εξέλιξη, το αιγυπτιακό ναυτικό και οι δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ναυτική άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή της αιγυπτιακής φρεγάτας «Alexandria» και των δύο αντιτορπιλικών «USS COLE» και «USS JANSON DUNHAM».
Οι ασκήσεις περιελάμβαναν μια σειρά από διαφορετικές ναυτικές πολεμικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της ηλεκτρονικής αποτύπωσης του πεδίου της μάχης, επιφανειακά, εναέρια και υποθαλάσσια , όπως ανέφεραν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.
Περιλάμβαναν επίσης ασκήσεις σε διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετώπιση ασσύμετρων θαλάσσιων απειλών, καθώς και άσκηση για την προστασία των πλοίων που μεταφέρουν "σημαντικό φορτίο"
Οι ασκήσεις κατέδειξαν την ικανότητα των κοινών ναυτικών μονάδων να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και αποτελούν επιβεβαίωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και των διμερών σχέσεων μεταξύ των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτές των ΗΠΑ.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε έναν οργασμό στρατιωτικών ασκήσεων στη Μ.Ανατολή, με πιθανότερο γνώμονα και αποδέκτη το Ιράν αλλά και την Τουρκία.
Χρονικά μπαίνουμε θα λέγαμε στην τελική φάση των στρατιωτικών προετοιμασιών των ΗΠΑ-Ισραήλ και Αραβικών χωρών για την στρατιωτική εμπλοκή με το Ιράν, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Επίσης, οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, η στήριξη των ΗΠΑ για ενεργειακή διασύνδεση Μ.Ανατολής και Βορείου Αφρικής με την Ελλάδα και εκείθεν με τις άλλες χώρες της ΕΕ, "περνάνε" από θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, γεγονός που θίγει τα συμφέροντα των Αραβικών χωρών και πρωτίστως της Αιγύπτου, η οποία αναδεικνύεται σε κομβική χώρα για τον εφοδιασμό της ΕΕ με υγροποιημένο φυσικό αέριο, όσο και με ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα παραπάνω "ακουμπάνε" την Ελλάδα η οποία διατηρεί πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, οπότε σε μια στρατιωτική ανάφλεξη με το Ιράν, θα εμπλακεί αυτόματα, ενώ οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο είναι εύλογο ότι μας αφορούν και μας προβληματίζουν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τη συμμαχία της με την Αίγυπτο, η οποία αναδεικνύεται σε χώρα κλειδί για αυτό.
Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας για έστω και μερική οριοθέτηση της ΑΟΖμας με την Αίγυπτο καθώς και η υπογραφή συμφωνίας μαζί της για την κατασκευή αγωγού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την εν λόγω χώρα στην Κρήτη και εκείθεν στην ΕΕ, αποδεικνύονται κομβικής σημασίας για τα συμφέροντα μας στη ΝΑ Μεσόγειο
Με πολύ πιθανή την ακύρωση του East-Med η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για τη σύμπραξη συμφωνίας με την Αίγυπτο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην όδευση Αίγυπτος-Κρήτη.