Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Τιτάνια συμμαχία στην Μέση Ανατολή-Ιορδανία, Αίγυπτος, Ιράκ αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού

Προ 20ημέρου γράφαμε για την ενεργειακή συμμαχία-''μαμούθ'' Αιγύπτου-Ιορδανίας-Ιράκ – και πως οι τρεις τους ''εκτέλεσαν'' την Τουρκία δια του αγωγού Μπάσρα-Άκαμπα.

Η Μέση Ανατολή γίνεται μάρτυρας της γέννησης νέων συνασπισμών...

Σήμερα, το Ιράκ προσπαθεί να αποκαταστήσει τον ηγετικό του ρόλο στην περιοχή μεσολαβώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ιδιαίτερα μεταξύ των σουνιτικών-σιιτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, και της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Γι 'αυτό φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ τον Απρίλιο.

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, στις 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια ιστορική σύνοδος κορυφής στην πόλη της Βαγδάτης. Ο Ιορδανός Βασιλιάς Αμπντάλα, οποίος ειρήσθω εν παρόδω χθες “τα βρήκε” και με την ελληνική πλευρά, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Καντίμι για να σχηματίσουν αυτό που αποκαλούσαν «Νέο Λεβάντε».

https://www.youtube.com/watch?v=AE-TjsY8ua8

Η συνάντηση στη Βαγδάτη σηματοδότησε τον τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των τριών ηγετών σε τρία χρόνια και την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου σε τρία χρόνια.

"Το έργο New Levant δεν είναι νέο, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην Ιρακινό πρωθυπουργό Haider Al Abbadi", δήλωσε ο Ιρακινός στρατηγός Hussein Al-Jasser στο Sky News Arabia. "Το έργο εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό της Αιγύπτου, τον πετρελαϊκό πλούτο του Ιράκ και την Ιορδανία ως χώρα σύνδεσης μεταξύ των άλλων δύο χωρών", δήλωσε ο Al-Jasser. Τόνισε επίσης ότι περισσότερες αραβικές χώρες θα ενταχθούν σε αυτόν τον συνασπισμό για να κινητοποιήσουν μετριοπαθή κράτη στην περιοχή ενάντια στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Το έργο αποτελείται από τομείς κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των τριών χωρών. Το Κάιρο έχει μεγάλο οικονομικό συμφέρον να εκμεταλλευτεί τον πετρελαϊκό πλούτο του Ιράκ και, με τη σειρά του, θα μεταφέρει την εμπειρία του κατασκευαστικού κλάδου σε αυτήν τη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάσει της συμφωνίας, το ιρακινό πετρέλαιο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο μέσω της Ιορδανίας και σε αντάλλαγμα, η Αίγυπτος θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Ιράκ μέσω ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η θερμοκρασία στο Ιράκ μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς το καλοκαίρι. Υπήρξαν διακοπές ρεύματος τους τελευταίους μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι διαδηλώσεις πολλαπαλσιάστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή το Ιράν σταμάτησε να στέλνει αέριο στο Ιράκ λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και το Ιράκ, το οποίο κάλυπτε το ένα τρίτο των ηλεκτρικών αναγκών του από το Ιράν, δεν πραγματοποίησε τις πληρωμές. Η Αίγυπτος, από την άλλη πλευρά, μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο μετά την επίσκεψη του Σίσι, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Nevine Gamea, με μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων και επιχειρηματιών επισκέφθηκε το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, συζητήθηκαν με τις ιρακινές αρχές οι επιχειρηματικές και εμπορικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί το ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός κατασκευής της Αιγύπτου.

Η τριμερής σύνοδος του Ιουνίου επαίνεσε πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, κυρίως τις μοναρχίες του Κόλπου και την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για έναν σημαντικό λόγο: τη μείωση της επιρροής του Ιράν στο Ιράκ.

https://www.youtube.com/watch?v=faxJiACaoiM&pp=sAQA

"Η σύνοδος ήταν το μήνυμα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βαγδάτη έδειξε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες για χάρη των σχέσεών της με το Ιράν", δήλωσε ο ιρακινός αναλυτής Ihsan al-Shamari στο France 24.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον χαιρέτισε αυτήν την «ιστορική» επίσκεψη και την χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των περιφερειακών οικονομικών δεσμών και δεσμών ασφαλείας μεταξύ Αιγύπτου και Ιράκ» Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), από την άλλη πλευρά, χαιρέτισαν τη νέα συμμαχία αναδεικνύοντας την ιστορική σύνοδο κορυφής στις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης.

Ακόμα και το Ισραήλ υποδέχτηκε τα νέα με ικανοποίηση. Η εφημερίδα Jerusalem Post σχολίασε: "Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Δείχνει ότι η Βαγδάτη και το Κάιρο έχουν επανατοποθετηθεί ως σημαντικό κέντρο της περιοχής μετά από χρόνια κρίσεων, συγκρούσεων και μετατόπισης ισχύος στην Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου "

https://www.youtube.com/watch?v=S5R73Ch830o&pp=sAQA

Ο νέος σύνδεσμος είναι ζωτικής σημασίας, πέραν των γεωπολιτικών διαστάσεων, και για τις τρεις συμμετέχουσες χώρες.

Για για το Ιράκ βοηθά στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας και οικοδομικών υλικών και η χώρα παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Για την Αίγυπτο, ο συνασπισμός θα αναζωογονήσει τον ρόλο της χώρας ως ηγέτιδα στην περιοχή και θα αποκτήσει αραβική υποστήριξη στις συναλλαγές του Καΐρου με την Τουρκία και την Αιθιοπία.

Χάρη σε αυτόν τον συνασπισμό, η Ιορδανία εξασφαλίζει τη θέση της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην περιοχή και ενισχύει την ευθύνη της για την επιμέλεια της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες του Αμμάν για λύση δύο κρατών, που σημαίνει επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων που έχουν καταφύγει από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, το Ιράκ, μια χώρα με τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος και μια χώρα μοναδικά τοποθετημένη να κρατά τα κλειδιά στις περισσότερες συγκρούσεις στην περιοχή, η Ιορδανία είναι η νέα συμμαχία που δημιουργήθηκε.

Τα πιόνια στήθηκαν....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ