Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης απαιτεί η Χαμάς

Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης-Τουρκίας ζητά η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, σε μια κίνηση που εκπορεύεται σαφώς από την Άγκυρα, η οποία ξεκινά την ναυτική άσκηση “Θαλασσόλυκος -2021” με χιλιάδες άτομα και δεκάδες πολεμικά πλοία και υποβρύχια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  

“Οι διμερείς συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, υπογραμμίζοντας ότι «οποιοδήποτε βήμα θα υλοποιήσει το παλαιστινιακό κράτος μαζί με την Τουρκία, θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε τουρκικό κανάλι ειδήσεων, ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε τα εξής: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν φυσικά να μπουν σε συζήτηση. Όλες οι πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας είναι δικαίωμά της. Ταυτόχρονα, εμείς  θεωρούμε ότι θα έχουμε παλαιστινιακό κράτος με πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους”.

https://www.youtube.com/watch?v=otJrUdF6-C4

Ο Haniyeh δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία,ως  σημαντικές χώρες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τις εν λόγω χώρες θα επηρεάσει θετικά τον ισλαμικό κόσμο και την Παλαιστίνη.

Πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την έγκριση των περιφερειακών χωρών θα ήταν κατάλληλη.

Ο καθηγητής Cihat Yaycı, πρώην αντιναύαρχος του τουρκικού ναυτικού και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, απηχεί την άποψη του Haniyeh.

Ουσιαστικά ο Γιαιτσί είναι πίσω από το σχεδιασμό αυτό, υπογραμμίζοντας ότι “σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου δεν θα αντιταχθούν σε αυτό το σχέδιο, που θα ενίσχυε σημαντικά την Παλαιστίνη καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις αδιάκριτες επιθέσεις του με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές”.

“Η Γάζα βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα από το Ισραήλ, ενώ οι δραστηριότητες της Παλαιστινιακής ακτοφυλακής περιορίζονται σε 11 6,84 μίλια από την ακτή.

Με την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτούσε τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου 4.000 τετραγωνικά μίλια), η οποία θα άνοιγε το δρόμο για να χρησιμοποιηθούν όλοι οι ενεργειακοί πόροι στη θάλασσα», δήλωσε ο Yaycı.

Ο Τούρκος εν αποστρατεία ναύαρχος συνέχισε σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, επικαλύπτοντας την Ελλάδα και τα σχέδια της Κύπρου στην περιοχή.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ θα αντιταχθεί κατηγορηματικά σε μια τέτοια συμφωνία ισχυριζόμενο ότι η Παλαιστίνη δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και για ένα ακόμη λόγο, καθώς το Ισραήλ θα "βύθιζε" κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε προσπάθεια της Άγκυρας για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη,αφού θα έχανε εκατομμύρια δολάρια.

Ότι το Ισραήλ έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ του με την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, άρα δεν τίθεται θέμα Ισραήλ, με την ισραηλινή κυβέρνηση επανειλημμένα να δηλώνει την κάθετη καταδίκη της στους τουρκικούς σχεδιασμούς, προφανώς αποτελεί «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το τουρκικό καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο σημαντικό  όμως είναι τελικά, το τι ακριβώς σχεδιάζει ο Ερντογάν για την περιοχή.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...