Η Τουρκία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.
Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου έγιναν σε συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ-Μαλίκι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Άγκυρα.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζεται για να διεξαχθούν εκλογές στην Παλαιστίνη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Όσον αφορά τους βελτιωμένους δεσμούς της Τουρκίας με την Αίγυπτο, είπε ότι η συνάντηση της Πέμπτης με το Κάιρο μεταξύ αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε «θετική ατμόσφαιρα» και ότι ενδέχεται αργότερα να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Ο Μαλίκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία ξεπερνά όλους τους άλλους στην υποστήριξή της και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ, να επιτρέψει τη διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Παλαιστίνιος ανώτερος διπλωμάτης έφτασε στην Τουρκία την Παρασκευή, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είπε ότι οι δύο θα συζητήσουν τρόπους βελτίωσης των διμερών δεσμών, μαζί με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την αναβολή των εκλογών έως ότου οι ισραηλινές αρχές επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές αναμενόταν να διεξαχθούν στις 22 Μαΐου και προεδρικές εκλογές στις 31 Ιουλίου, ενώ οι παλαιστινιακές εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 31 Αυγούστου.
Το διαρκές ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους Παλαιστινίους, εδράζεται στο σχέδιο του Ερντογάν, ο οποίος τους βλέπει ως "εργαλείο", προκειμένου να παίξει το ρόλο του προστάτη των μουσουλμανικών τεμένων και λοιπών μνημείων που βρίσκονται στην 3η ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων, την Ιερουσαλήμ.
Ως γνωστόν Μέκκα και Μεδίνα που βρίσκονται στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται αντίστοιχα η 1η και 2η ιερότερες πόλεις των Μουσουλμάνων.
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον προηγούμενο μήνα την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την «αρνητική της στάση» και να διευκολύνει τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών, σεβόμενη τη Συμφωνία του Όσλο ΙΙ του 1995.
Σε σχετική του δήλωση είχε αναφέρει ότι η Τουρκία λυπάται από την είδηση ότι οι παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν για πρώτη φορά από το 2006 στη χώρα, αναβλήθηκαν.
Ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση των εκλογών, ανέφερε η δήλωση, είναι ότι το Ισραήλ δεν απάντησε στην έκκληση της παλαιστινιακής διοίκησης να διεξαγάγει εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή προεκλογικής εκστρατείας.
"Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι παλαιστινιακές εκλογές θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό, να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας του Όσλο ΙΙ του 1995 και τερματίσει την στάση παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους", ανέφερε.
"Από την άλλη πλευρά, ελπίζουμε ότι η απόφαση για την αναβολή των εκλογών δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης, στην οποία η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία και ενθαρρύνουμε όλες τις παλαιστινιακές ομάδες να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενότητα και τη συμφιλίωση, " συνέχισε.
Ωστόσο υπάρχει και εσωτερικός αναβρασμός, διαμάχη και αντιπαλότητας στις τάξεις των Παλαιστινίων, μεταξύ της ακραίας και χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και της μετριοπαθούς και αποδεκτής από τη Δύση Φατάχ του Προέδρου Αμπού Αμπάς ή αλλιώς Αμπού Μάζεν.
Τυχόν ανάδειξη της Χαμάς στην εξουσία των Παλαιστινίων, θα σήμαινε επί της ουσίας μια σκληρή ισλαμική στάση κατά του Ισραήλ, γεγονός που θα προκαλούσε στρατιωτική Ισραηλινή αντίδραση και πιθανότατα εισβολή στη λωρίδα της Γάζας. Αυτό με τη σειρά του θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο και στασιμότητα στην πρόοδο των Ισραηλινοαραβικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μετά τις συμφωνίες του "Αβραάμ".
Επιπλέον η Παλαιστινιακή αρχή θα αποκλειόταν από συνομιλητής της Δύσης, αφού ΕΕ-ΝΑΤΟ έχουν εντάξει τη Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Συνεπώς η περαιτέρω ριζοστικοποίηση της Χαμάς ελλείψει αποδοχής και διαλόγου με τη Δύση, θα είναι κάτι το αναμενόμενο.
Οπωσδήποτε κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε την Τουρκία, η οποία θα υιοθετούσε ένα ακόμη "πατρικότερο προφίλ" έναντι των Παλαιστινίων, με απώτερο στόχο το Ισραήλ.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι οι συμφωνίες του Όσλο αποτελούν ένα σύνολο συνθηκών ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η πρώτη συμφωνία υπογράφτηκε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ το 1993 και η δεύτερη στην Τάμπα της Αιγύπτου, δύο χρόνια μετά το 1995.
Οι συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με την εγγύηση και τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό.
Των συμφωνιών προηγήθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Όσλο που είχαν σαν στόχο την αμοιβαία αποδοχή.
Οι συμφωνίες οδήγησαν στην αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως φορέα αυτόνομης αλλά και περιορισμένης εξουσίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού και στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα σύνορα των δύο πλευρών, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ και η τύχη των περιοχών που θα εκκενώνονταν από τις δυνάμεις του Ισραήλ ήταν τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν οι συμφωνίες.