Ισραηλινός υπουργός κλιμάκωσε τις απειλές της χώρας του ενάντια στην προοπτική μιας κακής για το Ισραήλ νέας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, λέγοντας ότι μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο.
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διερευνά μια πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, το εβραϊκό κράτος εντείνει τις εκκλήσεις για επιβολή περισσότερων σαρωτικών περιορισμών σε ευαίσθητες ιρανικές τεχνολογίες και σχέδια της Τεχεράνης.
Το Ιράν, το οποίο επανήλθε αυτήν την εβδομάδα στις έμμεσες συνομιλίες με απεσταλμένους των ΗΠΑ στη Βιένη που έχουν στόχο την αντιστροφή των παραβιάσεων της συμφωνίας που έχει κάνει - σε αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία - με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ, απέκλεισε τυχόν περαιτέρω περιορισμούς στις ιρανικές δραστηριότητες.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ισραήλ ότι δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τη διπλωματία, ο υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοέν είπε: «Μια κακή συμφωνία θα οδηγήσει την περιοχή σε πόλεμο».
«Όποιος αναζητά βραχυπρόθεσμα οφέλη θα πρέπει να προσέχει μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters. «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν δεν έχει καμία ασυλία οπουδήποτε. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν παντού στη Μέση Ανατολή - και σίγουρα στο Ιράν», προειδοποίησε.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του προορίζεται για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Κοέν τόνισε ότι εκτός από το να στερηθεί το Ιράν τα μέσα εμπλουτισμού ουρανίου και ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να το αναγκάσουν να σταματήσει να «αποσταθεροποιεί άλλες χώρες» και να χρηματοδοτεί μαχητές.