Μέση Ανατολή

Ιράν: Στην Τεχεράνη ο ΥΠΕΞ του Κατάρ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, του οποίου η χώρα εξέφρασε πρόσφατα την πρόθεσή της να μεσολαβήσει μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συνάντησε σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ λιγότερο από μια εβδομάδα από μια νέα αναμενόμενη αποδέσμευση του Ιράν σε σχέση με τις υποχρεώσεις του στο πυρηνικό θέμα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν θα άρουν έως τότε τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2018.

Σύμφωνα με την ιρανική προεδρία, ο υπουργός του Κατάρ συνάντησε επίσης τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στον οποίο παρέδωσε μήνυμα του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Η Ντόχα διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ παράλληλα είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ πραγματοποιείται με φόντο τις εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον παρά τη βούληση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να θέσει τέλος στην πολιτική "μέγιστης πίεσης" που εφάρμοσε ο προκάτοχός του κατά του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.

Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε το 2019 να αποδεσμεύεται σταδιακά από αριθμό περιορισμών που είχε δεχτεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του.

Ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς, το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Δεκέμβριο νόμο που ουσιαστικά επιβάλλει στη μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να σταματήσει "την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου" της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) από τις 21 Φεβρουαρίου, εάν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης από το 2018 δεν καταργηθούν μέχρι τότε.

Αυτό θα σήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι η Τεχεράνη μπορεί να σταματήσει να επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την περιορισμένη πρόσβαση σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε στρατιωτικές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

Ο νόμος "θα εφαρμοστεί εγκαίρως (23 Φεβρουαρίου) και η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε σήμερα ώστε να επιτρέψει, την κατάλληλη ώρα, μια ομαλή μετάβαση", έγραψε σήμερα σε σύντομο μήνυμά του στο Twitter τη Δευτέρα ο Καζέμ Γαριμπαμπαντί, εκπρόσωπος του Ιράν στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...