Μέση Ανατολή

Τουρκία & Κατάρ θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι - Πώς αυτό θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η Τουρκία και το Κατάρ είναι πιθανό να παραμείνουν στενοί σύμμαχοι, παρά την πρόσφατη προσέγγιση του έθνους του Κόλπου με τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, σύμφωνα με τον "Economist".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Ιούνιο του 2017, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ λόγω της φερόμενης υποστήριξής του προς το Ιράν και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην περιοχή.

Μετά τον αποκλεισμό, το Κατάρ επιδίωξε στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, με την οποία συμμερίζεται τόσο την ίδια ισλαμιστική ιδεολογία όσο και τα ίδια περιφερειακά στρατηγικά συμφέροντα, σύμφωνα πάντα με τον "Economist".

«Η Τουρκία, η οποία είναι μεγάλη από άποψη έκτασης- πληθυσμού και στρατιωτικής ισχύος, αλλά δεν διαθέτει καλή οικονομία, βασίζεται στο Κατάρ για οικονομική υποστήριξη, το οποίο είναι πλούσιο, αλλά μικρό σε έκταση-πληθυσμό και στρατιωτική ισχύ, και για αυτό βασίζεται στην Τουρκία για προστασία».

Από τότε οι δύο χώρες συνδέονται όλο και περισσότερο οικονομικά, με το Κατάρ να παρέχει κρίσιμα κεφάλαια καθώς αποθέματα συναλλάγματος στην Τουρκία, όταν αυτά άρχισαν να μειώνονται κατά τη νομισματική κρίση του 2018. Το εμιράτο είναι πλέον «ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Economist.

Αυτοί οι οικονομικοί δεσμοί, ενισχύθηκαν περαιτέρω από επιχειρηματικές συμφωνίες που συνδέονται με τους ηγέτες των δύο χωρών, ανέφερε το περιοδικό.

«Μια εταιρεία που συνδέεται έμμεσα με τον Εμίρη του Κατάρ, έχει αγοράσει γη κατά μήκος μιας περιοχής όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα κανάλι που θα συνδέει τη Μαύρη και τη Θάλασσα του Μαρμαρά».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία τερμάτισε το εμπάργκο πρός το Κατάρ, με τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά της. Ωστόσο, ο  "Economist", αναφέρει ότι η κίνηση ήταν απίθανο να έχει μεγάλον αντίκτυπο στην «ειδική σχέση» μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας.

«Οι συνθήκες που ένωσαν την Τουρκία και το Κατάρ δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Εκτίμηση είναι ότι, η συνέχεια της συμμαχίας Κατάρ-Τουρκίας θα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, αφού θα συνεχίσει να στηρίζεται η τουρκική επιθετικότητα από τον οικονομικό σπόνσορα που είναι το Εμιράτο.

Οι πόλεμοι κοστίζουν ακριβά και χωρίς το Κατάρ, η Τουρκία λόγω της κακής οικονομίας της θα ήταν αναγκασμένη να αναθεωρήσει κατά πολύ την επιθετικότητα της σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως Συρία και Λιβύη, αφού οι φιλότουρκοι ισλαμιστές μισθοφόροι που χρησιμοποιεί κοστίζουν ακριβά την ώρα που ο τουρκικός λαός πεινάει.

Βέβαια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες στη ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Σ. Αραβίας-ΗΑΕ και Αιγύπτου, ενώ οι ΗΠΑ ήταν φραστικά  και διπλωματικά παρούσες, αλλά στρατιωτικά απούσες, δίνοντας γεωπολιτικό χώρο στην Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο γεωπολιτικός χώρος θα ανακτηθεί από τις ΗΠΑ του Προέδρου Μπάϊντεν στην περιοχή και συνεπώς η οικονομική βοήθεια του Κατάρ προς την Τουρκία δεν θα έχει την ίδια επίπτωση στην τουρκική επιθετικότητα που είχε μέχρι τώρα στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...