Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

''Ιερός πόλεμος'' Τούρκων-Ισραηλινών για το Αλ Ακτσά

Το Ισραήλ επιδιώκει να εξαλείψει την τουρκική επιρροή στην Παλαιστίνη, καθώς εξομαλύνει συνεχώς τις σχέσεις του με αραβικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ηγέτες των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου παροτρύνονται επίσης από το Τελ Αβίβ, να απαιτήσουν και αυτοί ρόλο στην επίβλεψη των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ, βάσει πρόσφατων συμφωνιών με την ισραηλινή κυβέρνηση.

https://www.youtube.com/watch?v=qndqBKR5uBchttps://www.youtube.com/watch?v=88_bIOX9B_c

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία επιδιώκει σημαντικό ρόλο στο Τέμενος, ενώ η πολιτιστική επιρροή της Τουρκίας μεταξύ των Σουνιτών Παλαιστινίων αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Οι μοναρχίες του Κόλπου διαβλέπουν ξεκάθαρα πλέον τις ακραίες ισλαμιστικές ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως απειλή για τα εγχώρια πολιτικά τους συστήματα και την εξουσία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Τέμενος Al-Aqsa, ένα από τα πιο ιερά Τεμένη στο Ισλάμ, βρίσκεται επί του παρόντος κάτω από τον έλεγχο του Ισλαμικού ιδρύματος (Wakf) υπό την ηγεσία της Ιορδανίας/Παλαιστίνης.

Τον Ιούνιο, ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Ekrima Sa'id Sabri, δήλωσε ότι το ίδρυμα Wakf έχασε τον έλεγχο της διαχείρισης του τζαμιού Al-Aqsa στο Ισραήλ.

Μία από τις κύριες πύλες του συγκροτήματος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Μέσω αυτής της πύλης, μια αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέφθηκε το Τέμενος Αλ-Άκσα στις 18 Οκτωβρίου 2020.

Η επίσκεψη επικρίθηκε από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μωάμεθ Στάγιεχ, ο οποίος είπε ότι «το Τέμενος Αλ-Άκσα θα δοθεί στους ιδιοκτήτες του», μιλώντας προς τις αρχές της Ιορδανίας και «όχι μέσω της πύλης της ισραηλινής κατοχής», κατέληξε ο ίδιος.

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah έγραψε ότι οι συμφωνίες εξομάλυνσης του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη του Κόλπου επέτρεψαν στις κυβερνήσεις τους να ισχυριστούν ότι βελτίωσαν την πρόσβαση τους στο Τέμενος Αλ-Άκσα.

Ωστόσο, ισραηλινές πηγές τονίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Τέμενος ως πολιτικό εργαλείο, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται εντός του 2020, ότι μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία θα «απελευθερώσει» το Αλ-Άκσα από τον έλεγχο του Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=U7PpKmCYEnI&t=7s

Τον Ιούλιο, η Τουρκική πλατφόρμα “κοινωνία πολιτών της Άγκυρας” (ASTP) ζήτησε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φόρουμ για τη διαχείριση του Τεμένους αυτού.

Η Ιορδανία, εν τω μεταξύ, ανησυχεί ότι ο έλεγχός της στο Τέμενος Αλ-Άκσα απομακρύνεται και προσπαθεί να επικυρώσει την επιρροή της εν μέσω μιας ισορροπημένης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό όμως θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία αποκτά κάποιο ανώτερο επίπεδο ελέγχου στο Τέμενος και αυτό θα την φέρει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία που επιδιώκει κάτι παρόμοιο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, η οποία επικαλείται Σαουδάραβα διπλωματικό αξιωματούχο, τεράστια ποσά δίνονται πλέον για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στην Ιερουσαλήμ και ειδικά σε ότι αφορά το Τέμενος ΑΛ Ακτσά.

«Εάν οι Ιορδανοί επιτρέψουν στους Τούρκους να λειτουργούν ανεμπόδιστα στο τζαμί Al-Aqsa, μέσα σε λίγα χρόνια, το ειδικό καθεστώς έχουν οι ίδιοι για όλους τους ιερούς χώρους του Wakf και των Μουσουλμάνων θα χάνονταν οριστικά», έχει αναφέρει ξένος διπλωμάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Raed Daana, πρώην διευθυντής ισλαμικού κηρύγματος και καθοδήγησης στο Τέμενος Al-Aqsa, είχε δηλώσει μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Ν.Τραμπ, ότι η Σαουδική Αραβία είχε κρυφά σχέδια να προσκαλέσει Παλαιστίνιους αξιωματούχους και να τους πείσει να αναλάβει την ευθύνη για το Τέμενος ΑλΑκτσά.

Η Τουρκία όμως τα τελευταία χρόνια έχει θέσει τις βάσεις για να αναλάβει τον έλεγχο του ισλαμικού συμβουλίου του Τεμένους  Αλ Ακτσά, μέσω δωρεών εκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικές ισλαμικές οργανώσεις, καθώς και σε Τούρκους θρησκευτικούς ακτιβιστές και προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ, τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί για υποκίνηση παλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet), που ανήκει στο γραφείο του Ερντογάν, παρουσιάζει το Τέμενος του Αλ-Άκσα ως τοποθεσία που ελέγχει η ίδια για το (umrah), μουσουλμανικό προσκύνημα.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε έναν αδυσώπητο ιερό πόλεμο με κύριο θέμα το Τέμενος αυτό, και για αυτό αναμένουμε νέες εξελίξεις ειδικά από την πλευρά της Άγκυρας πολύ σύντομα.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ