“Καταπέλτης” όπως πάντα είναι ο Κούρδος στρατιωτικός ηγέτης του ΡΚΚ σε συνέντευξή του, καθώς σχολίασε τον Ερντογάν, την Τουρκία και τις ΗΠΑ σε σχέση με την δημιουργία σχέσεων ενόψει ενός κράτους του Κουρδιστάν.
Ο ίδιος δηλώνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν όχι μόνο για τα 20.000.000 Κούρδων της Τουρκίας, αλλά και για αυτούς που βρίσκονται σε Συρία, Ιράκ, Ιράν, με την δημιουργία “ομοσπονδιακής λύσης”, περιγράφοντας ένα τρόπο για την δημιουργία Κουρδικού κράτους.
Επίσης στηλιτεύει την συνθήκη της Λωζάννης που κατακερμάτισε τους Κούρδους σε τέσσερα κράτη, ενώ ανέφερε ότι ο Ερντογάν απειλεί αποκλειστικά, Έλληνες, Κούρδους, Σύριους, Ασσύριους.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην εφημερίδα Jerusalem Post “Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Λωζάνης, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson αναγνώρισε τα κουρδικά δικαιώματα, αλλά οι υπόλοιπες δυνάμεις εργάστηκαν εναντίον των συστάσεων του Wilson. Η συμφωνία της Λωζάνης ήταν καταστροφική για το κουρδικό έθνος.
Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για μια πολιτική λύση. Ενθαρρύνουμε τους Κούρδους της Rojava (Συρία) και τους Κούρδους του Rojhelat [Ιράν] να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Οτσαλάν είπε κάποτε «Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε επειδή δεν είχε δημοκρατία, αλλά η Αμερική επέζησε λόγω της δημοκρατίας». Δεν είμαστε κατά της σχέσης με τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε απόλυτα τις σχέσεις μεταξύ των Κούρδων από κάθε μέρος του Κουρδιστάν με τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, παρά την υποστήριξή μας στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το τουρκικό κράτος και τη στρατιωτική του εκστρατεία εναντίον μας. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την πολιτική τους, και θα είναι πιο θετικές απέναντι στον κουρδικό λαό.
Καλούμε τις ΗΠΑ να μας βγάλουν από τη λίστα των τρομοκρατών. Το PKK διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζει την επέκταση του ISIS στην περιοχή, και ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τις απόψεις τους για το κίνημά μας.
Μια τέτοια διπλωματική προσέγγιση θα ωφελήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή.
Ερώτηση: Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ εσάς και του τουρκικού κράτους, αλλά ενδέχεται να σας ζητήσουν να αφοπλιστείτε. Τι θα σας έκανε να δεχθείτε μια τέτοια πρόταση;
Ναι, η Αμερική θα μπορούσε να το κάνει εάν έριχνε το βάρος της σε αυτό. Όταν ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία, ο κουρδικός φεντεραλισμός εγκρίθηκε από τους Τούρκους ιδρυτές το 1919.
Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν μια αυτόνομη περιοχή, αλλά το 1923 το Κουρδιστάν διαιρέθηκε σε τέσσερις χώρες. Οι Η.Π.Α. και οι Ευρωπαίοι μπορούν να βοηθήσουν στη διαμεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, όπως και στην επίλυση των προβλημάτων.
Το άρθρο 66 όμως του τουρκικού συντάγματος αναφέρει ότι όποιος διαβιεί στα τουρκικά σύνορα είναι Τούρκος και η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα εναντίον του λαού μας βάσει αυτού του άρθρου.
Περίπου 20 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν εντός της Τουρκίας και το σύνταγμα της Τουρκίας πρέπει να τροποποιηθεί.
Χωρίς την αναγνώριση ύπαρξης Κούρδων στην Τουρκία και χωρίς την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δεν μπορούμε να αφοπλιστούμε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν υιοθετεί αυτό που ονομάζεται νεο-οθωμανική προσέγγιση έναντι των πρώην χωρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το AKP ακολουθεί το δόγμα της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου (CPU) και όχι το δόγμα του Κεμάλ. Η εθνικιστική ένωση CPU ιδρύθηκε το 1908 και συνεχίστηκε μέχρι την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η οργάνωση αυτή ήθελε να διατηρήσει τον Οθωμανισμό. Γι 'αυτό αγωνίστηκαν για αυτή την ιδεολογία και διέπραξαν γενοκτονίες εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Σύριων, των Ασσυρίων και γενικά όλων των χριστιανών.
Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε σε συνεργασία με το υπερ-εθνικιστικό Κόμμα MHP που είναι αντι-αμερικανικό, αντι-δυτικό και αντι-κοσμικό.
Τα δύο κόμματα εργάζονται για τον εξισλαμισμό της Τουρκίας υιοθετώντας μια νεο-οθωμανική προσέγγιση, η οποία αποτελεί πραγματική απειλή κατά των Κούρδων, Ελλήνων, Σύριων και Ασσύριων.
Δείτε πώς παρενέβησαν οι Τούρκοι στο Λίβανο, τη Συρία, την Ελλάδα, την Αρμενία και στο νότιο Κουρδιστάν.
Κοιτάξτε πώς βασίζονται σε στοιχεία της Αλ Κάιντα και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων.
Κοιτάξτε πώς αντέδρασε ο Ερντογάν γιατί υπερασπιστήκαμε τους Χριστιανούς Γιαζίντι στο Σιντζάρ και ενθαρρύνουμε τον πόλεμο ενάντια στο ISIS σε όλα τα μέρη του Κουρδιστάν.
Οι Κεμαλιστές του κόμματος CHP συμφωνούν με το AKP όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, αλλά συμφωνούμε μαζί τους σε άλλα ζητήματα, επειδή αντιτίθενται στη συμμαχία μεταξύ του AKP και του MHP. Ωστόσο, δεν διαφέρουν από αυτούς όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα.
Ερώτηση: Πώς βλέπετε τις ειρηνευτικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή; Η Τουρκία έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά αντιτάχθηκε στις πρόσφατες συμφωνίες. Ως κουρδικό κόμμα, πώς βλέπετε το Ισραήλ;
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει και οι Εβραίοι να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι.
Υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με την λύση δύο κρατών. Γι 'αυτό συμφωνούμε με αυτήν την ειρηνευτική συνθήκη. Είναι θετικό να υπάρχει ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.
Πιστεύουμε στον ομοσπονδιακό μοντέλο για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην Μέση Ανατολή. Η Μέση Ανατολή έχει έναν πολύ διαφορετικό πληθυσμό και έχουμε μια μεγάλη ιστορία έχοντας την προσδοκία να ζούμε σε ειρήνη και αρμονία μεταξύ μας”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας κινείται για μια νέα προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ το όνειρο της δημιουργίας Κουρδικού κράτους είναι ολοζώντανο, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή να έρθει στην επιφάνεια.