Πριν από τις εκλογές, η εκστρατεία του Μπάιντεν περιείχε στην ατζέντα την ανάγκη «επαναδιαπραγμάτευσης» του κοινού πυρηνικού σχεδίου με το Ιράν, μια ιδέα την οποία η Τεχεράνη απέρριψε.
Το Ισραήλ άσκησε πιέσεις στην Ουάσιγκτον για έξοδο από το JCPOA και απείλησε με στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης σε περίπτωση που η τελευταία λάβει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ ενδέχεται να ξεκινήσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν μόλις ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τεθεί επίσημα εκτός γραφείου, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ Herbert R, McMaster.
«Το Ισραήλ ακολουθεί το δόγμα Begin, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δεχτεί ένα εχθρικό κράτος να έχει τα πιο καταστροφικά όπλα στη Γη», δήλωσε ο McMaster, μιλώντας στο Fox News.
Ο πρώην αξιωματούχος αναφερόταν στην πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης να διεξάγει «προληπτικές» επιθέσεις εναντίον δυνητικών αντιπάλων που υποψιάζεται το Τελ Αβίβ ότι αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής.
Το δόγμα διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1960, αλλά πήρε το όνομά του από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ μεταξύ 1977 και 1983, Menachem Begin, ο οποίος επιτέθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα Osirak του Ιράκ έξω από τη Βαγδάτη ενώ ήταν ακόμη υπό κατασκευή το 1981.
Το δόγμα είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει τις δράσεις προληπτικών επιθέσεων και πολέμου υπό τέτοιες συνθήκες.
«Το έχουμε δει στο παρελθόν με επιθέσεις της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης στη Συρία. Παράδειγμα, το 2007 όταν η Βόρεια Κορέα βοηθούσε στην κατασκευή εγκαταστάσεων πυρηνικών όπλων στην έρημο της Συρίας, και ο IDF το χτύπησε και [πραγματοποίησε] παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράκ νωρίτερα από αυτό. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μια πιθανότητα», συνέχισε ο McMaster, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Outside The Box» του IDF τον Σεπτέμβριο του 2007.
Οι συριακές αρχές απέρριψαν επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι η εγκατάσταση που δέχθηκε επίθεση το 2007 ήταν «πυρηνική υποδομή», με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να λέει ότι θα ήταν «ανόητο» για τη Δαμασκό να κατασκευάσει έναν πυρηνικό χώρο στην έρημο χωρίς αεροπορική άμυνα.
Το 2009, Σύριοι αξιωματούχοι είπαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια αποθήκη πυραύλων.