Το Κάιρο απέρριψε με θόρυβο την οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία για έναν πολιτικό διακανονισμό στη Λιβύη, καθώς οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας πραγματοποίησαν στρατιωτική άσκηση στη Μεσόγειο για τη διατήρηση της ασφάλειας , της σταθερότητας στην Α.Μεσόγειο αποκλείοντας τα τουρκικά σχέδια.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR- TASS, ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Sameh Shoukry τόνισε ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με χώρες που έχουν κοινά οράματα με το Κάιρο για την κρίση της Λιβύης, και ότι η Τουρκία σίγουρα δεν θα είναι μία από αυτές.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ορισμένες χώρες (Τουρκία) υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και εργάζονται για τη μεταφορά ξένων μαχητών και τρομοκρατών από τη Συρία στη Λιβύη.
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ζήτησε την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη μέσω διαλόγου μεταξύ των δύο παρατάξεων και μόνο χωρίς την παρέμβαση Τρίτων.
Ο Σούκρι τόνισε επίσης την αντίθεση της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την στρατιωτική επέμβασης ορισμένων κρατών εκτός της περιοχής στη χώρα αυτή, υπονοώντας φυσικά την Τουρκία.
Τον περασμένο μήνα, το Κάιρο υποβάθμισε τις εκκλήσεις που έκαναν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αίγυπτο σχετικά με την Λιβύη.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ απαίτησε από την Άγκυρα να αλλάξει τα σχέδια της για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή.
Την ίδια περίοδο, οι ναυτικές δυνάμεις Αιγύπτου και Γαλλίας πραγματοποίησαν αεροναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Συγκεκριμένα δύο Φρεγάτες, μία από κάθε πλευρά, συμμετείχαν στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της προσομοίωσης νυχτερινών επιθέσεων υποβρυχίων.
Οι ασκήσεις εστίασαν επίσης στην συνεργασία σε σενάρια αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου , καθώς και σε σενάρια εξουδετέρωσης στόχων επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.
"Οι ναυτικές ασκήσεις έρχονται σε μια περίοδο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας Αιγύπτου-Γαλλίας, με τρόπο που συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μάχης και λειτουργίας για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών", ανέφερε η ανακοίνωση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Η Τουρκία σύμφωνα και με παλαιότερες εκτιμήσεις του Ναυάρχου Γκιουρντενίζ και Γιατσί, εφαρμόζει εδώ και δύο με τρεις μήνες ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να απομονωθεί η Ελλάδα.
Η Αίγυπτος και προσωπικά ο Αλ Σίσι αντικρούει κάθε "φιλική πρόταση" των Τούρκων, διότι ως πρώην επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών γνωρίζει ότι ο Ερντογάν του “σκάβει κανονικά τον λάκκο”.
Απόδειξη για αυτό είναι οι 20.000 Αιγύπτιοι μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας που ζουν στην Τουρκία, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα για να στηρίξουν την αλλαγή του καθεστώτος Σίσι, ενώ στην ίδια την Αίγυπτο δρουν παντοιοτρόπως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με χιλιάδες μέλη της αδελφότητας, εργαζόμενες νυχθημερόν για την ανατροπή του Αιγυπτίου προέδρου.
Όσο για το Ισραήλ, ο Ερντογάν εφάρμοσε μια διαφορετική μέθοδο με την αύξηση των εμπορικών σχέσεων με την χώρα αυτή, ενώ στο Ναγκόρνο, Ισραηλινοί και Τούρκοι υποστηρίζουν τους Αζέρους.
Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των Ισραηλινών αξιωματούχων και ειδικών της χώρας είναι εχθρική προς την Τουρκία, λόγω των απειλών Ερντογάν για το Τέμενος Αλ Ακτσά και την Ιερουσαλήμ, η οποία θεωρείται από το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας ως “οθωμανική πόλη” που κατέχεται πιθανόν "προσωρινά" από τους Ισραηλινούς.
Όποιος ηγέτης χώρας της Μεσογείου ενδώσει στις γαλιφιές του Σουλτάνου Ερντογάν, θα θέσει πρώτα και κύρια τον εαυτό του σε μεγάλο κίνδυνο, αφού οι νεο-οθωμανοί δεν υπολογίζουν κανέναν ως ισότιμο τους, υπακούοντας στην θεωρία της Άριας τουρκικής φυλής, η οποία θέλει να "γονιμοποιήσει" την υπεροχή της στα παλαιά χνάρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας εξουδετερώνοντας τους πάντες.