Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ρωσικό και το αιγυπτιακό ΠΝ θα διεξάγουν ασκήσεις με την επωνυμία "Bridge of Friendship-2020" στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με Αιγυπτίους ειδικούς, οι ναυτικές ασκήσεις αποτελούν ένα ακόμη βήμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κάιρο για την επίδειξη των δυνατοτήτων τους, σε μια ήδη “καυτή” περιοχή στην οποία η Τουρκία κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Tarek Fahmi, "οι κοινές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου είναι ένα εύγλωττο σήμα για την Τουρκία, η οποία έχει αποικιακές φιλοδοξίες.
Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένδειξη από τη Μόσχα ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να εισβάλουν σε περιοχές τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για το Κρεμλίνο".
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έγιναν πιο θερμές, ειδικά μετά την υπογραφή μνημονίου ασφάλειας και ναυτιλίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο απορρίφθηκε από το Κάιρο, την Αθήνα και πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
"Η άσκηση αυτή τώρα στέλνει ένα προληπτικό αποτρεπτικό “μήνυμα” στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου", σημείωσε ο Φάχμι.
Ο Mohammed Soliman, ερευνητής στο Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή, εκτιμά ότι η ναυτική άσκηση «Γέφυρα Φιλίας-2020», καταδεικνύει την ετοιμότητα του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού να εισέλθει όποτε κρίνει η ηγεσία του στην τουρκική ζώνη στρατηγικών συμφερόντων.
"Αυτό είναι ένα μήνυμα από το Κάιρο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη εισβάλοντας στον στρατηγικό της χώρο της Τουρκίας και στην Α.Μεσόγειο", τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με άρθρο μας (με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε), τον Αύγουστο ο Αλ Σίσι είχε καλέσει Γερμανούς για να δημιουργήσει ένα τρομερό πολεμικό ναυτικό κατά των δυνάμεων του Ερντογάν.
Μιλάμε για τρομερά σχέδια από πλευράς Αιγύπτου και κυρίως του προέδρου της για την δημιουργία ενός ισχυρότατου πολεμικού ναυτικού με σκοπό να αντιπαρατεθεί στα αντίστοιχα τουρκικά σχέδια του Ερντογάν, που ονειρεύεται Οθωμανικά μεγαλεία και τοποθέτηση μελών της αδελφότητας στην κυβέρνηση του Καΐρου, αλλά και του Λιβάνου και της Λιβύης.
Η αιγυπτιακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ζήτησε επιτακτικά τηαίγυπτος μεταφορά τεχνολογίας σε συνεργασία με τα αιγυπτιακά ναυπηγεία και εταιρείες, εκτός από την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την αύξηση των δυνατοτήτων των στελεχών σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τις απαιτήσεις ποιότητας.
Η Αίγυπτος απλώνει και αυτή τα σχέδια της και τις φιλοδοξίες της στην Α.Μεσόγειο, με σκοπό να διακόψει καταρχήν τα τουρκικά σχέδια, και να λειτουργήσει ο αγωγός East Med, στην συνέχεια αναζητά και αυτή την δική της σφαίρα επιρροής σε Λιβύη και Α.Μεσόγειο.