Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή από την απόφαση των ΗΠΑ για την παραμονή των αμερικανών στρατιωτών στη Βόρεια Συρία. Ποια η σκοπιμότητα ΗΠΑ και Ισραήλ πίσω απ' αυτή την κίνηση και που θα οδηγήσει.
Ως εξόχως σημαντική χαρακτηρίζει το think tank Strategic Culture Foundation την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να διατηρήσει ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, κυρίως στο πλευρό των Κούρδων συμμάχων του (YPG).
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του, με την απόφαση αυτή διατηρεί το εμπόδιο των ΗΠΑ στην ιρανική επιρροή στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την παρουσία άλλων συμμάχων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ευαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, που φάνηκαν να ενοχλούνται από την αρχική απόφαση αποχώρησης όλων των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία.
Ωστόσο η απόφαση αυτή, που περιλαμβάνει την παραμονή 400 στρατιωτών στη Συρία έχει ένα υψηλό τίμημα, έχει ένα ακριβό τίμημα: την αποξένωση της Τουρκίας για πάντα.
Μόλις πρόσφατα, οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ του Trump και του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan βελτιώθηκαν, ειδικά από τη στιγμή που απελευθερώθηκε ο Αμερικανός πάστορας.
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βελτιώθηκαν θεαματικά, γεγονός που βοήθησε την τουρκική οικονομία και σήμανε καλύτερη συνεργασία για μέλλον και την προμήθεια όπλων και ενδεχομένως ακόμη και για την έκδοση του κληρικού Gullen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Η απόφαση που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το Trump να αποσυρθεί από τη Βόρεια Συρία όλες τις δυνάμεις του, ικανοποίησε την Τουρκία που σχεδίαζε, πως θα πλήξει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, τους οποίους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι, ο Σύρος πρόεδρος Bashar al Assad θα μπορούσε να επιτύχει μία συμφωνία με τους Κούρδους.
Όμως με την επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή και τη στρατιωτική της βάση στην Ερυθρά Θάλασσα με το Κατάρ, η Δύση εστιάζει σε ένα νέο σημείο έντασης, που συμπεριλαμβάνει την επιμονή της Άγκυρας στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ ο Trump «πάγωσε» τις πωλήσεις αεροσκαφών F-35 στην τουρκική αεροπορία.
Η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν στρατεύματα στη βόρεια Συρία, μπορεί να εμφανίζεται ως στρατηγική κατά της Ρωσίας και του Ιράν – αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι Κούρδοι σε μία νέα σύγκρουση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στο οποίο όπως αναφέρει το think tank ενεργό ρόλο ανέλαβε και η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ Mossad είναι η νέα στόχευση της Δύσης στην περιοχή να αποτελέσει η Τουρκία και όχι η αποχώρηση του Assad από την εξουσία.
Αυτό που μένει να φανεί, εάν η παρεμβολή από τη Ρωσία και το Ιράν στο σχέδιο αυτό θα αποβεί σημαντική ή καταλυτική.