Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ με αφορμή το ζήτημα των Παλαιστινίων και τον περιορισμό χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Η αιτία όμως μιας ακόμα μεγαλύτερης διένεξης είναι σαφώς η επεκτατική τουρκική νέο-οθωμανική ηγεμονία στα κατεχόμενα, καθώς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στην Α.Μεσόγειο με αφορμή τον αγωγό East Med.
Πράξη πρώτη της τουρκο-ισραηλινής κρίσης, οι δηλώσεις του Τούρκου προεδρικού εκπροσώπου, ο οποίος απαίτησε από το Ισραήλ να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ κατηγόρησε και την διεθνή κοινότητα για τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ibrahim Kalin δήλωσε: «Οι επιθέσεις αυτές έδειξαν για άλλη μια φορά την παράνομη, τυρανική και κατοχική στάση του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις εναντίον του λαού της Γάζας πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Η διεθνής κοινότητα, η οποία σιωπά για τις ισραηλινές επιθέσεις, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να δράσει».
Ο Καλίν δήλωσε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να απορρίψει τις πολιτικές κατοχής και επεκτάσεως του Ισραήλ, οι οποίες επιδιώκουν να μετατρέψουν το παλαιστινιακό έδαφος σε υπαίθρια φυλακή.
Προωθώντας ο ίδιος την λύση των δύο κρατών για το παλαιστινιακό ζήτημα, ο Kalin δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η νυν ισραηλινή κυβέρνηση δεν πιστεύει σε μια λύση δύο κρατών και προσπαθεί να σαμποτάρει τη διαδικασία.
Είναι αδύνατο να δεχθούμε μια λύση η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την ανεξαρτησία και την ασφάλεια του παλαιστινιακού λαού. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αβοήθητοι».
Πρόκειται για μια στάση ηγεμονικού χαρακτήρα και εμπλοκής της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις ως τρίτο μέλος, ενώ η ιστορία με το τέμενος Αλ Ακτσά και της ονομασίας της Ιερουσαλήμ ως «ιερής πόλης του Ισλάμ», δίνει άλλη διάσταση στα νέο-οθωμανικά σχέδια.
Πράξη δεύτερη ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ο δραστικός περιορισμός χορήγησης βίζας προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων «τουριστών» που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα και με Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
«Προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των Τούρκων που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ένας Τούρκος διοργανωτής ταξιδιών.
Ο Μεχμέτ Έσμερ, ιδιοκτήτης τουρκικής εταιρείας «Mihmandar», δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ περικόπτει συνεχώς τις αιτήσεις χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Έσμερ τόνισε ότι το Ισραήλ απαιτεί από τους Τούρκους πολίτες να καταβάλλουν πολλά χρήματα κατά την υποβολή αίτησης για θεώρηση και πρόσθεσε: «Πληρώσα 60.000 δολάρια πριν από τέσσερις μήνες ως εγγύηση για τέσσερις ομάδες τουριστών. Ακόμα δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα πίσω. Δεν υπάρχουν ακόμη νέα από το ισραηλινό Υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Έσμερ είπε ότι μερικοί Τούρκοι πολίτες κινδυνεύουν να συλληφθούν και δεν μπορούν να κινηθούν άνετα στο Ισραήλ, αν για παράδειγμα ανοίξουν μια σημαία στο τζαμί Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, ή τραβήξουν φωτογραφίες σε απαγορευμένες περιοχές ή μιλάνε φωναχτά με την ισραηλινή αστυνομία.
«Προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των Τούρκων που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ. Όλοι το γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι από άλλα μέρη του κόσμου έρχονται, αλλά κανένας από αυτούς δεν υπόκειται σε αυτό το βάσανο», δηλώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Numan Balci, ιδιοκτήτης της ταξιδιωτικής εταιρείας Kible, η προκαταβολή των 15.000 δολαρίων για τα γκρουπ των Τούρκων δεν είναι δίκαιη.
«Ζητούν από τους Τούρκους διοργανωτές ταξιδίων να καταθέσουν τα χρήματα, ενώ δεν τα ζητούν από άλλους, δεν γνωρίζουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή», δήλωσε ο ίδιος.
Επίσης, ο Balci δήλωσε ότι το Ισραήλ εκδίδει μόνο μία θεώρηση ανά άτομο ανά έτος, και αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τους Τούρκους επισκέπτες σε άλλους προορισμούς.
Αυτά τα περιστατικά και οι πρακτικές σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές αποτελούν προοίμιο εξελίξεων στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, ειδικά όταν η τουρκική ΑΟΖ «τέμνει» το ισραηλινό αγωγό East Med στο οποίο συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος.
Σύμφωνα με to άρθρο μας (Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Σύγκρουση-«μεγατόνων» στην Α. Μεσόγειο για τον East Med – Πως το Τελ-Αβίβ «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Άγκυρας), είχαμε αναφέρει ότι θα έχουμε εξελίξεις άκρως ανησυχητικές, τις οποίες προσπαθεί να προλάβει ο Ερντογάν με την απόφαση της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια την δημιουργία τριεθνούς αεροναυτικής στρατιωτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο.
Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για τον αγωγό αυτό, ενώ η Τουρκία κινείται ταυτόχρονα στο δικό της «παράλληλο σύμπαν» απειλώντας και εκβιάζοντας.