Του Άγγελου Ρούσσου
Στα χωριά τους στην κοιλάδα της Νινευή, οι χριστιανοί του Ιράκ γιορτάζουν τα πρώτα τους Χριστούγεννα μετά την απελευθέρωση της περιοχής από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Στην μικρή πόλη του Qaraqosh (γνωστή και ως Baghdida), δεν θα βοσκούν κοπάδια προβάτων ή αγελάδες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την ιερή νύχτα της γέννησης του Χριστού παρά θα ακούγεται μόνο ο ήχος των χριστιανών που ψέλνουν στη Θεία Λειτουργία τα μεσάνυχτα στις καμένες εκκλησίες τους.
Τα Χριστούγεννα στο Qaraqosh δεν είναι μόνο μια γιορτή της γέννησης του Χριστού, αλλά μια άσκηση ελπίδας για τον Χριστιανισμό στην ανάσταση του Ιράκ μετά το ISIS.
Περισσότεροι από 150.000 Χριστιανοί εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους κατά την εκστρατεία γενοκτονίας του ISIS. Μόνο 250.000 χριστιανοί εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο Ιράκ. Τον Δεκέμβριο αυτό, το ένα τρίτο του εκτοπισθέντος χριστιανικού πληθυσμού επέστρεψε στα σπίτια του, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Νινευή.
Οι χριστιανοί ανοικοδομούν τα σπίτια τους, αλλά ο ρυθμός είναι αργός. Η πόλη δεν έχει πόσιμο νερό και οι οικογένειες βασίζονται σε γεννήτριες για να τροφοδοτούν με ρεύμα τα σπίτια τους. Το μέσο κόστος για την ανακατασκευή ενός κατεστραμμένου σπιτιού είναι $ 60.000. Η ελάχιστη εκτίμηση για επισκευές σε μια κατεστραμμένη κατοικία είναι περίπου 5.000 δολάρια κ ιαυτό είναι πολύ υψηλό κόστος για τους Χριστιανούς επιζώντες της εκστρατείας γενοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους. Οι αποταμιεύσεις τους είτε χάθηκαν είτε δαπανήθηκαν κατά την εκτόπισή τους.
Παρόλα αυτά οι Χριστιανοί παίρνουν "βήμα-βήμα" πίσω την κανονική τους ζωή. Ανακατασκεύασαν και άνοιξαν εκ νέου την καθολική εκκλησία των Χαλδαίων, τον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από το ISIS, εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρειάζονται 60 εκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή ή την επισκευή των 13.000 κατοικιών στην περιοχή της Νινευή που υπέστησαν βλάβες ή καταστράφηκαν από το ISIS. Η αποκατάσταση αυτών των σπιτιών θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των 90.000 εκτοπισμένων χριστιανών που ζουν στο Erbil. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί μόνο 1,2 εκατομμύρια δολάρια για τα σπίτια.....
Επειδή η ανακατασκευή μιας βιώσιμης κατοικίας είναι η πρώτη προτεραιότητα, ενώ η επισκευή των περισσότερων εκκλησιών έπρεπε να περιμένει. Οι άνθρωποι θα γιορτάσουν αυτά τα Χριστούγεννα στις καμένες εκκλησίες, οι οποίες δεν έχουν ούτε τζάμια, ούτε ηλεκτρική ενέργεια ούτε θερμότητα για να αποφύγουν τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Αλλά στόχος των επαναπατρισθέντων Χριστιανων είναι να είναι έτοιμες οι εκκλησίες εγκαίρως για το Πάσχα του 2018.
Προς το παρόν οι Χριστιανοί μαρτυρούν την ελπίδα της Ανάστασης, καθώς γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού.
Πως γιορτάζουν στο Ιράκ τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα στο Ιράκ συνήθως περιλαμβάνουν εννέα μέρες νηστείας και έπειτα οι άνθρωποι γεμίζουν τις εκκλησίες για τη Λειτουργία τα μεσάνυχτα της παραμονής. Η λειτουργία συμπληρώνεται από εκδηλώσεις από ανθρώπους που χορεύουν στους δρόμους, απολαμβάνουν τη μουσική και προσφέρουν ο ένας στον άλλο. Τις καλύτερες μέρες, τα χωριά έριχναν και πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό.
Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, καθώς οι άνθρωποι επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών, υπενθυμίζοντας τους την αρχαία χριστιανική κληρονομιά και την ελπίδα τους στην Ανάσταση.