Έτοιμα είναι τα ρωσικά αντίποινα και φαίνεται πως η κίνηση των ΗΠΑ ήταν η αφορμή για να πάρει ολόκληρη η Μέση Ανατολή φωτιά. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν πρέπει να έχουμε δεδομένο τον αγωγό EAST-MED. Όλα δείχνουν πως όλα θα ξεκινήσουν από Λίβανο-Συρία με την ισραηλινή εισβολή να προσπαθήσει να αποτρέψει ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο: τον εξοπλισμό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ από το Ιράν και την "έξοδο" μέσω αγωγού του ιρανικού φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο.
Οι Ιρανοί έχουν έτοιμο τον χερσαίο διάδρομο για να περάσουν το δικό τους φυσικό αέριο στην Μεσόγειο θάλασσα και από εκεί δια μέσου ενδεχομένως της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα προκειμένου ο EAST-MED να μείνει "στα χαρτιά".
Μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας της κρατικής ρωσικής εταιρείας «Gazprom» με το Ιράν για το τεράστιο κοίτασμα South Pars, βγήκαν οι χάρτες για τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία-Ανατολική Μεσόγειο με ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ…. κατεύθυνση την Ελλάδα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουμε συνεχή και μεγάλη ενίσχυση με εκατοντάδες Ιρανούς Σιίτες στην Συρία που δρουν και κινούνται σε όλη την συριακή επικράτεια.
Σκοπός τους σύμφωνα με πηγές είναι η κατασκευή εργαστηρίων και εγκαταστάσεων για την κατασκευή προηγμένων πυραύλων στο εσωτερικό του Λιβάνου σε ένα «απόρρητο σχέδιο» το οποίο αποτελεί ένα «νέο είδος απειλής,». Αυτό επιβεβαίωσε ο Chagai Tzuriel, Ισραηλινός Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών.
Ο Tzuriel, σε συνέντευξη που διοργανώθηκε στο Ισραήλ , απέδωσε τις πληροφορίες αρχικά σε μια εφημερίδα του Κουβέιτ, αλλά ο ίδιος επιβεβαίωσε την ακρίβειά τους.
«Οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ προσπαθούν να κατασκευάσουν πυραύλους μεταφέροντας εξαρτήματα από το έδαφος της Συρίας στο Λίβανο για την κατασκευή τους εκεί .
Το Ισραήλ φέρεται, σε πολλές περιπτώσεις, να έχει επιτεθεί σε συνοδείες που διακινούν αυτά τα εξαρτήματα.Έτσι γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι το «παιχνίδι αλλάζει» και οι Ισλαμιστικές οργανώσεις θα έχουν στην διάθεση τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο ίδιος .
Εκτός από τα όπλα, το Ιράν συνεχίζει να παρέχει στην Χεζμπολάχ οικονομική βοήθεια με 1 δισ $ ετησίως.
Ο Tzuriel είπε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει σύμφωνα με εκτίμηση Ισραηλινών έμπειρων αξιωματικών 6.000 έως 7.000 πραγματικά ετοιμοπόλεμους μαχητές της στη Συρία, ενώ έχει χάσει περίπου 1.700 άνδρες στον πόλεμο εκεί με χιλιάδες άλλους να είναι τραυματίες.
Σήμερα, είπε ο ίδιος το πιο σημαντικό στρατηγικό ζήτημα στην περιοχή για το Ισραήλ δεν είναι η πυρηνική δύναμη του Ιράν αλλά μάλλον «η παρουσία του Ιράν στην περιοχή».
Το πυρηνικό ζήτημα είναι «πάντα ψηλά στην ατζέντα» αλλά είναι μια απειλή που λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη με τις ΗΠΑ το 2015, θα γίνει πιο επικίνδυνο σε πέντε, οκτώ και 10 χρόνια.
Αλλά η πιο άμεση απειλή είναι οι προσπάθειες του Ιράν να κατασκευάσει έναν διάδρομο που θα εκτείνεται από το Ιράν, μέσω του Ιράκ, της Συρίας και στη συνέχεια στο Λίβανο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον, όταν η Μοσούλη αναμένεται να εξέλθει του ελέγχου του ισλαμικού κράτους.
«Η μεγαλύτερη κρατική απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι το Ιράν», είπε ο ίδιος. «Η μεγαλύτερη μη κρατική απειλή προέρχεται από την Χεζμπολάχ, η οποία έχει τα όπλα για αυτήν . Και η μεγαλύτερη μη κρατική απειλή από την άποψη της μεταβλητότητας είναι η Χαμάς.», κατέληξε ο ίδιος.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία, είναι ότι δύο υπερδυνάμεις μάχονται μαζί με περιφερειακές δυνάμεις, τοπικές δυνάμεις ενώ υπάρχει και μια διαφορετική ομάδα εθνοτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων που «θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το τι θα συμβεί στην περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Ιρσαηλινός αξιωματούχος.
«Η Συρία έχει μετατραπεί σε έναν εξαγωγέα τρομοκρατίας, προσφύγων και μεταναστών ενώ έχει ήδη αλλάξει το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ στις γειτονικές χώρες, ειδικά την Ιορδανία, αλλά και στο Λίβανο και σε άλλες χώρες» είπε ο ίδιος.
«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε το πολιτικό και στον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, και νομίζω ότι δεν θα ήταν τραβηγμένο να πούμε ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ», κατέληξε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον Tzuriel, η πιο σημαντική εξέλιξη στη Συρία τον τελευταίο καιρό υπήρξε η ενίσχυση του άξονα των Ιρανών Σιιτών .
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία, ο Tzuriel είπε ότι είναι «κυρίαρχος παίκτης και δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Νομίζω ότι το προφίλ τους μπορεί να αλλάξει, αλλά ήρθαν εδώ για να μείνουν. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. Για εμάς, η Ρωσία δεν είναι εχθρός, παρά την πώληση προηγμένων όπλων στο Ιράν».
Σε άρθρο μας με τίτλο («Βόμβα Πούτιν» – Συμφωνία Ιράν και «Gazprom» για το κοίτασμα «South Pars» και την δημιουργία αγωγού Ιράν-Ιράκ- Συρία), αναφέραμε ότι…η ρωσική ναυτική αρμάδα δεν κατέβηκε στην ανατολική Μεσόγειο για την Συρία …μόνο, αλλά εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία από το Κρεμλίνο σε σχέση με τα ενεργειακά σχέδια του Πούτιν στην Α.Μεσόγειο.
Για αυτό βιάζονται οι Ισραηλινοί και θέλουν να υλοποιήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και στις δύο κατευθύνσεις.
Ότι τραβάει η Ελλάδα έχει σχέση 100 % με τα τεραστία κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχει αλλά κυρίως για την τεράστια γεωστρατηγική θέση που κατέχει ως «σταυροδρόμι» πολλώνκαι διαφορετικών αγωγών.
Ακόμα και η Αίγυπτος εάν ήθελε να στείλει φυσικό αέριο στην ΕΕ από την Ελλάδα θα τον περνούσε...