Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανέπτυξαν το ισχυρότερο σύστημα ραντάρ που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο. Το σύστημα επιτρέπει τον ταυτόχρονο εντοπισμό φουσκών πλάσματος του ισημερινού (EPB) πάνω από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και τα νησιά Μίντγουαιη στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι φούσκες πλάσματος του ισημερινού (equatorial plasma bubbles) είναι ένα φαινόμενα που παρατηρείται στην ιονόσφαιρα του πλανήτη μας, κοντά στον γεωμαγνητικό ισημερινό της Γης κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ένα Επαναστατικό Επίτευγμα
Η αποκάλυψη των Κινέζων επιστημόνων, εάν επαληθευτεί, καθιστά την Κίνα την ηγέτιδα χώρα στην έρευνα της ιονόσφαιρας του πλανήτη μας. Με ένα τέτοιο ραντάρ η Κίνα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αποκτήσει την ικανότητα να παρακολουθεί αυτές τις ανωμαλίες (τις φούσκες πλάσματος) σε πραγματικό χρόνο.
Το ραντάρ ονομάζεται LARID, δηλαδή «Ιονοσφαιρικό Ραντάρ Μεγάλου Βεληνεκούς και Χαμηλού Γεωγραφικού Πλάτους». Αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και εγκαταστάθηκε πέρυσι.
Το επαναστατικό αυτό σύστημα επιδεικνύει την ιδιαίτερη ικανότητα να εντοπίζει φούσκες πλάσματος. Όπως προαναφέραμε, αυτές οι φούσκες είναι στην πραγματικότητα μία καιρική ανωμαλία που μπορεί να διαταράξει τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα GPS εξαιτίας της παρεμβολής της με την ιονόσφαιρα.
Αυτές οι φούσκες πλάσματος μπορούν να φτάσουν μέγεθος εκατοντάδων χιλιομέτρων και παρατηρούνται συνήθως σε περιοχές μικρού γεωγραφικού πλάτους. Σχηματίζονται όταν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονίων ξαφνικά εξαφανίζονται από την ιονόσφαιρα, δημιουργώντας μεγάλες ζώνες με λιγοστά ηλεκτρόνια. Μέχρι στιγμής η παρακολούθηση και παρατήρηση αυτών των φουσκών σε πραγματικό χρόνο ήταν μία πραγματική πρόκληση για τους επιστήμονες.
Η κινεζική αναφορά υποστηρίζει πως το επίτευγμα επιτεύχθηκε το περασμένο έτος κατά την διάρκεια μίας ηλιακής καταιγίδας μεταξύ 4 και 6 Νοεμβρίου. Το σύστημα LARID επιτυχώς εντόπισε την «ηχώ» των ραδιοσημάτων όταν συνάντησε φούσκες πλάσματος, οι οποίες είχαν σχηματιστεί πάνω από την Βόρεια Αφρική και τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Το τρομερό βεληνεκές του κινεζικού ραντάρ επέτρεψε στους επιστήμονες του Πεκίνου να παρακολουθήσουν αυτές τις φούσκες, όσο αυτές σχηματίζονταν και κινούνταν κατά μήκος περιοχών.
Το επίτευγμα της Κίνας είναι εντυπωσιακό εξαιτίας του γεγονός πως το ραντάρ LARID βρίσκονταν στο κινεζικό νησί Χαϊνάν εκείνη την χρονική στιγμή, δηλαδή απείχε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων από το σημείο εμφάνισης των φουσκών πλάσματος.
Σύμφωνα με τους Κινέζους, το ραντάρ LARID επιδεικνύει σήμερα εμβέλεια εντοπισμού που φτάνει τα 9.000 χιλιόμετρα, νούμερο πραγματικά εξωφρενικό. Όταν αναπτύχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά, το σύστημα είχε βεληνεκές ανίχνευσης μόλις 3.000 χιλιομέτρων