Κίνα

Νέο Ελ Ντοράντο-Ρωσία και Κίνα αποφάσισαν την κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη-Θα κάνουν εξόρυξη σπανίων γαιών

Ο τελευταίος «διαστημικός αγώνας» ΗΠΑ και Ρωσίας πριν πολλά πολλά χρόνια,  είχε σε μεγάλο βαθμό πολιτικές προεκτάσεις, αλλά τώρα είναι καθαρά οικονομικός και αφορά την πρωτοκαθεδρία του πλανήτη σε πρώτες ύλες για την στρατιωτική βιομηχανία.

Στις 12 Ιουνίου 2024, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Σεληνιακού Σταθμού από κοινού με την Κίνα.

Αυτός ο σταθμός θα είναι ανοιχτός όχι μόνο στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς εταίρους που θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής, Ιβάν Μοισέεφ, σε συνέντευξη του δήλωσε το γιατί χρειάζεται η Ρωσία αυτή η «σεληνιακή πόλη».

Ερώτηση: Γιατί η Ρωσία και η Κίνα χρειάζονται ένα σεληνιακό σχέδιο σαν αυτό;

Απάντηση: Είναι σημαντικό για την Κίνα να αποδείξει ότι η Κίνα είναι διαστημική δύναμη. Η Ρωσία το έχει αποδείξει αυτό εδώ και πολύ καιρό, επομένως το ενδιαφέρον μας είναι διαφορετικό. Μέσω αυτού του κοινού έργου θα είναι το να λάβουμε εξαρτήματα για εξοπλισμό υπολογιστών, που ορισμένοι Κινέζοι εταίροι δεν μπορούν να μας προμηθεύσουν λόγω της απειλής δευτερογενών κυρώσεων.

Ερώτηση: Είναι αυτό το σεληνιακό πρόγραμμα απλώς ένας τρόπος για τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις;

Απάντηση: Το κύριο σχέδιο μας είναι διαφορετικό. Η τελευταία σεληνιακή κούρσα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχε πολιτικό χαρακτήρα. Και τώρα η Σελήνη έχει οικονομικό νόημα, ενώ νερό έχει ανακαλυφθεί στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Ερώτηση: Δεν έχουμε αρκετό νερό στη Γη;

Απάντηση: Η παράδοση κάθε λίτρου νερού από τη Γη στον διαστημικό ISS κοστίζει περίπου 10 χιλιάδες δολάρια. Όταν σε μια βάση στη Σελήνη έχει την δυνατότητα ανεύρεσης νερού, η παράδοση του για τους αστροναύτες θα γίνει πολύ φθηνότερη.

Λοιπόν, εκτός αυτού, υπάρχουν μέταλλα σπάνιων γαιών στη Σελήνη που δεν θα ήταν πρόβλημα στη Γη.

Ερώτηση: Ποιος θα είναι ο επικεφαλής σε αυτό το σεληνιακό πρόγραμμα η Ρωσία ή η Κίνα;  

Απάντηση: Ο έχων την επίβλεψη του έργου είναι η Κίνα, αλλά με την υπογραφή του Πούτιν στο έγγραφο, πολλά θα αλλάξουν, άρα ο ρόλος της Ρωσίας είναι αρκετά μεγάλος.

Ερώτηση: Πότε θα προσσεληνωθούν οι κοσμοναύτες μας στη Σελήνη;

Απάντηση: Νομίζω ότι Ρώσοι και Κινέζοι εξερευνητές του διαστήματος θα πάνε στη Σελήνη σε 5-6 χρόνια. Αλλά αυτή θα είναι μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων.

Απλά για να δείξουμε ότι τα  καταφέραμε. Τα ρομπότ θα εργαστούν στον σεληνιακό σταθμό, επειδή η Σελήνη είναι ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα εργάζονται σε δορυφορικούς σταθμούς γύρω από τη Γη.

Μετά την απομάκρυνση του διεθνούς διαστημικού σταθμού ISS θα υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι σταθμοί.

Ερώτηση: Σε τι χρησιμεύουν αυτοί οι τροχιακοί σταθμοί;

Απάντηση: Σε αυτούς θα πραγματοποιούνται μοναδικά ιατρικά και βιολογικά πειράματα. Δεν θα χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, για αυτούς θα  χρησιμοποιούνται δορυφόροι χωρίς αστροναύτες.

Όλο το σχέδιο αφορά την εκμετάλλευση σπανίων γαιών από Ρωσία και Κίνα

Τα μέταλλα σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές και προηγμένες τεχνολογίες – υπάρχουν στο φεγγάρι. Το σκάνδιο, το ύττριο και οι 15 λανθανίδες είναι κάποια από αυτά τα μέταλλα, σύμφωνα με έρευνα της Boeing.1.

Οι σπάνιες γαίες ήρθαν στο προσκήνιο, όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα επιδόθηκαν σε έναν εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας εκατέρωθεν δασμούς η μία στα προϊόντα της άλλης.

Ο νόμος είναι ασαφής και γεμάτος κενά.

Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1966 για το Διάστημα, αναφέρει ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριαρχία της Σελήνης ή άλλων ουράνιων σωμάτων – και ότι η εξερεύνηση του διαστήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται προς όφελος όλων των χώρων του πλανήτη.

Η Συμφωνία της Σελήνης του 1979 ορίζει ότι κανένα μέρος του φεγγαριού «δεν θα περιέλθει στην ιδιοκτησία οποιουδήποτε κράτους, διεθνούς διακυβερνητικού ή μη κυβερνητικού οργανισμού, εθνικού οργανισμού ή μη κυβερνητικής οντότητας ή φυσικού προσώπου», αλλά στην πράξη θα δούμε αν θα ισχύσουν όλα αυτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...