Οι κινεζικές αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τα ρούχα που «πληγώνουν τα συναισθήματα» των άλλων και όσοι δεν υπακούουν στον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή ακόμη και σε φυλάκιση, γράφει το Bloomberg .
Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Νομοθετικού Σώματος δημοσίευσε πρόσφατα ένα προσχέδιο αναθεώρησης ενός νόμου που θα απαγόρευε μια σειρά συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του ρουχισμού ή της ομιλίας «επιβλαβείς για το πνεύμα του κινεζικού λαού και βλαβερές για τα αισθήματα του κινεζικού λαού».
Δεν διευκρινίζεται τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποστολή ατόμων σε κέντρο κράτησης έως και 15 ημερών ή σε πρόστιμο έως 5.000 γιουάν (680 δολάρια). Το νομοσχέδιο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατέστρεψε τις πολιτικές ελευθερίες στο έθνος των περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του στην εξουσία, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
Πέρυσι, η αστυνομία στο Suzhou, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη, συνέλαβε μια γυναίκα επειδή φορούσε κιμονό δημόσια. Οι αρχές έδωσαν επίσης σκληρά μέτρα εναντίον ατόμων που φορούσαν μπλουζάκια με ουράνιο τόξο και με συναυλίες και εκείνων που μοίραζαν σημαίες LGBTQ σε πανεπιστημιούπολη.
Το περιστατικό με τις σημαίες έλαβε χώρα στο διάσημο Πανεπιστήμιο Tsinghua, το οποίο εξέδωσε δύο επίσημες επιπλήξεις σε φοιτητές. Τώρα οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν για τα νέα σχέδια των αρχών και λένε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο θα μπορούσαν να υπερβούν τα όρια.
Ένας χρήστης του Weibo ρώτησε πώς θα καταλάβουν οι αρχές όταν πληγωθούν τα αισθήματα του έθνους: «Δεν θα έπρεπε το πνεύμα του κινεζικού έθνους να είναι ισχυρό και ανθεκτικό;» ρώτησε το άτομο.
«Γιατί μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από ένα κοστούμι;». Ένας άλλος χρήστης του Weibo, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως δικηγόρος, έγραψε σε μια ανάρτηση που έλαβε 8.800 likes ότι ο νόμος «θα φέρει σίγουρα τεράστια αβεβαιότητα και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της ευκολίας για αυθαίρετη και μη εξουσιοδοτημένη τιμωρία». Η ανάρτηση αργότερα εξαφανίστηκε από το κοινωνικό δίκτυο