Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα αρνείται την κίνηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: "Η συμμαχία επεκτείνει τα πλοκάμια της για να μας ελέγξει"

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι θα αποτελούσε πρόκληση για τα συμφέροντα και την ασφάλεια του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ και δήλωσε ενάντια σε κάθε προσπάθεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπως αναφέρει το Reuters .

Σε δήλωση που εστάλη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, το ΝΑΤΟ είπε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) απειλεί τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες της με τις «φιλοδοξίες και τις καταναγκαστικές της πολιτικές». «Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να προβάλει τη δύναμή της, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της εκπαίδευση. Οι κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της Κίνας και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρηση στοχεύουν συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας», ανέφεραν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωσή τους.

Η κινεζική αποστολή στην Ευρώπη αντέδρασε σε δήλωση λέγοντας ότι όσα λέει το ΝΑΤΟ για την Κίνα αγνοούν τα βασικά δεδομένα, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για τη θέση και τις πολιτικές της Κίνας και σκόπιμα δυσφημούν την Κίνα. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι και απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

 

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα αμφισβητεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες μέσω της «καταναγκαστικής συμπεριφοράς» της

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ενώ η Κίνα δεν είναι «αντίπαλος» του ΝΑΤΟ, αμφισβητεί όλο και περισσότερο τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες μέσω της «καταναγκαστικής συμπεριφοράς» της. «Η Κίνα αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, αρνούμενη να καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας την Ταϊβάν και πραγματοποιώντας μια σημαντική στρατιωτική συγκέντρωση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν ανέφερε το θέμα της Ταϊβάν στην ανακοίνωσή του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι ο Στόλτενμπεργκ κατέστησε για άλλη μια φορά σαφή την ανησυχία του για την ασφάλεια του στενού της Ταϊβάν. «Η Ταϊβάν είναι ένα υπεύθυνο, δημοκρατικό μέλος της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ομοϊδεάτες εταίρους όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να καταπολεμήσουν από κοινού τον καταναγκασμό και τις προκλήσεις από αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.

 

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ συμμετέχουν και αρκετοί ηγέτες από την Ασία-Ειρηνικό

 

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους συμμετέχουν και αρκετοί ηγέτες Ασίας-Ειρηνικού με τους οποίους το ΝΑΤΟ έχει στενές σχέσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο οποίος προσχώρησε στους συμμάχους για δεύτερη φορά, είχε στόχο να υπενθυμίσει στο ΝΑΤΟ ότι πρέπει να λάβει υπόψη του τους κινδύνους στην Ανατολική Ασία, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ επεδίωξε περισσότερη διεθνή συνεργασία βαθιά στον τομέα της ασφάλειας κατά της με φόντο τις απειλές και τις εντάσεις της Βόρειας Κορέας με την Κίνα.

Τον Μάιο, ο Κισίντα είπε ότι η Ιαπωνία δεν σχεδιάζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν το ΝΑΤΟ ανοίγει γραφείο στο Τόκιο, το πρώτο στην Ασία, για να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις στην περιοχή. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην «ανατολή κίνηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», είπε το Πεκίνο, και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί τα «νόμιμα» δικαιώματα και συμφέροντά της θα λάβει «αποφασιστική απάντηση».

Στη δήλωση της Τρίτης, το ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, κρίσιμες υποδομές και στρατηγικά υλικά, καθώς και αλυσίδες εφοδιασμού, και το Πεκίνο χρησιμοποίησε επίσης την οικονομική του μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να αυξήσει την επιρροή του.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, απάντησε με μια είδηση ​​που δείχνει ότι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που αφορούν κράτη του ΝΑΤΟ υποδηλώνουν ότι το στρατιωτικό μπλοκ αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. «Παρά όλο το χάος και τις συγκρούσεις που έχουν ήδη προκληθεί, το ΝΑΤΟ επεκτείνει τα πλοκάμια του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με ρητό σκοπό τον έλεγχο της Κίνας», αναφέρει το Xinhua.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ