Κίνα

Κορυφώνεται η διαστημική "μάχη": Η Κίνα θα βάλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2030

Εβδομάδες αφότου ο πρώην επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscomsmos της Ρωσίας αμφισβήτησε την αμερικανική προσγείωση σε φεγγάρι το 1969, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια να εγκαταστήσει ένα άτομο στο φεγγάρι μέχρι το 2030.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο Λιν Σινκιάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένων Διαστημάτων της Κίνας, είπε ότι το έργο προσεδάφισης του ΚΚΚ - μέρος του ευρύτερου Έργου Εξερεύνησης Σελήνης της χώρας (Chang'e Project, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεά του φεγγαριού) - είχε μόνο «πρόσφατα» ξεκινήσει να παίρνει δυναμική. Το έργο επιδιώκει να επιτρέψει τελικά τη βραχυπρόθεσμη παραμονή στη σεληνιακή επιφάνεια, μαζί με τη συλλογή δειγμάτων και άλλες έρευνες, αναφέρουν οι NY Times.

Κινέζοι επιστήμονες είχαν προηγουμένως αναφέρει ένα στόχο του 2030 με μια λιγότερο τυπική ιδιότητα. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής σχεδιαστής του προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης της Κίνας είπε τον περασμένο μήνα ότι μια προσγείωση το 2030 δεν θα ήταν «κανένα πρόβλημα».

Η ανακοίνωση της Δευτέρας ήρθε σε συνέντευξη Τύπου για να σηματοδοτήσει την αποβίβαση τριών νέων αστροναυτών την Τρίτη στον νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας, ο οποίος ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Μια επανδρωμένη σεληνιακή προσγείωση θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την εξερεύνηση του διαστήματος της Κίνας και του κόσμου: Κανένας άνθρωπος δεν βρέθηκε στο φεγγάρι από τις αποστολές Apollo των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κίνα στον αυξανόμενο ανταγωνισμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα. Ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει πει ότι η χώρα πρέπει να γίνει μια «μεγάλη διαστημική δύναμη».

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια από τη NASA, η οποία ανακοίνωσε ένα σχέδιο να βάλει μια ομάδα στο φεγγάρι μέχρι το 2025 ως μέρος του (επανειλημμένα καθυστερημένου) προγράμματος Artemis.

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον θέλουν να κατασκευάσουν ερευνητικούς σταθμούς στο φεγγάρι και να προσγειώσουν ανθρώπους στον Άρη.

Οι Times θεωρούν την ανακοίνωση ως σημείο διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, απηχώντας τον διαστημικό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να «προσέχουν» τις κινεζικές προσπάθειες να κυριαρχήσουν στη σεληνιακή επιφάνεια και να κρατήσουν έξω τους Αμερικανούς. Μια έκθεση του Πενταγώνου πέρυσι προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις αμερικανικές δυνατότητες στο διάστημα έως το 2045.

Η Κίνα έχει επιταχύνει το διαστημικό της πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή είναι η μόνη χώρα (γνωστή) που έχει προσγειώσει κάτι στο φεγγάρι τον 21ο αιώνα. Το ΚΚΚ προσέγγισε επίσης ένα σεληνιακό ανιχνευτή στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού για πρώτη φορά στην ιστορία το 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...