Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, Κίνα και ΗΠΑ συμμετείχαν σε μια στρατιωτική εμπλοκή υψηλού κινδύνου, μόλις 150 χιλιόμετρα μακριά από το Χονγκ Κονγκ στις αρχές του 2021. Η ένταση της κατάστασης ώθησε τις ΗΠΑ να κάνουν ένα τολμηρό βήμα και να καταστρέψουν τα πλωτά σόναρ τους για να μην πέσουν στα χέρια του Πεκίνου, ανέφερε η SCMP.
Μία ημέρα πριν από τις θανατηφόρες ταραχές στις 6 Ιανουαρίου 2021, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Την ίδια ημέρα, η έκθεση ανέφερε ότι τρία στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα ασυνήθιστο κυνήγι υποβρυχίου, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις εντυπωσιακά κοντά στην ακτογραμμή της Κίνας.
Μια ομάδα Κινέζων στρατιωτικών επιστημόνων δημοσίευσε την πρώτη ανοιχτή αναφορά για το περιστατικό της 5ης Ιανουαρίου, η οποία περιλαμβάνει μια σημαντική αποκάλυψη. Η έκθεση αποκάλυψε ότι ένα αμερικανικό ανθυποβρυχιακό αεροπλάνο πέταξε κοντά στο Χονγκ Κονγκ, φτάνοντας μέχρι και τα 150 χιλιόμετρα (93 μίλια).
Η έκθεση ανέφερε περαιτέρω ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) ενήργησε γρήγορα αναπτύσσοντας μια διαβαθμισμένη αντιδύναμη κατά τη διάρκεια της ναυτικής άσκησης των ΗΠΑ, αλλά η φύση και το μέγεθος αυτής της απάντησης παραμένουν απόρρητα.
Με επικεφαλής τον Λιου Ντονγκίνγκ από την Unit 95510, η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι οι δραστηριότητες των ΗΠΑ απειλούν σημαντικά την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Η μελέτη τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να εμποδίσουν σοβαρά τις κρίσιμες αποστολές των κινεζικών υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η έκθεση ανέφερε ότι τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη τοποθέτησαν στρατηγικά αισθητήρες στα νερά κοντά στα νησιά Ντονγκσά, τα οποία αναφέρονται επίσης ως νησιά Πράτας. Αυτά τα νησιά αποτελούνται από υφάλους υπό τον έλεγχο της Ταϊβάν. Η ανάπτυξη αυτών των αισθητήρων υποδηλώνει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε δραστηριότητες παρακολούθησης στην περιοχή, προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα της κατάστασης γύρω από αυτά τα αμφισβητούμενα ύδατα.
Σε αντίθεση με άλλα αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν επιχειρήσεις ελευθερίας ναυσιπλοΐας για να αμφισβητήσουν αυτό που αντιλαμβάνονται ως υπερβολικές αξιώσεις της Κίνας, τα νησιά Ντονγκσά διεκδικούνται αποκλειστικά από την Ταϊπέι και το Πεκίνο. Σε αυτή την περίπτωση, η απουσία ευρύτερων εδαφικών διεκδικήσεων από άλλες χώρες διαφοροποιεί τα νησιά Ντονγκσά από άλλες επίμαχες περιοχές της περιοχής.
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρακολούθηση, αποκλεισμό και περιορισμό κινέζικων υποβρυχίων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές, έχουν αφιερώσει σημαντικές προσπάθειες για να στοχεύσουν συγκεκριμένα τις υποβρύχιες δυνάμεις της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Υποστηρίζουν ότι αυτή η εντατική εστίαση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αυξημένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εξελιγμένα εργαλεία όπως σημαδούρες σόναρ και αισθητήρες για τον εντοπισμό υποβρυχίων ακόμα και όταν επιχειρούν σε σημαντικά βάθη κάτω από την επιφάνεια. Οι επιστήμονες του PLA υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν «σοβαρή απειλή» για τα κινεζικά υποβρύχια, εμποδίζοντας σημαντικά την ικανότητά τους να επιχειρούν κρυφά στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ομάδα του Λιου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια σκόπιμη τακτική πετώντας κατασκοπευτικά αεροπλάνα σε χαμηλά υψόμετρα περίπου 60 μέτρων, η οποία είναι σχετικά κοντά στο έδαφος και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια. Αυτή η τακτική ενισχύει την ικανότητα ανίχνευσης και παρακολούθησης υποβρυχίων, ειδικά από ανθυποβρυχιακά περιπολικά αεροσκάφη όπως το P-8A του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η έκθεση αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε πολλά αεροσκάφη για τον εντοπισμό κινεζικών υποβρυχίων, τα οποία επιχειρούσαν συντονισμένα για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Λιου Ντονγκίνγκ από τη μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου του PLA σημείωσε ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν να παρακολουθήσουν, να μπλοκάρουν και να περιορίσουν τις δραστηριότητες της Κίνας.
Ο στρατός των ΗΠΑ διατήρησε επίμονη παρουσία στην περιοχή πραγματοποιώντας πολλαπλές πτήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς τους να συλλέξουν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα των κινεζικών υποβρυχίων και ενισχύοντας τις ικανότητες επίγνωσης της κατάστασης και επιτήρησης.
Σε απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ, οι ερευνητές του PLA έχουν προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όπως προτείνεται στην τελευταία μελέτη.
Οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Κίνας θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να μπλοκάρουν τα πλωτά συστήματα σόναρ των ΗΠΑ, εμποδίζοντας την ανίχνευση υποβρυχίων. Η Κίνα αναπτύσσει επίσης ρεαλιστικά δολώματα για να εξαπατήσει τα αμερικανικά συστήματα σόναρ μιμούμενα ήχους και κινήσεις υποβρυχίων.
Ο κινεζικός στρατός συνεργάζεται επίσης με ιδιωτικές εταιρείες για την ενίσχυση της τεχνολογίας stealth των υποβρυχίων. Τούτου λεχθέντος, οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται υπογραμμίζουν τις κλιμακούμενες στρατιωτικές δραστηριότητες και τα αντίμετρα που λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές.