Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου και του ανώτατου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου, δήλωσε ότι προετοιμάζει τη χώρα του για πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ομιλιών, ο ίδιος ανέφερε επίσημα το θέμα της ετοιμότητας του κινεζικού λαϊκού στρατού για στρατιωτική σύγκρουση, καλώντας τους στρατηγούς του να προετοιμαστούν για μάχη.
Αυτές οι δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ, προκάλεσαν μεγάλη απήχηση στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, ειδικά μεταξύ των γειτόνων της Κίνας όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες, με τις οποίες η Κίνα έχει ανεπίλυτα σύνορα και εδαφικές διαφορές.
Πεκίνο και Μόσχα από κοινού σε όλα τα μέτωπα
Την ίδια στιγμή Ρώσοι και Κινέζοι ενώ συνεργάζονται στο ουκρανικό έδαφος, κινούνται πλέον σε άλλο επίπεδο για κοινή στρατιωτική συνεργασία σε όλα τα μέτωπα.
“Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ρωσικό στρατό σε πολλά μέτωπα”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ρωσικό στρατό για την ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας και του συντονισμού.
“Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να εφαρμόσουν παγκόσμιες πρωτοβουλίες ασφάλειας”, δήλωσε ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Ο Ταν είπε ότι οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη στρατιωτική εμπιστοσύνη και θα διαφυλάξουν από κοινού τη διεθνή δικαιοσύνη, υπονοώντας τα δικά τους συμφέροντα φυσικά.
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρωσία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μια επίσκεψη που κατήγγειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ουσία είναι ότι με αυτές τις δηλώσεις εν μέσω τραπεζικής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία, το κοντινό μέλλον του πλανήτη είναι ζοφερό.
Οι Κινέζοι απαιτούν το μοίρασμα ξανά της παγκόσμιας “πίτας”, ζητώντας μεγάλο κομμάτι του Νότιου Ειρηνικού, ενώ και οι Ρώσοι ζητούν έλεγχο μέρους της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ( Σερβία).
Το πως έχουν αντιδράσει οι ΗΠΑ και η δύση γενικότερα σε όλα αυτά, είναι γνωστό, και το μόνο που πιθανότατα αναμένουμε είναι η “ διάχυση” του πολέμου της Ουκρανίας, που θα σημάνει πιθανόν ακόμη χειρότερες καταστάσεις.