Κίνα

BBC: Πώς η Κίνα κλέβει τις μυστικές τεχνολογίες της Αμερικής: Οι κατάσκοποι της είναι παντού

Μέσω της βιομηχανικής κατασκοπείας, η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει τις τεχνικές γνώσεις που χρειάζονται για να τροφοδοτήσει την οικονομία της και να αλλάξει τη γεωπολιτική τάξη, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός σοβαρού ανταγωνιστή που θα την ανταγωνιζόταν στη διεθνή σκηνή, το BBC εκθέσεις . Μια απλή εικόνα οδήγησε στην πτώση του Zheng Xiaoqing, πρώην εργαζόμενου στον ενεργειακό όμιλο General Electric Power.

Ο Αμερικανός πολίτης έκρυψε μυστικά αρχεία που είχαν κλαπεί από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν στον δυαδικό κώδικα μιας ψηφιακής φωτογραφίας ενός ηλιοβασιλέματος που έστειλε ο ίδιος μέσω email ο Ζενγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τεχνική ονομάζεται «στεγανογραφία» και είναι μια μέθοδος απόκρυψης ενός αρχείου δεδομένων στον κώδικα ενός άλλου αρχείου δεδομένων. Ο Zheng χρησιμοποίησε την τεχνική αρκετές φορές για να κλέψει αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες από την GE. Η GE είναι ένας πολυεθνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που είναι γνωστός για τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, ενέργειας και αεροδιαστημικής της — τα πάντα, από ψυγεία μέχρι κινητήρες αεροπλάνα.

 

Κατάσκοπος του Πεκίνου, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση

 

Οι πληροφορίες που έκλεψε ο Zheng σχετίζονταν με το σχεδιασμό και την παραγωγή τουρμπινών αερίου και ατμού, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων και των παρεμβυσμάτων τουρμπίνας. Τα κλεμμένα δεδομένα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, στάλθηκαν σε έναν συνεργό του Zheng στην Κίνα προς όφελος της κυβέρνησης του Πεκίνου και των κινεζικών εταιρειών και πανεπιστημίων. Ο Ζενγκ καταδικάστηκε αυτόν τον μήνα σε δύο χρόνια φυλάκιση.
 

Η υπόθεση του Ζενγκ δεν είναι η μοναδική στο είδος της που ερευνήθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, ο Κινέζος υπήκοος Xu Yanjun, που λέγεται ότι ήταν κατάσκοπος καριέρας, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για συνωμοσία για την κλοπή εμπορικών μυστικών από διάφορες εταιρείες αεροδιαστημικής και αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της GE.

Ο διευθυντής του FBI Christopher Wray είπε σε μια συγκέντρωση επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών στο Λονδίνο πέρυσι ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να «λεηλατήσει» την πνευματική ιδιοκτησία δυτικών εταιρειών για να επιταχύνει τη δική του βιομηχανική ανάπτυξη και τελικά να κυριαρχήσει σε τομείς βασικούς κλάδους.

 

Η Κίνα κατασκοπεύει τα πάντα, από τις μεγαλύτερες εταιρείες έως τις μικρότερες  επιχειρήσεις

 

Η Κίνα κατασκοπεύει εταιρείες σε κάθε γωνιά του κόσμου, από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις έως τις επαρχιακές πόλεις – από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου μέχρι νεοφυείς επιχειρήσεις και από την αεροπορία μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τη φαρμακευτική βιομηχανία, προειδοποίησε ο Wray.

Ο Zheng ήταν ένας μηχανικός που είχε ειδικευτεί στην τεχνολογία σφράγισης στροβίλων και εργαζόταν σε διάφορες τεχνολογίες στεγανότητας για ατμοστρόβιλους. Οι αεριοστρόβιλοι που χρησιμοποιούνται από τα αεροπλάνα είναι βασικά μέρη στην ανάπτυξη της αεροπορικής βιομηχανίας της Κίνας. Ωστόσο, η βιομηχανική κατασκοπεία του Πεκίνου έχει αρκετούς στόχους.

Ανάμεσά τους είναι η φαρμακευτική ανάπτυξη και η νανοτεχνολογία, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και αυτοκινήτων, αλλά και η βιομηχανική, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας συμβούλων Constellation Research, Ray Wang.

«Οι κατάσκοποι είναι παντού», προειδοποίησε ο Wang, επικαλούμενος έναν πρώην επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης σε μια εταιρεία του Fortune 100, ο οποίος διηγήθηκε πώς ανακάλυψε ότι «το άτομο που εμπιστευόταν περισσότερο»—κάποιον τόσο κοντά που τα παιδιά τους μεγάλωσαν μαζί. πληρώθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Κίνα απέκτησε ακόμη περισσότερες πληροφορίες αφού ανάγκασε ξένες εταιρείες να παραδώσουν τεχνολογία στο πλαίσιο συμφωνιών σύνδεσης με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

 

 

Η μάχη μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για την κατάκτηση του τεχνολογικού αιχμής εντείνεται

 

Αν και οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία το 2015 στην οποία και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να μην πραγματοποιήσουν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας βασισμένη στον κυβερνοχώρο», μόλις ένα χρόνο αργότερα, οι ειδικοί είπαν ότι ο αντίκτυπος της συμφωνίας ήταν ελάχιστος.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας στη βιομηχανία ημιαγωγών - ζωτικής σημασίας για την παραγωγή smartphone και όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο, μεταξύ άλλων - λέγοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας από το Πεκίνο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τα μέτρα των ΗΠΑ, όπως περιορισμοί σε προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα και απαγορεύσεις σε πολίτες των ΗΠΑ και κατόχους πράσινης κάρτας να εργάζονται για ορισμένες κινεζικές εταιρείες τσιπ, θα επιβραδύνουν την τεχνολογική πρόοδο του Πεκίνου αλλά και θα επιταχύνουν τις κινεζικές προσπάθειες να εξαλείψει αμερικανικά και άλλα ξένα προϊόντα από τις αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας. 

Με την εισαγωγή περιορισμών στις ΗΠΑ, η Κίνα επικαλείται και τον λόγο της εθνικής ασφάλειας, πράγμα που σημαίνει ότι η μάχη μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για να αποκτήσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αυτό το πλεονέκτημα. «Οι φίλοι μου στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μου λένε ότι όταν χακάρουν κινεζικούς ιστότοπους, η μόνη πολύτιμη τεχνολογία εκεί είναι η πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ», αποκάλυψε ο Wang.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...