Η Κίνα εφαρμόζει λογοκρισία σε επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» για να καταστείλει τις μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών
Οι κινεζικές αρχές άρχισαν να σαρώνουν ψηφιακά ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία οι διαδηλωτές και άλλοι πολίτες χρησιμοποίησαν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε απαγορευμένες μη κινεζικές ειδήσεις και εφαρμογές κοινωνικών μέσων
Οι κινεζικές αρχές έχουν καταφύγει στο υψηλότερο επίπεδο λογοκρισίας για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με οδηγίες που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των VPN και άλλων μεθόδων διαδικτυακής λογοκρισίας μετά από τις άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες που έδειξαν ευρεία απογοήτευση του κοινού με την πολιτική «μηδενικού κορονοϊού»
Η καταστολή, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της ανάκρισης των διαδηλωτών, σημειώνεται παράλληλα με τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, σε μια προφανή προσέγγιση που θυμίζει την τακτική «καρότο και μαστίγιο». Οι διαμαρτυρίες ενάντια στους περιορισμούς μηδενικούπεριελάμβαναν κριτική για την αυταρχική διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, η οποία έγινε πιο έκδηλη μετά τον θάνατο του Κινέζου πρώην ηγέτη Ζιανγκ Ζεμίν.
Οδηγίες που διέρρευσαν σε διαδικτυακές κινεζικές πλατφόρμες, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από έναν λογαριασμό Twitter αφιερωμένο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις διαμαρτυρίες, αποκάλυψαν συγκεκριμένες ανησυχίες των αρχών για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών να παρακάμψουν το λεγόμενο «Μεγάλο Τείχος προστασίας» της Κίνας. Οι διαμαρτυρίες έχουν λογοκριθεί αυστηρά, αλλά οι διαδηλωτές και άλλοι πολίτες χρησιμοποίησαν αυτήν την εβδομάδα VPN για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εφαρμογές που είναι απαγορευμένες στην Κίνα.
Οι οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν και μεταφράστηκαν επίσης από τους China Digital Times, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα τις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην κινεζική λογοκρισία, προήλθαν από την κινεζική διοίκηση κυβερνοχώρου και ανακοίνωσαν ένα «Επίπεδο I έκτακτης ανάγκης στο Διαδίκτυο, το υψηλότερο επίπεδο διαχείρισης περιεχομένου».
Οι αρχές διέταξαν τους διαχειριστές να υιοθετήσουν μια «πρακτική προσέγγιση» και να ενισχύσουν τη διαχείριση περιεχομένου για να εντοπίζουν γρήγορα, να αντιμετωπίζουν και να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με αυτό που ονόμασε «διαταραχές εκτός σύνδεσης» και «πρόσφατα γεγονότα υψηλού προφίλ σε διάφορες επαρχίες». «Το περιστατικό της 24ης Νοεμβρίου προκάλεσε εκφράσεις διαφόρων παραπόνων», ανέφερε, σύμφωνα με τη μετάφραση του CDT και σε σχέση με την πυρκαγιά στο κτίριο στο Ουρούμτσι σκότωσε 10 ανθρώπους.
«Στη Σαγκάη εμφανίστηκαν ολέθρια πολιτικά συνθήματα. Οι φοιτητές κολεγίων και πανεπιστημίων πραγματοποίησαν εμφανείς πολιτικές συγκεντρώσεις. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι σε ξένα μέσα. Και διάφοροι ιστότοποι έχουν ενισχύσει τη διαχείριση περιεχομένου».
Σημειώνονται οι επερχόμενες ημερομηνίες κατά τις οποίες οι διευθυντές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως η επέτειος μιας εβδομάδας από την πυρκαγιά, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Διέταξαν επίσης τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να «καθαρίσουν» τη διαθεσιμότητα προϊόντων και εφαρμογών και το «επιβλαβές περιεχόμενο» που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τους περιορισμούς στο διαδίκτυο, όπως VPN και δρομολογητές που παρακάμπτουν το τείχος προστασίας.
Διαδηλωτές και κάτοικοι που θέλουν να εκφράσουν τα παράπονά τους για την πολιτική του μηδενικού Covid ή άλλες πτυχές της ζωής στην Κίνα, έπαιξαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους λογοκριτές αυτή την εβδομάδα. Ο θάνατος του 96χρονου Ζιανγκ Ζεμίν, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έδωσε σε ορισμένους έναν τρόπο να εκφράσουν δημιουργικά τη δυσαρέσκειά τους κατά του Σι Τζινπίνγκ.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο σχολιαστές κατέκλυσαν την ανάρτηση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV στην πλατφόρμα Weibo μέσα σε μια ώρα από την ανακοίνωση του θανάτου του, αναφέροντάς τον ως «Παππού Τζιανγκ». «Toad σε κατηγορήσαμε άδικα πριν, είσαι το ταβάνι, όχι το πάτωμα», είπε ένα λογοκριμένο σχόλιο χρησιμοποιώντας ένα δημοφιλές και ήπια στοργικό ψευδώνυμο για τον Τζιανγκ.
Την Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πατρίδα του Ζιανγκ Ζεμίν στην ανατολική πόλη Yangzhou για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κινέζο πρώην ηγέτη, αφήνοντας ένα σωρό από ανθοδέσμες γύρω από την περίμετρο της πρώην κατοικίας του. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν ανθρώπους να κάνουν ουρά για να μπουν στον περίβολο του παραδοσιακού σπιτιού και να κάνουν σύντομη προσευχή.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια σαφής αλλαγή στα μηνύματα από αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης που επιχειρούν να υποβαθμίσουν την πανδημία. Οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι σταμάτησαν να αναφέρουν ονομαστικά την πολιτική του «μηδενικού κορονοϊού». Τα lockdown έχουν αρθεί στις μεγάλες πόλεις, ακόμη και όπου εξακολουθούν να αναφέρονται σχετικά υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων. Η χαμηλότερη σοβαρότητα της «Όμικρον» σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη του ιού συζητείται δημόσια και τονίζεται για πρώτη φορά.
Σχόλια στο επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την Παρασκευή προέτρεψαν για μεγαλύτερη ατομική ευθύνη σχετικά με τη χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, τον αερισμό και τη μείωση των συγκεντρώσεων. Τόνισαν επίσης την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων και οι τοπικές αρχές να είναι πιο γρήγορες στο να ανοίξουν ξανά στοχευμένα lockdown.
Η νέα γενιά των Κινέζων στους δρόμους
Στην Κίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, εμφανίστηκε μια νέα γενιά. Πολλοί συμμετέχουν στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία τους, ζητώντας τη χαλάρωση των μέτρων που δυσκολεύουν τη ζωή τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Η «πολιτική μηδενικού κορονοΐού» είχε κλέψει τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους,λένε οι νέοι. Η γενιά τους είχε χάσει εισόδημα και βιοπορισμό, ευκαιρίες για εκπαίδευση και ταξίδια. Παγιδευμένοι σε lockdown για μήνες κατά καιρούς, χωρίστηκαν από την οικογένειά τους και καθυστέρησαν ή ακύρωσαν σχέδια ζωής.
Στο επίλεκτο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, συγκεντρώθηκαν επίσης φοιτητές εμπνευσμένοι από διαδηλώσεις που είχαν δει στο διαδίκτυο. Ένα βίντεο που έγινε viral έδεξε μια κοπέλα να μιλάει γρήγορα, έντρομη, σε ένα μεγάφωνο. Μερικές φορές η φωνή της σπάει και δακρύζει. Αλλά το πλήθος της δίνει κουράγιο «Μη φοβάσαι! Συνέχισε!» της λένε. «Αν δεν μιλήσουμε επειδή φοβόμαστε την απαξίωση, νομίζω ότι οι άνθρωποι μας θα ήταν απογοητευμένοι από εμάς», λέει βραχνά. «Ως φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Tsinghua, θα το μετάνιωνα για πάντα».
Για τους παλαιότερους, οι πολιτικές διαδηλώσεις πυροδότησαν μνήμες από τις διαδηλώσεις του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, υπό την ηγεσία των φοιτητών που ζητούσαν μια πιο ελεύθερη Κίνα. Αλλά κάποιοι λένε ότι ο ζήλος αυτής της γενιάς προέρχεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πώς τελείωσαν αυτές οι διαμαρτυρίες - με μια αιματηρή καταστολή.
«Ο συνδυασμός του νεανικού ιδεαλισμού, ατολμίας χωρίς το βάρος της οδυνηρής μνήμης σημαίνει ότι οι νέοι βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους», λέει ο ερευνητής της Human Rights Watch για την Κίνα, Γιακιού Γιανγκ. Οι νέοι διαδηλωτές σήμερα είναι η καλύτερη μορφωμένη γενιά που έχει δει η Κίνα, λένε αναλυτές. Το λευκό χαρτί έγινε το σύμβολό τους. Πριν από την πανδημία, οι νεαροί Κινέζοι ήταν ικανοποιημένοι με τις μελλοντικές τους προοπτικές. Η πανδημία τα άλλαξε όλα αυτά.
«Δεν μπορώ να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, δεν μπορώ να δω την οικογένειά μου», είπε ένας νεαρός στη Σαγκάη. Είπε στο BBC ότι φοβόταν για τη μητέρα του, η οποία πάσχει από καρκίνο, στη νότια πόλη Guangzhou. «Θέλω πολύ να τη δω. Εδώ και πολύ καιρό, δεν την έβλεπα, δεν άγγιξα το πρόσωπό της, δεν δείπνησα μαζί της», είπε. «Ελπίζω να αρθεί το lockdown, το συντομότερο δυνατό»
Συνελήφθη αργότερα την ίδια μέρα από την αστυνομία, όπως είπε αργότερα στο BBC Πολλοί που μίλησαν στο BBC ή φαίνονται να μιλούν σε βίντεο στο διαδίκτυο λένε ότι θέλουν να δουν τη χώρα τους να προοδεύει. Στις διαδηλώσεις, τα πλήθη τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Κίνας ξανά και ξανά. Επιθυμία τους να αποδείξουν ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι νόμιμες και στη σωστή πλευρά του νόμου.