Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένα κύμα οργής στην Κίνα, με αφορμή τον θάνατο 10 ανθρώπων έπειτα από φωτιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι, που θεωρείται πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν δεν είχαν επιβληθεί τόσο αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας της Covid-19.
Ενώ οι διαδηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τον γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο και εικόνες που δείχνουν τανκς να έχουν βγει σε δρόμους πόλεων της Κίνας, όσο το Πεκίνο προχωρά σε ολοένα και εντονότερη κλιμάκωση της καταστολής των οργισμένων πολιτών.
Φόβοι για νέα Τιέν Αν Μεν στην Κίνα, μετά την εμφάνιση τανκς στους δρόμους
Από νωρίς, οχήματα και άρματα του στρατού εμφανίστηκαν σε Σαγκάη, Γουχάν, Χανγκζού και άλλες περιοχές, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς οι πολίτες δεν δείχνουν να κάνουν πίσω.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης από το 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, με το κυβερνών κόμμα να βγάζει τα άρματα μάχης μέσα στις πόλεις.
Η εμβληματική εικόνα από τα επεισόδια στην Τιέν Αν Μεν το 1989 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Jeff Widener, File
Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του 1989 ήταν μία σειρά από φοιτητικές κυρίως διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην κεντρική πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου, στην Κίνα. Ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου του 1989 και κατεστάλησαν βίαια την 4η Ιουνίου του ίδιου έτους. Η καταστολή αυτή είναι γνωστή και ως η Σφαγή της πλατείας Τιέν Αν Μεν, και κατά την διάρκειά της ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εισέβαλε στην πλατεία και άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν από αρκετές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες, με χιλιάδες άλλους τραυματίες. Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών ήταν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η ελευθερία του λόγου και ελευθερία του Τύπου. Επίσης ζητούσαν διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό.
Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα
Η Κίνα βρίσκεται σε πρωτοσέλιδα διεθνών Μέσων, καθώς οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει, κατά των μέτρων για την Covid και εναντίον της λογοκρισίας και της ακόμη αυστηρότερης επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος σε όλες τις πτυχές της ζωής, δεν είναι συνηθισμένες για τη χώρα.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ρεπορτάζ κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο από συγκρούσεις πολιτών με δυνάμεις της κινεζικής αστυνομίας, ενώ οι Κινέζοι προσπαθούν να αντισταθούν στη λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων. Εν μέσω των διαδηλώσεων, προέκυψε και διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία, αφού οι κινεζικές Αρχές ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο του BBC.
Ενώ συνεχίζεται η «επανάσταση του λευκού χαρτιού» και ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να κρύψει τις διαδηλώσεις, με βίαιους ελέγχους -ακόμα και σπάσιμο- κινητών τηλεφώνων ώστε να εντοπιστεί εάν υπάρχει υλικό που θα μπορούσε να δημοσιευτεί και με καταγραφές των προσωπικών στοιχείων των πολιτών. Την ίδια ώρα, σήμερα, Τρίτη, το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την «καταστολή» των «εχθρικών δυνάμεων».