Το Πεκίνο θα μπορούσε να παράγει περίπου 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035, δήλωσε το Πεντάγωνο στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεσή του για την Κίνα, προβλέποντας έναν «δραματικά επιταχυνόμενο ρυθμό» της πυρηνικής ανάπτυξης.
Η τελευταία εκτίμηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, υπογραμμίζει τα σχέδια της Κίνας να υπερτριπλασιάσει το πυρηνικό της απόθεμα των περίπου 400 κεφαλών σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.
Παρόλο που η Κίνα δεν έχει αλλάξει δημόσια την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης» για τα πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει ότι αυτό που αποκαλεί «αδύναμο και αποτελεσματικό» πυρηνικό οπλοστάσιο προορίζεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, το Πεντάγωνο ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι το αυξανόμενο απόθεμα πυρηνικών όπλων της Κίνας θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια μελλοντική αλλαγή στις πυρηνικές πολιτικές της Κίνας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αυτό που εξετάζουμε εδώ, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, νομίζω, σχετικά με την πρόθεσή τους», είπε ο αξιωματούχος της άμυνας. «Δεν έχουν αλλάξει επίσημα την πολιτική τους ή τη στρατηγική τους, αλλά έχουν ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη που θα τους δώσει ένα σύνολο δυνατοτήτων που θα τους επέτρεπε ενδεχομένως να εξετάσουν διαφορετικές επιλογές πολιτικής ή στρατηγικής, πέρα από αυτές που ήταν ανοιχτές σε αυτούς στο παρελθόν».
Στην περυσινή έκθεση, το Πεντάγωνο εκτίμησε ότι η Κίνα θα έχει 700 παραδοτέες πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2027 και 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030. Αυτοί οι αριθμοί παραμένουν στις προβλέψεις του υπουργείου, με τα τελευταία στοιχεία να λειτουργούν ως επέκταση της προηγούμενης πρόβλεψης, είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Breaking Defense.
Ακόμη και το 2035, τα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας πιθανότατα θα είναι σημαντικά μικρότερα από εκείνα που κατέχουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2022, οι ΗΠΑ είχαν περίπου 3.700 κεφαλές στα αποθέματα που είχαν αναπτυχθεί ή σε εφεδρεία, ενώ η Ρωσία είχε περίπου 4.500, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Εκτός από τα σχέδια για απότομη αύξηση του αριθμού των κεφαλών του, το Πεκίνο έχει λάβει άλλα μέτρα για να ενισχύσει την ικανότητα του πυρηνικού του οπλοστασίου, δήλωσε το Πεντάγωνο σε μια περίληψη της έκθεσης. Το 2019, η Κίνα αποκάλυψε ότι είχε αναπτύξει μια πυρηνική τριάδα με το H-6N, το πρώτο της βομβαρδιστικό με πυρηνική ικανότητα ικανό να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στον αέρα.
Το περασμένο έτος ήταν μια ιδιαίτερα πολυάσχολη χρονιά για το σώμα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας, την Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLARF). Η PLARF εκτόξευσε περίπου 135 βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια δοκιμών και ασκήσεων εκπαίδευσης το 2021, περισσότερους από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, εξαιρουμένων των ζωνών σύγκρουσης, σύμφωνα με την έκθεση. Συνέχισε επίσης την κατασκευή τριών νέων πεδίων ICBM, τα οποία θα στεγάσουν τελικά 300 νέα σιλό ICBM.
Και παρόλο που η Κίνα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει την πυρηνική της αποτροπή, ήταν λιγότερο πρόθυμη να συζητήσει τις προθέσεις της για κάτι τέτοιο, κάτι που το Πεντάγωνο πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην παγκόσμια αστάθεια.
«Κάνουν πράγματα τώρα που ξεπερνούν πραγματικά τις προηγούμενες προσπάθειές τους, τόσο ως προς την κλίμακα, τους αριθμούς, όσο και την τεχνολογική πολυπλοκότητα των δυνατοτήτων», δήλωσε ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας «ταχέως αναπτυσσόμενο, πολύ ουσιώδες για να το κρατάμε κρυφό».
Εκτός από τα πυρηνικά όπλα, η έκθεση της Κίνας υπογραμμίζει άλλες νέες εξελίξεις:
Καμία «επικείμενη» εισβολή στην Ταϊβάν, αλλά μια «νέα κανονικότητα»
Το 2021 είδε την Κίνα να κλιμακώνει τις εντάσεις με την Ταϊβάν, αυξάνοντας απότομα τον αριθμό των πτήσεων στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν και πραγματοποιώντας επιδείξεις, όπως ασκήσεις κατάληψης νησιών, με σκοπό να οξύνουν τις δεξιότητες που θα μπορούσε να χρειαστεί ο κινεζικός στρατός για να εισβάλει στην Ταϊβάν, ανέφερε η σύνοψη της έκθεσης.
Και ενώ το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να μην βλέπει άμεσα σημάδια ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ξεκινήσει εισβολή, το 2022 η Κίνα καθιέρωσε μια «νέα κανονικότητα» όσον αφορά τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο, είπε αξιωματούχος της άμυνας.
«Το ενίσχυσαν αρκετά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις άλλες επιδείξεις που έκαναν μετά την επίσκεψή της. Αλλά αυτό που έχουμε δει από τότε, είναι ότι δεν έχει κατέβει στο επίπεδο που είχαμε συνηθίσει πριν από την επίσκεψή της», είπε ο αξιωματούχος.
Για παράδειγμα, η Κίνα προηγουμένως διεξήγαγε «κεντρικές διελεύσεις», αεροσκάφη ή πλοία στο μέσον μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, μόνο όταν το Πεκίνο προσπαθούσε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στην Ταϊβάν ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτές οι διελεύσεις έχουν γίνει «κάπως ρουτίνα» μετά την επίσκεψη της Πελόζι, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αν και δεν βλέπουμε μια επικείμενη εισβολή, προφανώς, αυτό είναι ένα είδος υψηλού επιπέδου εκφοβιστικής και καταναγκαστικής δραστηριότητας γύρω από την Ταϊβάν», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο θα παρακολουθεί στενά για να δει εάν η Κίνα θα ενισχύσει τέτοιες δραστηριότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Ταϊβάν το 2024, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.
Μια νέα επιχειρησιακή αντίληψη
Το 2021, η Κίνα αποκάλυψε μια νέα επιχειρησιακή ιδέα γνωστή ως Multidomain Precision Warfare, η οποία φαίνεται να είναι η απάντηση του Πεκίνου στην Κοινή Διοίκηση και Έλεγχο όλων των Τομέων των ΗΠΑ (JADC2).
Όπως το JADC2, το Multidomain Precision Warfare της Κίνας είναι ένα «δίκτυο συστημάτων» που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υποδομής διοίκησης και ελέγχου και στην εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων. Όμως, ενώ το JADC2 επικεντρώνεται στη δικτύωση διαφορετικών πλατφορμών μαζί για να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, το Multidomain Precision Warfare περιστρέφεται γύρω από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να ξεδιαλύνει τα αδύνατα σημεία ενός εχθρού.
«Αυτή η νέα ιδέα προορίζεται να βοηθήσει στον εντοπισμό βασικών τρωτών σημείων στο επιχειρησιακό σύστημα ενός αντιπάλου και στη συνέχεια να εξαπολύσει χτυπήματα ακριβείας ενάντια σε εκείνα τα τρωτά σημεία που θα μπορούσαν να είναι ξέρετε, κινητικά ή μη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Βασικά, είναι ένας τρόπος με τον οποίο σκέφτονται να ψάξουν σε τομείς για να εντοπίσουν τρωτά σημεία στο λειτουργικό σύστημα ενός αντιπάλου και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευτούν για να προκαλέσουν την κατάρρευσή του».
Μια πιο ανθεκτική αμυντική βιομηχανική βάση
Καθώς η Κίνα επεκτείνει τα σχέδια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της, λαμβάνει επίσης μέτρα για να κάνει την αμυντική της βιομηχανική βάση πιο ικανή. Η έκθεση σημειώνει την ισχύ των δυνατοτήτων παραγωγής πυραύλων της Κίνας, οι οποίες το Πεντάγωνο πιστεύει ότι «είναι συγκρίσιμες σε ποιότητα» με άλλους κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές, καθώς και την αυξημένη ναυπηγική της ικανότητα.
Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η βιομηχανική ανθεκτικότητα. Ειδικότερα, η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ, επικεντρώνεται στη μείωση της εξάρτησής της από ξένους προμηθευτές. Ενδεικτικά το Πεκίνο μεταβαίνει από την αγορά κινητήρων αεροσκαφών από τη Ρωσία στην κατασκευή τους στο εσωτερικό. Το 2021, η Κίνα άρχισε να εξοπλίζει τα μαχητικά J-10 και J-20 της με εγχώριους κινητήρες και αναμένεται να διαθέτει έναν νέο κινεζικό κινητήρα για το βαρύ μεταφορικό αεροσκάφος Y-20 μέχρι το τέλος του 2022, ανέφερε η έκθεση.
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος [της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] είναι να δημιουργήσει έναν πλήρως αυτοδύναμο αμυντικό βιομηχανικό τομέα, συγχωνευμένο με έναν ισχυρό μη στρατιωτικό βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του [Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού] για σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες», συνοψίζει η περίληψη της έκθεσης.
«Ανησυχούν για τυχόν ευπάθεια που αντιμετωπίζουν λόγω εξάρτησης από εξωτερικές πηγές και προσπαθούν, ως αποτέλεσμα, να βεβαιωθούν ότι είναι σε θέση να κάνουν ό,τι μπορούν στο εσωτερικό, μέσω της απόκτησης ξένης τεχνολογίας, αλλά και μέσω της ανάπτυξης των δικών τους δυνατοτήτων στο εσωτερικό», δήλωσε ο αμυντικός αξιωματούχος.