Κίνα

Νέο στρατιωτικό δόγμα στην Κίνα! Επικεντρώνεται στις αποστολές στρατευμάτων στο εξωτερικό

Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναμένεται να υποβληθεί σε συνεχή επέκταση και εκσυγχρονισμό μετά το πενταετές εθνικό συνέδριο του ΚΚΚ τον περασμένο μήνα, το οποίο έκανε βασικές αναθεωρήσεις στο σύνταγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό περιλάμβανε αλλαγές στη στρατιωτική στάση του έθνους.

Μία από αυτές τις αναθεωρήσεις ανέφερε την ανάγκη να "ανυψωθούν οι ένοπλες δυνάμεις του λαού μας σε πρότυπα παγκόσμιας κλάσης", σύμφωνα με μια προσθήκη στο καταστατικό του κόμματος, όπως μεταφράστηκε στην South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Αυτό θεωρείται ότι στοχεύει στην επέκταση των αναπτυσσόμενων πόρων στο εξωτερικό, επίσης μετά από ευρέως διαδεδομένες αναφορές τον περασμένο χρόνο ότι το Πεκίνο επιδιώκει να δημιουργήσει μια σειρά από βάσεις στις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής.

Το αναθεωρημένο σύνταγμα περιελάμβανε μια επίσημη εξήγηση που δημοσιεύτηκε δίπλα του, η οποία ανέφερε ότι "η ασφάλεια στο εξωτερικό έχουν γίνει μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε", αναφέροντας ειδικότερα την ανάγκη για ενισχυμένες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις για καλύτερη προστασία από επιθέσεις σε κινεζικά ιδρύματα και εταιρείες στην ξένες χώρες.

Σύμφωνα με περαιτέρω σχολιασμό των αλλαγών μέσω της SCMP:

Βασιζόμενος σε παραδείγματα από τις στρατιωτικές ήττες της Κίνας τον 19ο αιώνα, είπε ότι η διεθνής πολιτική εξακολουθεί να ακολουθεί τον «νόμο της ζούγκλας», με τους ισχυρούς επικεφαλής και ικανούς να υποστηρίξουν τη θέλησή τους. Ο αντίκτυπος ενός καθυστερημένου στρατού στην εθνική ασφάλεια θα ήταν μοιραίος, πρόσθεσε.

Παραμένει ότι σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμα και τη Ρωσία, η στρατιωτική παρουσία της Κίνας που επιβλέπει είναι μικρή ή σχεδόν ανύπαρκτη. Η Κίνα είχε μια ναυτική εγκατάσταση που άνοιξε το 2017 στο Τζιμπουτί, που θεωρείται από καιρό η κύρια και μοναδική στρατιωτική της βάση στο εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι αναφορές για ένα ή πιθανώς δύο φυλάκια στο Τατζικιστάν και μια σειρά από μικρές βάσεις στην πίσω αυλή της Κίνας, σε ανθρωπογενείς νησιωτικές βάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όμως, όπως το Foreign Policy, το The Economist και άλλες δυτικές εκδόσεις εστιασμένες στο γεωπολιτικό έχουν κάνει προεπισκόπηση, η Κίνα έχει φιλοδοξίες για πολλά περισσότερα, ειδικά στην Αφρική. «Η Τανζανία, η Καμπότζη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στη λίστα επιθυμιών της Κίνας – και τώρα το Κιριμπάτι, σε κοντινή απόσταση από τη Χαβάη», ανέφερε μια έκθεση του FP το καλοκαίρι του 2021.

Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε και πάλι τη δέσμευσή του να επικεντρωθεί στην «προετοιμασία για πόλεμο» με την ασφάλεια της χώρας «ολοένα και πιο ασταθή και αβέβαιη», σύμφωνα με την τελευταία του δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...