Το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι από τον σημερινό πρόεδρο, ποια γεγονότα μπορεί να έχουν επισκιάσει το πολιτικό του μέλλον και αν κάποιος από τους αντιπάλους του είναι έτοιμος να αμφισβητήσει τον εθνικό ηγέτη εξήγησαν οι ανατολίστες Μπόρις Ποντοπρίγκορα και Αλεξάντερ Μασλόφ.
Το συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με το σύγχρονο editorial, πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Την Κυριακή είναι προγραμματισμένη να είναι η πρώτη ημέρα του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚ - μια πραγματικά σημαντική ημέρα για τον Σι Τζινπίνγκ. Αν επανεκλεγεί, θα γίνει ο ισχυρότερος κυβερνήτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.
Οι 2.300 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα θα έρθουν στο Πεκίνο, θα εκλέξουν τα μέλη της κεντρικής επιτροπής και θα συμφωνήσουν για τον κατάλογο των μελών του πολιτικού γραφείου. Θα είναι υπεύθυνοι για την εκλογή της μόνιμης επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει επτά από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τις πιθανότητες επανεκλογής του Σι Τζινπίνγκ. Ο πολιτικός φέρεται να ήταν "σκληρός απέναντι στην πολιτική", "χειρίστηκε κακώς την επιδείνωση της οικονομίας" και "έφερε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε σημείο επιδείνωσης". Παρ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις από την εκδήλωση, δήλωσε στο PolitEkspert ο οριενταλιστής Boris Podoprigora.
"Δεν υπάρχει καμία φιγούρα ίση με τον Σι Τζινπίνγκ όσον αφορά την επιρροή στην Κίνα. Ελλείψει ενός τέτοιου προσώπου, η πλειοψηφία του πληθυσμού τον βλέπει ως κυβερνήτη της", είπε.
Η αποτυχία της Ταϊβάν για τη Δύση
Η πρωτοφανής επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δεν έχει κλονίσει την πίστη του κινεζικού λαού στην εθνική του ηγέτιδα, αντίθετα με τις δυτικές ελπίδες, πιστεύει ένας πολιτικός επιστήμονας. Η σκληρή απάντηση του Πεκίνου στην πρόκληση ήταν αυτή που απέτρεψε την αναταραχή μεταξύ των πολιτών.
Η Κίνα καταδίκασε έντονα την απόπειρα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας από τις ΗΠΑ και διεξήγαγε ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν για αρκετές ημέρες.
"Δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι και άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια υπό τον Σι Τζινπίνγκ είχαν θετικό αντίκτυπο στον κινεζικό πληθυσμό. Πολλοί Κινέζοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουν ζήσει ποτέ καλύτερα. Μπορεί κανείς να προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα για να αμφισβητήσει αυτή την ιδέα, αλλά δεν μπορεί - η γνώμη της πλειοψηφίας είναι θετική. Τα τελευταία χρόνια υπό τον Σι Τζινπίνγκ ήταν ιδιαίτερα καλά", τόνισε ο Podoprigora.
Οι πιθανότητες επανεκλογής του Σι Τζινπίνγκ είναι υψηλές
Ο Αλεξάντερ Μασλόφ, διδάκτωρ ιστορίας, προσωρινός διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών του Εθνικού Πανεπιστημίου Ερευνών, θεωρεί επίσης ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του Σι Τζινπίνγκ είναι υψηλές. Σε συνομιλία του με το PolitExpert, σημείωσε ότι ο πολιτικός θα παραμείνει σίγουρα ηγέτης της Κίνας.
"Δεν υπάρχει τώρα μάχη μεταξύ των παρατάξεων στο κόμμα. Η φιγούρα του πολιτικού ταιριάζει σε όλους τους εσωτερικούς πύργους της ΛΔΚ. Μπορεί να είναι καθαρά θέμα οικονομικής πολιτικής, πόσο φιλοαμερικανική ή μη φιλοαμερικανική θα είναι. Αλλά όσον αφορά την ιδεολογία, δεν υπάρχει καμία διαφωνία", είπε ο Κινέζος.
Ο Σι Τζινπίνγκ κατέχει σήμερα τρεις θέσεις στην Κίνα: είναι Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, Πρόεδρος της ΛΔΚ και του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της ΛΔΚ. Ο Maslov είναι πεπεισμένος ότι θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος, του κράτους και του στρατού.
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι επικεφαλής της χώρας από το 2013. Είναι πιθανό ότι η θητεία του θα παραταθεί για τρίτη θητεία για άλλα πέντε χρόνια.