Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της Κίνας λόγω των νέων περιορισμών που έχει επιβάλλει η χώρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προχώρησε η Nomura.
Αρκετές πόλεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού κόμβου της Σεντζέν, έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αναφορές για νέα κρούσματα. Από την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της πόλης Τσενγκντού στην κεντρική Κίνα, έχουν διατάξει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ πραγματοποιούνται μαζικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, όπως σημειώνει το CNBC.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura με επικεφαλής τον Ting Lu, έως και την Τρίτη περίπου το 12% του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας επηρεαζόταν από τους ελέγχους για τον κορονοϊό, έναντι μόλις του 5,3% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το νέο μοντέλο ανάλυσης της εταιρείας που υπολογίζει το ΑΕΠ των επηρεαζόμενων περιοχών ανάλογα με την αυστηρότητα των μέτρων.
Με βάση αυτήν την αύξηση, η Nomura αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το κινεζικό ΑΕΠ στο 2,7%, από 2,8% που "έβλεπε” τον Αύγουστο.
"Τότε [στις 17 Αυγούστου], όταν μειώσαμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, δεν περιμέναμε ότι η ανάπτυξη θα επιδεινωθεί με τέτοιο ρυθμό”, ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν επανειλημμένως μειώσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας φέτος, ειδικά μετά την απαγόρευση λειτουργίας της μητρόπολης της Σαγκάης για περίπου δύο μήνες. Η Nomura διατηρεί τη χαμηλότερη πρόβλεψη και συνήθως μειώνει τις εκτιμήσεις της πριν από άλλες επενδυτικές τράπεζες.
Την Τρίτη, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε 323 τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα κορονοϊού με συμπτώματα και 1.247 χωρίς συμπτώματα. Περιοχές που κυμαίνονται από τη βόρεια Κίνα έως τη νοτιοανατολική ακτή ανέφεραν μολύνσεις.
Οι περιορισμοί της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα ποικίλλουν ανά περιοχή. Ενώ πολλές πόλεις, όπως το Πεκίνο, απαιτούν μόνο τη διεξαγωγή τακτικών τεστ, άλλες περιοχές της χώρας έχουν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων ή έχουν διατάξει ακόμη και τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
"Αυτό που γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό είναι ότι οι εστίες του κορονοϊού συνεχίζουν να στρέφονται από τις απομακρυσμένες περιοχές και πόλεις -με φαινομενικά μικρότερη οικονομική σημασία για τη χώρα- σε επαρχίες που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την εθνική οικονομία της Κίνας”, ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.
Προειδοποίησαν ακόμη ότι το νέο μοντέλο ανάλυσης που χρησιμοποιούν έδειξε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στο ΑΕΠ της Κίνας πλησιάζει με γοργό ρυθμό τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εκείνη την εποχή, ο σταθμισμένος αντίκτυπος στο ΑΕΠ ήταν λίγο πάνω από 20%, σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura.