Τον περασμένο μήνα, ένας Κινέζος επιχειρηματίας που κατασκεύαζε ιατρικό εξοπλισμό για τους καταναλωτές είπε ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι του είχαν ζητήσει να μετατρέψει τις γραμμές παραγωγής του στην Κίνα, ώστε να μπορούν να παράγουν είδη για τον στρατό. Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, είπε, εξέδιδαν παρόμοιες εντολές σε άλλους κατασκευαστές.
Επιπλέον, Κινέζοι ακαδημαϊκοί ιδιωτικά λένε ότι η συνεχιζόμενη αποβολή ξένων συναδέλφων από τα πανεπιστήμια της Κίνας φαίνεται να αποτελεί προετοιμασία για εχθροπραξίες, αναφέρει το 19fortyfive.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ετοιμάζεται να πάει σε πόλεμο και δεν προσπαθεί να κρύψει τις προσπάθειές της. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί Εθνικής Άμυνας, που ισχύουν την πρώτη ημέρα του περασμένου έτους, μεταφέρουν εξουσίες από πολιτικούς σε στρατιωτικούς αξιωματούχους. Γενικά, οι τροπολογίες μειώνουν τον ρόλο του Κρατικού Συμβουλίου της κεντρικής κυβέρνησης μεταθέτοντας την εξουσία στο CMC, την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα, το Κρατικό Συμβούλιο δεν θα εποπτεύει πλέον την κινητοποίηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Όπως είπε ο Zeng Zhiping του Πανεπιστημίου Soochow στο South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ, «το CMC είναι πλέον επισήμως υπεύθυνο για τη χάραξη εθνικής αμυντικής πολιτικής και αρχών, ενώ το Κρατικό Συμβούλιο γίνεται ένας απλός φορέας υλοποίησης που παρέχει υποστήριξη στον στρατό».
Κατά μία έννοια, αυτές οι τροπολογίες ήταν παραθυράκι. «Οι πρόσφατες αλλαγές στον νόμο περί Εθνικής Άμυνας της Κίνας που μειώνουν την εξουσία του Κρατικού Συμβουλίου είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική τοποθέτηση», είπε ο Ρίτσαρντ Φίσερ του Διεθνούς Κέντρου Αξιολόγησης και Στρατηγικής που εδρεύει στη Βιρτζίνια αμέσως μετά την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων. «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ιδιαίτερα το υφιστάμενο CMC είχαν πάντα την ανώτατη εξουσία στις αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη».
Οι τροπολογίες, λέει ο Fisher, «δείχνουν τη φιλοδοξία της Κίνας να επιτύχει επίπεδα στρατιωτικής κινητοποίησης «ολόκληρου του έθνους» για να πολεμήσει πολέμους και να δώσει στην CMC επίσημη εξουσία να ελέγχει τις μελλοντικές κινεζικές δυνατότητες για παγκόσμια στρατιωτική επέμβαση».
«Ο αναθεωρημένος νόμος περί Εθνικής Άμυνας ενσωματώνει επίσης την ιδέα ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην εθνική άμυνα», αναφέρει η Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνοψίζοντας τα λόγια ενός ανώνυμου αξιωματούχου της CMC. «Όλες οι εθνικές οργανώσεις, ένοπλες δυνάμεις, πολιτικά κόμματα, ομάδες πολιτών, επιχειρήσεις, κοινωνικές οργανώσεις και άλλες οργανώσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της εθνικής άμυνας, να εκπληρώνουν καθήκοντα εθνικής άμυνας και να εκτελούν αποστολές εθνικής άμυνας σύμφωνα με το νόμο».
Όπως είπε ο Fisher στο 19FortyFive αυτόν τον μήνα, «Τα τελευταία 40 χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προετοιμάζεται για βάναυσο πόλεμο και τώρα η κυβερνώσα οργάνωση επιταχύνει τα σχέδιά της».
Το Κόμμα, καθώς είναι έτοιμο για μάχη, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τον Μάρτιο, το Κεντρικό Τμήμα Οργάνωσής του εξέδωσε μια εσωτερική οδηγία που απαγορεύει στους συζύγους και τα τέκνα αξιωματούχων υπουργικού επιπέδου να κατέχουν ξένη ακίνητη περιουσία ή μετοχές εγγεγραμμένες offshore. Η απαγόρευση φαίνεται να ισχύει και για τους ίδιους τους αξιωματούχους, καθώς υπάρχουν αναφορές για πώληση ξένων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, αυτοί οι υπάλληλοι και οι άμεσες οικογένειες δεν επιτρέπεται, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις, να ανοίγουν λογαριασμούς στο εξωτερικό με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η οδηγία, που εκδόθηκε αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να επιβάλλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους.
Επιπλέον, η κεντρική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει τις κυρώσεις. Στις 22 Απριλίου, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκαν με εκπροσώπους δεκάδων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της HSBC, για να συζητήσουν τι θα μπορούσε να κάνει το Πεκίνο σε περίπτωση επιβολής τιμωρητικών μέτρων στην Κίνα.
Η διεξαγωγή της «έκτακτης συνάντησης», όπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι δυσοίωνη. «Οι αξιωματούχοι και οι παρευρισκόμενοι δεν ανέφεραν συγκεκριμένα σενάρια, αλλά ένα πιθανό έναυσμα για τέτοιες κυρώσεις πιστεύεται ότι είναι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν», σημείωσαν οι FT. Το γεγονός ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τη συνάντηση είναι μια σαφής ένδειξη ότι το Πεκίνο σχεδιάζει πολεμικές ενέργειες.
«Να είστε έτοιμοι για μάχη». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ συνόψισε την πρώτη διαταγή του Κινέζου ηγεμόνα Σι Τζινπίνγκ προς τον στρατό του 2019. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, έδωσε μια σημαντική ομιλία στο CMC σχετικά με τις προετοιμασίες για τον πόλεμο και η ομιλία μεταδόθηκε στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.
Ξένοι αναλυτές συζητούν εάν η Κίνα θα πάει σε πόλεμο σύντομα. Το κινεζικό πολιτικό σύστημα έχει γίνει λιγότερο διαφανές με την πάροδο του χρόνου, επομένως δεν είναι σαφές τι σκέφτονται οι ανώτεροι ηγέτες.
Ωστόσο, είναι σαφές τι κάνουν στην πραγματικότητα οι ανώτεροι ηγέτες. Ετοιμάζουν στρατεύματα για άλλη μια προέλαση κάτω από τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου στο Λαντάκ, προετοιμάζονται να καταλάβουν περισσότερα ινδικά εδάφη στα Ιμαλάια. Ανανέωσαν, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και αυτόν τον Ιούνιο, τις προσπάθειες να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό ενός φυλακίου των Φιλιππίνων στο Second Thomas Shoal, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Διέταξαν τέσσερα πλοία να εισέλθουν στα κυρίαρχα ύδατα της Ιαπωνίας γύρω από τα αμφισβητούμενα αλλά ελεγχόμενα από την Ιαπωνία νησιά Σενκάκου στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στα τέλη Ιουλίου. Διευθύνουν συνεχείς προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του κυρίαρχου εναέριου χώρου του νησιού στις αρχές Φεβρουαρίου.
Και υπάρχει κάτι άλλο που είναι αναμφισβήτητο: ο Σι και οι ανώτεροι ηγέτες προετοιμάζουν τους πολίτες της Κίνας για πόλεμο.