Η ιστορική και τουριστική πόλη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, μια πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για τον περίφημο «Πήλινο Στρατό» του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ.
Η Κίνα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη στρατηγική της «μηδενικής Covid» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Η στρατηγική αυτή συνίσταται σε μαζικά τεστ, υποχρεωτική καραντίνα στην περίπτωση θετικού κρούσματος και στοχευμένα λοκντάουν.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική είναι αναγκαία για να διαφυλαχθούν οι ιατροφαρμακευτικοί πόροι που σε ορισμένες περιοχές είναι περιορισμένοι αλλά και για να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι, το ποσοστό εμβολιασμού των οποίων παραμένει σχετικά χαμηλό.
Κίνα: «Δίνουμε αγώνα με τον χρόνο» λένε οι Αρχές, μετά από 18 κρούσματα κορονοϊού στη Σιάν
Από το Σάββατο στη Σιάν έχουν καταγραφεί 18 θετικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
«Δίνουμε αγώνα με τον χρόνο» ώστε «να αποφύγουμε την εξάπλωση και την έξαρση των κρουσμάτων» ανέφερε ένας αξιωματούχος της δημοτικής αρχής, ο Ζανγκ Σουντόνγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον δήμο, οι χώροι ψυχαγωγίας θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για μία εβδομάδα. Τα εστιατόρια δεν θα δέχονται πελάτες αλλά μπορούν να συνεχίσουν τις παραδόσεις κατ’ οίκον. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Στη Σιάν είχε επιβληθεί πρόσφατα λοκντάουν ενός μηνός (Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Οι αρχές επικρίθηκαν τότε για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και σε ορισμένους ασθενείς απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε νοσοκομεία.
«Αυτό ήταν, ξαναρχίζουμε» σχολίασε ένας χρήστης στον ιστότοπο Weibo σήμερα, αφού ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 335 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο. Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η επαρχία Ανχούι, όπου 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι σε δύο αγροτικές περιφέρειες έχουν τεθεί σε καραντίνα.