Κίνα

Κβαντική, AI & Υπερηχητικά! Πώς οι Ευρωπαίοι επιστήμονες βοηθούν την Κίνα να προετοιμαστεί για μάχη επόμενης γενιάς

Ωστόσο, αν και ολόκληρη η Δύση μιλά με μια φωνή ενάντια σε κοινούς αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, συχνά υπάρχει έλλειψη συνοχής στις μεμονωμένες πολιτικές των κρατών.

Πέρυσι, μια έρευνα αποκάλυψε ότι αρκετοί τύποι κινεζικών υποβρυχίων χρησιμοποιούσαν κινητήρες γερμανικής κατασκευής. Οι κινητήρες προμηθεύτηκαν στο Πεκίνο από τη γερμανική εταιρεία MTU και το γαλλικό υποκατάστημα της MAN, θυγατρικής της Volkswagen, παρακάμπτοντας το εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Κίνας.

Ομοίως, σε ένα πιο πρόσφατο περιστατικό, συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με το στρατιωτικό εμπόριο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εξέθεσαν την έλλειψη ενότητας στη συμμαχία.

Το Investigate Europe είχε αποκαλύψει ότι 10 κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 346 εκατομμυρίων ευρώ παρά το εμπάργκο μετά την Κριμαία, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων.

Τώρα, μια ολοκαίνουργια έρευνα αποκαλύπτει συγκλονιστικά ευρήματα ευρωπαϊκής βοήθειας για τον αντίπαλο κινεζικό στρατό που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της Κίνας μακροπρόθεσμα.

Μια λεπτομερής έρευνα που διεξήχθη από την DW και περίπου 10 άλλες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης με έδρα την Ευρώπη αποκάλυψε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ερευνητές συνεργάζονται με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (NUDT). Το Πανεπιστήμιο έχει ισχυρή σχέση με τον κινεζικό στρατό.

Αυτή η συνεργασία έχει σηκώσει τα φρύδια επειδή ο δεδηλωμένος στόχος του NUDT είναι να «ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις και το έθνος» και λειτουργεί υπό την άμεση ηγεσία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής (CMC).

Το κράτος χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό το Πανεπιστήμιο και οι νεοσύλλεκτοι φοιτητές του λαμβάνουν ακόμη και στρατιωτική και πολιτική εκπαίδευση. Το NUDT συμβαίνει να είναι το alma mater ενός Κινέζου φοιτητή που συνέχισε να σπουδάζει για το διδακτορικό του στη Γερμανία, όπου διεξήγαγε έρευνα που θα μπορούσε να έχει πιθανές στρατιωτικές επιπτώσεις.

Ο μαθητής επέστρεψε στην Κίνα και άρχισε να εργάζεται για το NUDT. Ωστόσο, ο προηγούμενος Γερμανός καθηγητής του δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τη φύση της έρευνάς του που διεξήχθη στη Γερμανία. «Όταν είσαι στο NUDT, δεν επιτρέπεται να μιλάς για τη δουλειά σου», είπε στη DW.

Σύμφωνα με τον Alex Joske, έναν ανεξάρτητο ερευνητή που σπούδασε στρατιωτικά ιδρύματα και εργαστήρια στην Κίνα ως αναλυτής, το NUDT διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική έρευνα, από τα υπερηχητικά και πυρηνικά όπλα έως τους κβαντικούς υπερυπολογιστές.

Το πανεπιστήμιο έχει επίσης συνεισφέρει σημαντικά στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, με το έργο «δύο βόμβες, ένας δορυφόρος» να αποτελεί παράδειγμα.

Ο ιστότοπος του NUDT αναφέρει ότι κάθε χρόνο, το πανεπιστήμιο επιχορηγεί εξέχοντες μεταπτυχιακούς φοιτητές για να συνεχίσουν το Ph.D. πτυχία σε πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης. Επομένως, δεν είναι μυστικό ότι ερευνητές από όλη την Ευρώπη έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς με επιστήμονες του NUDT όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξενώντας Κινέζους φοιτητές για εκπαίδευση. Αυτά τα πανεπιστήμια εδρεύουν κυρίως στην Ευρώπη.

Η έρευνα που διεξήχθη από τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε ότι με αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες, οι Κινέζοι ερευνητές που σπουδάζουν στην Ευρώπη σύντομα θα αναπτύξουν τεχνολογία που θα κάνει την Κίνα την παγκόσμια υπερδύναμη, αμφισβητώντας και διαλύοντας τη δυτική εξουσία.

Επιστημονική έρευνα της Κίνας

Η έρευνα που διεξήγαγε η DW σε συνεργασία με περισσότερους από δέκα εταίρους της από όλη την Ευρώπη ονομάστηκε «China Science Investigation». Τα ευρήματά της αποκάλυψαν ότι υπήρχαν σχεδόν 3.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις από ερευνητές συνδεδεμένους με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ομολόγους τους σε στρατιωτικά ιδρύματα στο Κίνα, κυρίως από το NUDT.

Τα θέματα που καλύπτονταν στα συνεργατικά άρθρα περιελάμβαναν την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την κβαντική επιστήμη. Αυτές οι περιοχές αποτελούν αναδυόμενη τεχνολογία που πρόκειται να υπαγορεύσει πώς θα διεξάγονται οι πόλεμοι στο μέλλον. Οι Κινέζοι ερευνητές κυνηγούν συγκλονιστικά αυτή τη γνώση στο εξωτερικό σε αντίπαλες χώρες.

Δεδομένου ότι πολλοί Κινέζοι φοιτητές υποστηρίζονται από προσοδοφόρες κρατικές υποτροφίες, είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί στα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα που συχνά έχουν έλλειψη κεφαλαίων. Η έρευνα, λοιπόν, αποκαλύπτει μια ενεργή μεταφορά γνώσης από Ευρωπαίους επιστήμονες στον κινεζικό στρατό.

Οι συνδεδεμένοι με το NUDT επιστήμονες και ερευνητές σε ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν πάνω από τις μισές εργασίες που συγκεντρώθηκαν από τις πύλες των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, ακολουθούμενες από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Μεταξύ αυτών, οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετές αμφισβητήσιμες δημοσιεύσεις.

Η έρευνα έγινε σε συντριπτικά θέματα όπως η κβαντική έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η όραση υπολογιστή με ακαδημαϊκούς από τα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Στουτγάρδης και το διάσημο Ινστιτούτο Fraunhofer.

Σε ορισμένες μελέτες, όπως μια για την παρακολούθηση ομάδων ατόμων, η εφαρμογή ήταν αμέσως σαφής. Κάποιος «θα έπρεπε να καταβάλει πραγματική προσπάθεια για να μην δει ότι οι εφαρμογές διπλής χρήσης ήταν — δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Ουιγούρων», είπε ένας ερευνητής, αναφερόμενος στον πληθυσμό Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας που η ηγεσία κατηγορείται ότι έβαλε σε στρατόπεδα εγκλεισμού.

Επιπλέον, η μελέτη δημοσιεύτηκε από κοινού με έναν ερευνητή από το NUDT, ο οποίος είχε λάβει πολυάριθμα στρατιωτικά βραβεία πριν από τη δημοσίευσή του, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή στο CMC και τον στρατό.

Σε μια άλλη μελέτη που στοχεύει στην εκτίμηση του βάθους των αντικειμένων, η πιθανή στρατιωτική εφαρμογή ήταν λιγότερο σαφής. «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένας αντίπαλος μπορεί να έχει εικόνες χαμηλής ποιότητας από τις οποίες θέλει να εκτιμήσει το βάθος, αλλά δεν μπορεί χωρίς αυτό», έγραψε ένας ειδικός στη DW και στους συνεργάτες της σε ένα email. «Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για παράδειγμα, για την επιβεβαίωση κρυφών τοποθεσιών ανοιχτού κώδικα από καταπιεστικές κυβερνήσεις και μια σειρά ειρηνικών δραστηριοτήτων», συνέχισε. «Έχουμε ένα ζήτημα διπλής χρήσης όπου η ισορροπία κινδύνων και οφελών δεν είναι ξεκάθαρη».

Ορισμένες τεχνολογίες με χαρακτηριστικά διπλής χρήσης ενδέχεται να έχουν λιγότερο εμφανείς στρατιωτικές εφαρμογές. Αυτό επιτρέπει στους Κινέζους ερευνητές να ξεφύγουν ιδιαίτερα από τον έλεγχο από τον οικοδεσπότη τους ή οποιοδήποτε σύστημα ελέγχων στα ινστιτούτα τους σε αυτές τις ξένες χώρες.

Η γερμανική ευεργεσία για την Κίνα

Μόνο οι μεμονωμένοι ερευνητές στη Γερμανία, και όχι το ινστιτούτο, είναι υπεύθυνοι να προσδιορίσουν εάν η έρευνά τους έχει εφαρμογή διπλής χρήσης. Εάν το κάνει, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών για άδεια εξαγωγής για κοινές δημοσιεύσεις με επιστήμονες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για προσκεκλημένους ομιλητές στο εξωτερικό.

Αυτό θα σήμαινε ότι εάν ένας Κινέζος ερευνητής δηλώσει ότι έκανε έρευνα σε διπλή τεχνολογία, δηλαδή τεχνολογία με πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές, θα απαιτούσε άδεια για να δημοσιεύσει μια ερευνητική εργασία μαζί με έναν επιστήμονα από ένα κινεζικό ινστιτούτο όπως το NUDT.

Από την πλευρά τους, τα Πανεπιστήμια υποχρεούνται να υποβάλουν πιστοποιητικό τελικής χρήσης που να βεβαιώνει ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ο ερευνητής κατά τη διάρκεια της μελέτης τους χρησιμοποιείται μόνο για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του ελέγχου εξαγωγών είπε στην DW ότι η αξία αυτού του πιστοποιητικού «είναι μια άλλη ιστορία». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ή αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου ή ασφάλειας.

Ένα γερμανικό ινστιτούτο υπογράμμισε ότι έχει επίγνωση των ευθυνών του όσον αφορά την «ακαδημαϊκή ελευθερία και τους κινδύνους» σε μια γραπτή απάντηση σε μια έρευνα των ερευνητών των μέσων ενημέρωσης. Αν και οι αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν συγκεκριμένα έγγραφα, το ίδρυμα ισχυρίστηκε ότι κάθε κατάσταση εξετάστηκε προσεκτικά, ειδικά όταν επρόκειτο για «ευαίσθητα θέματα συνεργασίας».

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο άλλου πανεπιστημίου, δεν υπάρχει «συμβατικά συμφωνημένη ερευνητική συνεργασία» με το NUDT. Συνέχισε λέγοντας ότι το πανεπιστήμιο είχε ακολουθήσει τους γερμανικούς κανόνες και κανονισμούς και ότι οι «γραπτές πληροφορίες και οι προσφορές διαβουλεύσεων» είχαν βοηθήσει καθηγητές και φοιτητές να ενημερωθούν περισσότερο.

Ο εκπρόσωπος έγραψε ότι οι συμφωνίες με εταίρους στο εξωτερικό εξετάστηκαν προσεκτικά. Δεδομένου ότι το άρθρο ήταν αποτέλεσμα βασικής έρευνας, σημείωσε ότι το ίδρυμα «δεν είχε δει κανένα λόγο» να υποβάλει αίτηση για άδεια εξαγωγής. Σύμφωνα με διαφορετικό πανεπιστήμιο, το εν λόγω άρθρο δημιουργήθηκε χωρίς «άμεση εμπλοκή του NUDT» και βασίστηκε σε βασική έρευνα που δεν αντιμετώπισε καμία «ανησυχία διπλής χρήσης».

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Κινέζοι ερευνητές είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από την έλλειψη λεπτομερών επιθεωρήσεων από τα πανεπιστήμια υποδοχής. Αυτά τα κενά και η χαλαρότητα από την πλευρά των χωρών και των ινστιτούτων υποδοχής τους επιτρέπουν να προωθήσουν την έρευνά τους, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δημοφιλείς μεταξύ Κινέζων ερευνητών θεωρούν την εκπαίδευση σημαντικό μέρος της σχέσης τους με την Κίνα. Στη Γερμανία, μόνο τα τελευταία χρόνια οι νομοθέτες φάνηκε να δίνουν προσοχή στις ανησυχίες των Γερμανών αξιωματούχων ασφαλείας ότι η προσέγγιση της αμοιβαίας διαπλοκής μπορεί να είναι προβληματική. Αυτός είναι και ο λόγος που η Γερμανία έχει πλέον τερματίσει την εξαγωγή κινητήρων για κινεζικά υποβρύχια.

Καθώς η αναδυόμενη τεχνολογία γίνεται το εργαλείο στο οποίο στηρίζεται το μέλλον του κόσμου, η εξαγωγή γνώσης από την Ευρώπη σε μια «αντίπαλη χώρα» θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της και ρήξη με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επενδύσει στην αντίθεση με την Κίνα με δόντια και νύχια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ