Κίνα

Σινικό "κλειδί" στη Μέση Ανατολή! Η Κίνα ενισχύει τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ

Η Κίνα συνεχίζει την παγκόσμια επέκτασή της με βάση τις επιχειρήσεις και τις συμφωνίες που, εδώ και πολύ καιρό, την κατατάσσουν ως μία από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και το μέλλον της οικονομίας του πλανήτη. Αρκετές εταιρείες από τον ασιατικό κολοσσό επενδύουν σε χώρες όπου ανοίγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και αυξάνουν τις οικονομικές τους προσδοκίες. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι το Ιράκ, το οποίο η Κίνα θεωρεί τον καλύτερο σύμμαχό της για επενδύσεις στη Μέση Ανατολή.

Σε προ δύο μηνών ανάλυση του Πενταπόσταγμα, εξηγήσαμε πως το Ιράκ έγινε "το μήλον της Έριδος" στη στρατηγική Belt and Road της Κίνας και πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Πέρυσι, το Ιράκ έγινε κορυφαίος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων και βασικός κρίκος στην πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) του Πεκίνου. Σχεδόν 20 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, δισεκατομμύρια κινεζικά γιουάν επενδύονται σε διάφορα έργα, από υποδομές πράσινης ενέργειας και εργοστάσια πετρελαίου μέχρι την κατασκευή δρόμων και σχολείων.

Το Ιράκ και η θέση του στην αγορά πετρελαίου αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη επένδυση του Πεκίνου στον τομέα της ενέργειας, πριν από τρία χρόνια η χώρα εντάχθηκε στον Δρόμο του Μεταξιού και οι επενδύσεις δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία από αυτές τις κινεζικές εταιρείες είναι η China Engineering Company (CIMC), η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τη Βαγδάτη για τη δημιουργία και εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου. Πρόκειται για σύμβαση 412 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου με την Kuwait Energy και τη θυγατρική της στο Ιράκ.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην επαρχία Ντιγιάλα, μια από τις περιοχές της ιρακινής χώρας που έχουν βρεθεί τα περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου. Είναι το δεύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράκ μετά το Akkas, στην επαρχία Ανμπάρ. Εκεί, προορίζεται να παράγει 300 εκατομμύρια κυβικά πόδια αυτού του φυσικού πόρου την ημέρα.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για το αέριο του Ιράκ αυξάνεται καθημερινά. Αυτή η ανακοίνωση έχει περίπου 132 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αυτού του υλικού, επομένως οι επενδύσεις στην εθνική αγορά του Ιράκ γίνονται πιο συχνές και έτσι ο ασιατικός γίγαντας επιτυγχάνει στο να γίνει πιο ισχυρός στην παγκόσμια οικονομία.

Το Ιράκ, επιπλέον, βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες οικονομικές του στιγμές μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα και τα περιστατικά διαφθοράς και ανεργίας στη χώρα. Παρόλα αυτά, η Κίνα συμβάλλει με αυτές τις συνθήκες, ώστε η χώρα να βρει τη σταθερότητα που χρειάζεται για να βελτιώσει την κατάστασή της. Το Ιράκ από την πλευρά του, για να λύσει τη σύγκρουση, αναζητά επενδυτές φυσικού αερίου και πετρελαίου και έτσι να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Και, όπως και άλλες χώρες, το Ιράκ κοιτάζει την Κίνα με υψηλές προσδοκίες. Το Πεκίνο προσφέρει μια σειρά από πόρους και έργα υποδομής που δελεάζουν πολλές διεθνείς εταιρείες να αποφασίσουν να κλείσουν συμβάσεις με κινεζικές εταιρείες. Επιπλέον, αυτό τους απομακρύνει όλο και περισσότερο από την Ευρώπη και τη Δύση, όπου δεν προσφέρονται οι ίδιες ευκαιρίες. Έτσι, η Κίνα εκμεταλλεύεται την πτώση των δυτικών εμπορικών σημάτων για να ανέβει και να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=86xEfSCKX3s

Μετά την ένωση του Ιράκ με τον Δρόμο του Μεταξιού, με τον οποίο η Κίνα σκοπεύει να αναζωογονήσει το εμπόριο που υπήρχε πριν από αιώνες στην περιοχή αυτή, οι δύο χώρες κατάφεραν να συνάψουν ευρείες συμφωνίες σύνδεσης, ειδικά στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας. Οι οικονομικοί ειδικοί λένε ότι η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα από τα τέλη του 2019.

Ο τομέας του πετρελαίου γνώρισε τεράστια ανάπτυξη χάρη στη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών από το 2003 . Αυτά έχουν διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες αναζήτησης και επεξεργασίας πετρελαίου. Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Κίνα έχει δημιουργήσει μεγάλες υποδομές για να το αποκτήσει. Επιπλέον, περίπου 800.000 βαρέλια αργού πετρελαίου εισάγονται καθημερινά από το Ιράκ.

Χάρη στην Κίνα, μεταξύ άλλων εθνών, οι επενδύσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αυξηθεί σημαντικά, περισσότερο από 360% μόνο το περασμένο έτος. Ομοίως, το Πεκίνο σκοπεύει να επεκταθεί πλήρως προς την Αφρική και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, για τις οποίες ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κινέζος πρόεδρος, εργάζεται για τη δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών και επενδυτικών σχεδίων που εκτείνονται στην Ασία και την αφρικανική ήπειρο για την ενίσχυση της επιρροής της Κίνας στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ