Η Κίνα χτίζει στρατιωτικές βάσεις και σημεία παρατήρησης στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν. Το Πεκίνο θέλει να ελέγξει την απειλή των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων των Αφγανών ανταρτών. Σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία, όχι μακριά από το διάδρομο Wakhan στην επαρχία Badakhshan, οι Κινέζοι προσπαθούν να ελέγξουν την περιοχή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν δυνάμεις του Τατζικιστάν.
Ο κινεζικός στρατός έχει πιθανότατα εγκατασταθεί κοντά σε ένα παλιό σοβιετικό φυλάκιο όπου ήταν παρών στην πραγματικότητα εδώ και μερικά χρόνια, για να παρακολουθεί αυτή τη στρατηγική ορεινή περιοχή.
Οι πύργοι παρατήρησης και άλλες αμυντικές δομές έχουν αυξηθεί. Οι κινεζικές και τατζικικές κυβερνήσεις αρνούνται την παρουσία του στρατού του Πεκίνου, αλλά οι τοπικοί ανταποκριτές του Radio Azattyk έχουν τραβήξει μερικές φωτογραφίες από το πολύ αναβαθμισμένο στρατιωτικό φυλάκιο τους τελευταίους μήνες.
Από συνομιλίες με αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των δομών εξουσίας στο Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν, καθώς και με ντόπιους κατοίκους, οι δημοσιογράφοι και αναλυτές του Azattyk έκαναν εκτίμηση της κινεζικής στρατιωτικής δύναμης, όπου ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών του Πεκίνου αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς με την αιτιολόγηση του ελέγχου ασφαλείας της περιοχής.
Η Κίνα ανέπτυξε τις στρατιωτικές της δυνάμεις με βάση τις αμφιλεγόμενες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Τατζικιστάν και των Ταλιμπάν.
Το κύριο μέλημα του Πεκίνου παραμένει ο έλεγχος των μαχητών Ουιγούρων στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρες επιθέσεων στο Σιντζιάνγκ. Σε συνέντευξη του Azattyk, ο Haiyun Ma, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Frostburg, σημειώνει ότι «η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι μάλλον ολισθηρή για τους Κινέζους, δεδομένης της σχέσης μεταξύ των Ταλιμπάν και των τρομοκρατών Ουιγούρων, αλλά το Πεκίνο πρέπει να προσπαθήσει να συνεργαστεί με το καθεστώς της Καμπούλ. "
Οι κάτοικοι στην τατζικική πλευρά του διαδρόμου Wakhan λένε για στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν συνεχώς πάνω από την περιοχή και διάφορες άλλα συστήματα παρακολούθησης που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια.
Δύο ανώνυμοι πληροφοριοδότες είπαν ότι είχαν επισκεφθεί τη στρατιωτική εγκατάσταση αρκετές φορές πριν από την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και είχαν δει κινέζικο προσωπικό να συνεργάζεται με Τατζίκους και Αφγανούς, ανταλλάσοντας πληροφορίες και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Τώρα αυτή η κατάσταση έχει διαρραγεί, όπως επιβεβαιώνει μια άλλη ανώνυμη πηγή στην κυβέρνηση του Ντουσάνμπε.
Οι Ταλιμπάν δεν συμμετέχουν πλέον στις διαπραγματεύσεις με τον Κινέζικο και τον Τατζικικό στρατό, οι οποίες διεξάγονταν κατά μέσο όρο κάθε δύο μήνες. Στηριζόμενος σε αφγανικές και τατζικικές στρατιωτικές πηγές, ο Azattyk έγραψε στις αρχές Οκτωβρίου ότι οι Ταλιμπάν έδιωξαν εξτρεμιστές Ουιγούρους από το Αφγανιστάν, το οποίο μοιράζεται σύνορα 76 χιλιομέτρων με την Κίνα.
Αυτοί θα ήταν οι εξτρεμιστές του "Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν", ορκισμένοι εχθροί του Πεκίνου. Ήταν ήδη ενεργοί στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν στη δεκαετία του 1990 και οι σχέσεις δεν έχουν διακοπεί ποτέ από τότε. Η απομάκρυνσή τους από τις πιο καυτές περιοχές δεν συνεπάγεται, τελικά, την παράδοσή τους στους Κινέζους και η υπερβολική πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, οδηγώντας τους Ουιγούρους να συγκολληθούν με τα υπολείμματα των Ισλαμιστών του κόμματος του Τουρκεστάν που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.
Ο διάδρομος Wakhan, συμπιεσμένος μεταξύ Τατζικιστάν και Πακιστάν μέχρι τα κινεζικά σύνορα, είναι το νευραλγικό κέντρο όλων των πιθανών στρατιωτικών και οικονομικών εξελίξεων και η Κίνα ενδιαφέρεται να τον ανακτήσει ως σημείο διέλευσης για τον νέο δρόμο του μεταξιού.
Οι Ρώσοι παραχώρησαν τον έλεγχο της περιοχής στους Κινέζους πριν από χρόνια, αλλά παραμένουν σε εγρήγορση με τις ενεργές δυνάμεις τους στο Τατζικιστάν, όπου περίπου 7.000 άνδρες βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα Ντουσάνμπε.
Δεν διακυβεύεται μόνο ο έλεγχος του Αφγανιστάν, αλλά ολόκληρης της Ασίας, στην αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Κίνα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στην επικράτειά της τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενα από το Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και τον ζωτικό διάδρομο Wakhan στην επαρχία Badakhshan, για την υλοποίηση του "δρόμου του μεταξιού"