Το Πεκίνο έχει λάβει ένα σωρό μέτρα για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εγχώριας παραγωγής άνθρακα και της μείωσης της ισχύος σε βιομηχανίες που επιθυμούν ενέργεια σε περιόδους αιχμής της ζήτησης.
Η ενεργειακή κρίση της Κίνας, έχει ενταθεί καθώς ο κρύος καιρός σάρωσε μεγάλο μέρος της χώρας και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας προσπαθούσαν να προμηθευτούν άνθρακα, στέλνοντας τις τιμές των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα.
Οι ελλείψεις άνθρακα, οι υψηλές τιμές καυσίμων και η ανερχόμενη βιομηχανική ζήτηση μετά την πανδημία, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο εκλογισμός έχει ήδη εφαρμοστεί, σε τουλάχιστον 17 από τις περισσότερες από 30 περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας από τον Σεπτέμβριο, αναγκάζοντας ορισμένα εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή και διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Μεγάλες κινεζικές εταιρείες ενέργειας βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με εξαγωγείς των ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και οι ελλείψεις εσωτερικού ρεύματος αυξάνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια καυσίμων της χώρας, δήλωσαν αρκετές πηγές.
Τουλάχιστον πέντε κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας Sinopec Corp. και της China National Offshore Oil Company (CNOOC) και διανομείς ενέργειας που υποστηρίζονται από την τοπική κυβέρνηση, όπως η Zhejiang Energy, βρίσκονται σε συζητήσεις με αμερικανούς εξαγωγείς, κυρίως Cheniere Energy και Venture Global, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνίες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα σημάνουν αύξηση των εισαγωγών LNG της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο απόγειο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ το 2019, το εμπόριο φυσικού αερίου σταμάτησε για λίγο.
Οι συνομιλίες με προμηθευτές από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες τροφοδοσίες καυσίμων που παράγουν ενέργεια σε θερμότητα εδώ και δεκαετίες. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία αυξήθηκαν πενταπλάσια φέτος, προκαλώντας φόβους για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα.
Οι νέες αγορές θα ενισχύσουν επίσης τη θέση της Κίνας ως ο κορυφαίος αγοραστής ΥΦΑ στον κόσμο, αναλαμβάνοντας από την Ιαπωνία φέτος.
"Ως κρατικές επιχειρήσεις, όλες οι εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση να διατηρήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και η πρόσφατη τάση των τιμών, έχει αλλάξει βαθιά την εικόνα των μακροπρόθεσμων προμηθειών στο μυαλό της ηγεσίας", δήλωσε ο πρώτος έμπορος στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εγχώριας παραγωγής άνθρακα και της διακοπής της ενέργειας σε βιομηχανίες που επιθυμούν ενέργεια και ορισμένα εργοστάσια, κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής της ζήτησης.
Ωστόσο, οι ελλείψεις ενέργειας αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του επόμενου έτους, με τους αναλυτές και τους εμπόρους να προβλέπουν πτώση της βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 12 % το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι προμήθειες άνθρακα υπολείπονται και οι τοπικές κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στους οικιακούς χρήστες.
«Περιμένουμε να υπογραφούν περισσότερες συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους. Οδηγείται κυρίως από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις τιμές που βλέπουμε τώρα ... Οι προμήθειες των ΗΠΑ ξεχωρίζουν τώρα ως ελκυστικές », δήλωσε μια τρίτη πηγή του Πεκίνου που ενημέρωσε για τις συνομιλίες.
Τα φορτία των ΗΠΑ ήταν πανάκριβα, έναντι των προμηθειών που συνδέονταν με το πετρέλαιο από το Κατάρ και την Αυστραλία για παράδειγμα, αλλά είναι φθηνότερα τώρα.
Οι Κινέζοι αγοραστές αναζητούν, τόσο τις βραχυπρόθεσμες αποστολές για να καλύψουν τη ζήτηση αυτό το χειμώνα όσο και τις μακροπρόθεσμες εισαγωγές, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο, που θεωρείται από το Πεκίνο ως βασικό καύσιμο γέφυρας πριν φτάσει στον στόχο του 2060 για ουδέτερο άνθρακα, έχει οριστεί για σταθερή ανάπτυξη έως το 2035.
Οι έμποροι είπαν, ότι η Sinopec βρίσκεται σε τελικές συνομιλίες με 3 έως 4 εταιρείες για να αγοράσει 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως για 10 χρόνια, ξεκινώντας από το 2023, και αναζητά όγκους στις ΗΠΑ ως μέρος της απαίτησης.
Οι καθυστερήσεις στα έργα εξαγωγής ΥΦΑ στον Καναδά, στα οποία η PetroChina κατέχει μερίδιο, και η Μοζαμβίκη, όπου έχουν επενδύσει τόσο η PetroChina όσο και η CNOOC, έκαναν επίσης ελκυστικές τις προμήθειες των ΗΠΑ, πρόσθεσαν πηγές.
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, οι παραγωγοί χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χημικών αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο και πιο ασταθές κόστος ισχύος, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους. Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν, ότι ο πληθωρισμός στις εργοστασιακές πύλες τον Σεπτέμβριο σημείωσε υψηλό ρεκόρ.
Η Κίνα στοχεύει να είναι «ουδέτερη ως προς τον άνθρακα» έως το 2060 και το Πεκίνο προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρύπανση του άνθρακα, προς όφελος καθαρότερων ανέμων, ηλιακών και υδροηλεκτρικών. Αλλά, ο άνθρακας αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η Κίνα δεν είναι το μόνο έθνος που αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων και διακοπή λειτουργίας σε ορισμένες χώρες. Η κρίση ανέδειξε τη δυσκολία μείωσης της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από ορυκτά καύσιμα, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες, προσπαθούν να αναβιώσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις συνομιλίες τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη.
Η Κίνα θα προσπαθήσει να επιτύχει κορυφές άνθρακα έως το 2030, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Ζενγκ, σε ένα βίντεο μήνυμα στο Διεθνές Φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua αργά την Πέμπτη.
Είπε επίσης, ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι σημαντικές δυνάμεις που οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και θα πρέπει να συνεργαστούν και να διασφαλίσουν την ομαλή πρόοδο των μεγάλων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.