Οι φωτογραφίες μπροστά στα εκθέματα είναι απαραίτητη. Η έκθεση ονομάζεται “Ο λαός πρώτα, οι ζωές πρώτα”.
Πρόκειται για κρατική κινεζική έκθεση αφιερωμένη στην πανδημία του κορωναϊού – πανδημία που εκδηλώθηκε πέρσι τέτοιες μέρες στην πόλη του φιλοξενεί την έκθεση – στην Ουχάν.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ουχάν, στον χώρο δηλαδή όπου δημιουργήθηκε το πρώτο νοσοκομείο “εκστρατείας” για ασθενείς με κορωναϊό όταν η πόλη μαστίζονταν απ’ τον ιό. Μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει την έκτασή της, ενώ ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμη βρίσκεται στα αρχικά στάδια συνεργασίας με τις κινεζικές αρχές και τις υγειονομικές αρχές της Ουχάν προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες εκδήλωση της πανδημίας που δοκιμάζει ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ουχάν (πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων), λοιπόν, “κοιτίδα” του κορωναϊού, σύμφωνα με το Πεκίνο, επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα. Από τον περασμένο Μάιο, πάντα σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχει καταγράψει εγχώριας προέλευσης κρούσματα κορωναϊού.
Έτσι, πέραν των πανηγυρισμών που εξελίχθηκαν μήνες πριν παρουσία και του Κινέζου προέδρου στην πόλη, τώρα η πανδημία και, φυσικά, η “εξαιρετικά αποτελεσματική αντιμετώπισή της” από το κράτος αποτελεί αντικείμενο κρατικής προπαγάνδας.
- Εν τω μεταξύ, η δημοσιογράφος Τζανγκ Ζαν που άνευ κρατικής αδείας έκανε ρεπορτάζ για την εκδήλωση της πανδημίας στην Ουχάν, καταδικάστηκε μόλις χθες σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση…Ο συνήγορός της είπε πως η Τζανγκ φυλακίστηκε για «υποκίνηση ταραχών».
Η Τζανγκ ήταν ανάμεσα σε μια χούφτα ανθρώπων που οι οι αναφορές τους από πρώτο χέρι στα γεμάτα ασθενείς νοσοκομεία και στους άδειους δρόμους χρωμάτισαν μια πιο σκληρή εικόνα του επίκεντρου της πανδημίας απ΄ ό,τι το επίσημο αφήγημα.
«Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η κ. Τζανγκ υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη διάρκεια της κράτησής της και η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτικής της ΕΕ.
«Οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στην πρόσβαση στην πληροφορία, και ο εκφοβισμός και η επιτήρηση δημοσιογράφων, καθώς και οι προφυλακίσεις, δίκες και καταδίκες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και διανοουμένων στην Κίνα αυξάνονται και εξακολουθούν να είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.