Κίνα

Η Κίνα ήδη πλεονεκτεί στρατιωτικά έναντι των ΗΠΑ σε τρεις τομείς

Οι 200 ​​σελίδες της τελευταίας Έκθεσης Στρατιωτικής Δύναμης της Κίνας, ενός ετήσιου εγγράφου που εκδίδεται από το Πεντάγωνο, καθιστούν αδιαμφισβήτητα σαφές ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν στρατηγικό ανταγωνιστή στην Ασία, κάτι που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.

Αυτό τονίζεται στην αρχή της έκθεσης, όπου οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον πρόλογό τους για να επισημάνουν τρεις τομείς που ο στρατός των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με το PLA και τους κλάδους του.

Ο κινεζικός στρατός απολαμβάνει πλέον πλεονεκτήματα όσον αφορά τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, τους χερσαίους πυραύλους και την αντιαεροπορική άμυνα.

Δεδομένου ότι η έκθεση κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν να τονίσουν τη ναυτική ανισότητα που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, με το αμερικανικό σχέδιο να  περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη «δύναμη κρούσης» με περισσότερα πολεμικά πλοία επιφανείας.

Η έκθεση επεξεργάστηκε δύο άλλους τομείς όπου το PLA και τα υποκαταστήματά του έχουν ξεπεράσει τον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, εκτός από τους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS μικρής εμβέλειας που υπηρετούν με τον αμερικανικό στρατό, δεν υπάρχουν άλλοι αντίστοιχοι με τους κινεζικού, ούτε αντίμετρα εναντίον κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Οι συνέπειες είναι χειρότερες από ό, τι υποδηλώνει το κείμενο της έκθεσης, με τέσσερις συμβατικούς τύπους κινητών πυραύλων να αποτελούν σοβαρή απειλή κατά της πρόσβασης για το ναυτικό των ΗΠΑ στο θέατρο Indo-Pacific.

Αυτοί είναι ο βαλλιστικός πύραυλος ενδιάμεσου βεληνεκούς DF-26, ο σκοπός του οποίου είναι να στοχεύσει ομάδες κρούσεις αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων.

O DF-21 MRBM έχει παρόμοιο ρόλο αν και με το μισό εύρος.

Η πυραυλική δύναμη του PLA  διαθέτει επίσης το πρώτο λειτουργικό σύστημα υπερηχητικών πυραύλων στον κόσμο με το DF-17 που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο πέρυσι.

Το δραστικό του βεληνεκές εξακολουθεί να είναι άγνωστο, αλλά η επιχειρησιακή του χρήση είναι ένας άλλος ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας κατά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην πρώτη αλυσίδα νησιών.

Μια άλλη αιτία ανησυχίας είναι ο υποηχητικός πύργος cruise DF-10 / 10A που είναι τοποθετημένος σε όχημα μεταφοράς 8 × 8.

Το βεληνεκές του DF-10 / 10A εγγυάται ότι οι παρακείμενες θάλασσες της Κίνας προστατεύονται από ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων  και άλλα πολεμικά πλοία.

Σε ό, τι μοιάζει με παράλειψη, η έκθεση του Πενταγώνου δεν αναγνωρίζει τους νεότερους πυραύλους που εκτοξεύονται από τον αέρα και είναι διαθέσιμοι στα μαχητικά αεροσκάφη της PLAAF.

Ο τρίτος τομέας όπου το PLA υπερβαίνει τον αμερικανικό στρατό είναι λίγο έκπληξη.

Ενώ η  Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ έχουν επαρκεί μέσα για μια  εκστρατεία εναντίον της κινεζικής ηπειρωτικής χώρας, η έκθεση πιστώνει την «στιβαρή και  ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας» της Κίνας

Εκτός από τις προφανείς αναφορές για την απόκτηση του Πεκίνου των ρωσικών S-400 και S-300, δεν κοινοποιούνται περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτό το επίγειο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας.

Η αλήθεια είναι ότι ο PLA διαθέτει  ένα πιο ποικίλο οπλοστάσιο  συστημάτων άμυνας σε σύγκριση με τον αμερικανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων νέων SAM και μεγάλων αποστάσεων και  ραντάρ υψηλής συχνότητας.

Ενώ ο πρόλογος της έκθεσης απαριθμεί μόνο τρεις περιοχές όπου ο στρατός των ΗΠΑ υστερεί σε σύγκριση με το PLA, υπάρχουν άλλοι δείκτες ανησυχητικών κενών μεταξύ των αντιπάλων.

Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας είναι υψηλότερες από τις επίσημες γνωστοποιήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού της.

Ο ισχυρισμός είναι προβληματικός όταν αναγνωρίζονται τα άλλα αναδυόμενα πλεονεκτήματα της PLA.

Για παράδειγμα, η ώθηση της Κίνας για ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI)  σημαίνει ότι οι διοικητές του PLA ενδέχεται σύντομα να έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία που χρησιμοποιούν AI για τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Η έλευση του AI για εφαρμογές πεδίου μάχης συνδέεται με ένα άλλο τεχνολογικό άλμα για το PLA.

Τα μη επανδρωμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των UAV, που αναπτύσσονται τώρα  είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τον  στόλο του αμερικανικού στρατού και θα μπορούσαν να είναι ανώτερα, δεδομένης της επιτυχούς ανάπτυξης λειτουργικών σμήνων drone, αεροσκαφών μάχης και επιτήρησης μεγάλου υψομέτρου και UCAVs με κινητήρα τα τελευταία χρόνια.

Συγκριτικά, ο στρατός των ΗΠΑ απολαμβάνει ένα σαφές πλεονέκτημα όταν πρόκειται για UAV επιτήρησης, αλλά δεν έχει υιοθετήσει τις ίδιες ευρείες δυνατότητες σε μη επανδρωμένα συστήματα όπως ο PLA.

Οι συγγραφείς της έκθεσης δεν αναγνωρίζουν πώς η σημερινή γενιά χερσαίων συστημάτων του PLA, καθώς και  του πυραυλικού πυροβολικού, ξεπερνούν τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ σε ισχύ πυρός και όγκο.

Ο στρατιωτικός-βιομηχανικός τομέας της Κίνας είναι εξίσου τρομερός με την τεράστια παραγωγική του ικανότητα και τα σύντομα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη εξοπλισμού τρέχουσας γενιάς.

Ακόμα κι αν ένας επίγειος πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν μπορεί ποτέ να διεξαχθεί, ασιατικές χώρες που είναι  σε αντίθεση με τις πολιτικές του Πεκίνου ,πρέπει να αποτιμήσουν το εύρος και την εντυπωσιακή δύναμη που μπορεί να φέρει ο PLA στα σύνορά τους.

Καθώς η οικονομία της Κίνας είναι έτοιμη για σταθερή ανάπτυξη τη δεκαετία του 2020, το ονομαστικό ΑΕΠ της, ύψους 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα φθάσει τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 σύμφωνα με  εκτιμήσεις, τα όποια κενά έχει στο στρατιωτικό τομέα μπορούν να εκλείψουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF