Οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να περιορίσουν την έξοδο της Κίνας στον Ειρηνικό ωκεανό, εξοπλίζοντας την Ταϊβάν. Η Κίνα αντιδρά, με πιθανό αποτέλεσμα την μελλοντική σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση όπλων στην Ταϊβάν την Τετάρτη. Το εξοπλιστικό πακέτο περιλαμβάνει όπλα ικανά να πλήξουν παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας.
Είναι η πρώτη φορά από το 1979 οπότε και η Ουάσιγκτον είχε διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι και μετά, που οι ΗΠΑ παρέχουν στο νησί ουσιαστικά επιθετικά όπλα.
Το πακέτο των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 135 πυραύλους cruise AGM-84H, με εντυπωσιακή εμβέλεια άνω των 168 μιλίων (270 χιλιόμετρα), και 11 φορητούς εκτοξευτές πυραύλων μαζί με 64 πυραύλους που μπορούν να φτάσουν έως και 186 μίλια (300 χιλιόμετρα). Η πώληση περιλαμβάνει επίσης νέους αισθητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη της Ταϊβάν.
Ο Μέι Φουσίνγκ, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Ασφάλειας της Ταϊβάν, ενός think tank, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο "The South China Morning Post", ότι η επιθετική φύση των όπλων είναι ένα σημαντικό βλήμα για την Ταϊβάν.
Επισημαίνεται ότι η Ταϊβάν διαθέτει ένα μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Ο Alexander Huang Chieh-cheng, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tamkang στην Ταϊβάν, δήλωσε στην Post ότι η Ταϊβάν θα είναι η πρώτη χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ που τα F-16 της θα φέρουν τους πυραύλους cruise AGM-84H .
Ο καθηγητής είπε ότι ενώ τα όπλα τα οποία είναι τα πρώτα «επιθετικά» που πωλούνται στην Ταϊπέι μετά από τέσσερις δεκαετίες και πλέον, "είναι κυρίως για λόγους αποτροπής".
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν πρέπει να σταματήσουν.
Ο Ζάο είπε ότι οι πωλήσεις "βλάπτουν σοβαρά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ ,την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν".
Είπε επίσης ότι η Κίνα "θα απαντήσει". Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στην αμερικανή εταιρεία κολοσσό κατασκευής οπλικών συστημάτων Lockheed Martin, για πωλήσεις στην Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει συσφίξει τους δεσμούς με την Ταϊβάν, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή με το Πεκίνο.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Αλεξ Αζάρ επισκέφθηκε την Ταϊβάν, καθιστώντας τον εαυτό του, τον ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ που ταξίδεψε στο νησί από το 1979. Την επίσκεψη του Αζάρ ακολούθησε άλλη επίσκεψη στο νησί από τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Keith Krach.
Το ταξίδι του Κράτς πυροδότησε αύξηση των πτήσεων από κινέζικα πολεμικά αεροπλάνα κοντά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Παράλληλα οι αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ πέταξε πάνω από το νησί της Ταϊβάν, μια σπάνια κίνηση, με αποδέκτη το Πεκίνο.
Σχόλιο-Εκτίμηση
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να περιορίσουν την έξοδο της Κίνας στον Ειρηνικό ωκεανό. Έχουν αντιληφθεί ότι στο προσεχές μέλλον, η μόνη χώρα η οποία έχει τη δυναμική να αμφισβητήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους είναι η Κίνα.
Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το προπύργιο τους την Ταϊβάν. Επίσης οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτίσουν μια ευρύτερη συμμαχία στον Ειρηνικό, στην οποία θέλουν να συμμετέχουν η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδία και η Αυστραλία.
Ο απόηχος της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει ως άμεση συνέπεια την απαγκίστρωση τους από άλλα θέατρα επιχειρήσεων παγκοσμίως. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν οι περιφερειακές συγκρούσεις, αφού οι αναδυόμενες κατά περιοχή περιφερειακές δυνάμεις, θα διεκδικήσουν χώρο επιρροής στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας να εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως στη Συρία, στο Β. Ιράκ, στη Λιβύη, στη ΝΑ Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Αιγαίο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Εδώ θα πρέπει η ΕΕ να αντιληφθεί, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις επί μέρους διαφορές και συμφέροντα των κρατών μελών της αναφορικά με τον αναδυόμενο κίνδυνο που λέγεται Τουρκία, στην οποία θα πρέπει να δώσει μια ηχηρή και σκληρή απάντηση.
Η ΕΕ θα είναι υπεύθυνη έναντι της ιστορίας, εάν επιτρέψει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία διακαώς ονειρεύεται να υλοποιήσει ο Ερντογάν.
Άραγε θα ενεργήσει όπως πρέπει η ΕΕ, ή θα αρκεστεί σε λόγια.
Η Τουρκία του Ερντογάν σταματιέται μόνο με πράξεις.