Κίνα

Τα μη επανδρωμένα, ρομποτικά υποβρύχια της Κίνας τρομάζουν τη Δύση

Ο στρατός της Κίνας αναπτύσσει ρομποτικά υποβρύχια προκειμένου να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ναυτικής ισχύος. Τα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη σκάφη θα αποπλεύσουν για πρώτη φορά την ερχόμενη δεκαετία, με στόχο να απειλήσουν τα πλεονεκτήματα των ναυτικών δυνάμεων της Δύσης.

Η είδηση διακινήθηκε πρόσφατα από διεθνή ΜΜΕ, και πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκε από τον Λιν Γιανγκ, διευθυντή εξοπλισμού θαλάσσιων τεχνολογιών στο Ινστιτούτο Αυτοματισμού της Shenyang, στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Φημολογείται δε ότι η ανάπτυξη των υποβρυχίων ρομπότ νέας γενιάς θα συμπέσει με τους εορτασμούς από την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2021.

Χωρίς να επιβεβαιώνεται αν οι υπόλοιπες χώρες αναπτύσσουν αντίστοιχα προγράμματα τα ρεπορτάζ για τις κινεζικές κινήσεις έχουν σκορπίσει ανησυχία σε αρκετές χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ.

ΑΙ χαμηλού κόστους

Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια που αναπτύσσει η Κίνα θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από τη συλλογή πληροφοριών, τη φύλαξη στόχων, την αναγνώριση και την τοποθέτηση ναρκών μέχρι και την ολοκλήρωση επιθέσεων κατά των εχθρικών πλοίων. Το πλεονέκτημα αναμένεται να αναδειχθεί σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ο δυτικός Ειρηνικός Ωκεανός.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι θα λειτουργούν χωρίς την παρουσία πληρώματος τους δίνει αναντίρρητα πλεονεκτήματα. Αν και οι Κινέζοι δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν πλήρως τα υποβρύχια με πλήρωμα, τα μη επανδρωμένα θα τους επιτρέπουν να εμπλακούν σε δραστηριότητες και επικίνδυνες αποστολές με σχετικά ελεγχόμενο κόστος και εκμηδενισμένο ρίσκο για της ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, θα μπορούν να εκτελούν τις αποστολές τους και να επιστρέφουν στη βάση τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, εκτός αν απαιτηθεί. Θα μπορούν δε να λαμβάνουν αποφάσεις πλοήγησης, αλλαγής πορείας και βάθους, προκειμένου να αποφεύγουν την ανίχνευση, αλλά και να διαχωρίζουν τα πολιτικά από τα στρατιωτικά σκάφη. Σε πρώτη φάση, η τεχνολογία ΑΙ θα εφαρμοστεί σε ένα ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο τύπου 039Α, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες σειρές.

Ρομποτικός στρατός

Τα ρομποτικά υποβρύχια εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλάνο των κινεζικών αρχών να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η τεχνολογία AI, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας αξιοποιείται ήδη σε στρατιωτικά συστήματα και αναμένεται να ενταχθεί σε σειρά αυτόνομων, αλλά και επανδρωμένων συστημάτων, οχημάτων και σκαφών σε όλα τα σώματα του στρατού της αχανούς χώρας.

Τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά εφόσον χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οφείλουν να τεθούν σε διεθνή βάση και να τηρηθούν απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το βασικότερο προαπαιτούμενο είναι η τελική απόφαση για ένα στρατιωτικό χτύπημα να βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώπου και όχι μιας μηχανής.

Του Γιάννη Γορανίτη

.liberal.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ