Ο τυφώνας Μίλτον έπληξε σφοδρά τη δυτική ακτή της Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 16 νεκρούς, καθώς γίνονται μαζικές αποστολές διάσωσης.
Ο σαρωτικός τυφώνας προκάλεσε παγκόσμιο σοκ με την έκταση της καταστροφής του στην «ηλιόλουστη» πολιτεία.
Στον απόηχο της φυσικής καταστροφής, συγκλονίζει η ιστορία ενός ναυτικού που σώθηκε από σχεδόν βέβαιο θάνατο εν μέσω των συνεπειών του τυφώνα Μίλτον χθες, αφού βρέθηκε να επιπλέει στον Κόλπο του Μεξικού πάνω σε έναν καταψύκτη. Ο άνδρας, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί, επέβαινε σε ένα μικρό αλιευτικό σκάφος όταν έπεσε πάνω στον τυφώνα, καθώς αυτός διέσχιζε τη θάλασσα και κατευθυνόταν προς τις ακτές της Φλόριντα το απόγευμα της Τετάρτης.
Κινηματογραφική διάσωση
Η βίαιη καταιγίδα σήκωσε τρομακτικά κύματα που έπεσαν πάνω στο σκάφος του και το αχρήστευσαν, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να κάνει πανικόβλητος ένα τηλεφώνημα στον σταθμό της ακτοφυλακής στο Σεντ Πίτερσμπουργκ.
Οι αξιωματούχοι της ακτοφυλακής έχασαν την επαφή μαζί του και δεν μπόρεσαν να τον διασώσουν την Τετάρτη, καθώς ο Μίλτον έπληττε τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, προκαλώντας φόβους ότι θα χάνονταν στη διάρκεια της νύχτας στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Αλλά με τον τυφώνα να έχει ξεσπάσει στην ενδοχώρα μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ένα ελικόπτερο της ακτοφυλακής ξεκίνησε μια τελευταία αποστολή έρευνας και διάσωσης και εντόπισε ως εκ θαύματος τον απελπισμένο ναυτικό να επιπλέει, χρησιμοποιώντας έναν καταψύκτη ως πλωτό μέσο.
16 οι νεκροί
Ο τυφώνας Μίλτον είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 16 θανάτους σε οκτώ κομητείες της Φλόριντα, μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ. Η New York Post μιλά για 17. Eξελίχθηκε σε ισχυρό τυφώνα κατηγορίας 5 στον Κόλπο του Μεξικού προτού καταλήξει κοντά στη Σαρασότα της Καλιφόρνια την Τετάρτη ως τυφώνας κατηγορίας 3.
Το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες υπηρεσίες συνεχίζουν να αποκαθίστανται σιγά-σιγά σε ολόκληρη τη Φλόριντα μετά το λιγότερο από 12 ώρες ταξίδι του τυφώνα Μίλτον στην πολιτεία, αφήνοντας πίσω του περισσότερα από 4 εκατομμύρια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην κορύφωσή του και πλημμυρισμένες γειτονιές.
Πριν από την άφιξη του τυφώνα, εκδόθηκαν εντολές εκκένωσης για περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι ο τυφώνας βρισκόταν σε τροχιά που θα δημιουργούσε ένα ανυπέρβλητο κύμα καταιγίδας γύρω από τον κόλπο της Τάμπα, στην αμερικανική πολιτεία. Ευτυχώς, το χειρότερο σενάριο είχε αποφευχθεί και η ευάλωτη πόλη γλίτωσε τα χειρότερα, διαπίστωσαν οι ειδικοί.
Καθώς ο τυφώνας Μίλτον προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Φλόριντα, περίπου 1.000 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι διασώθηκαν από συντρίμμια και πλημμυρικά ύδατα, καθώς και τουλάχιστον 100 ζώα, δήλωσαν οι υπεύθυνοι της άμεσης δράσης και της πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι διακοπές ρεύματος αντιμετωπίζονται σιγά σιγά, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στο σκοτάδι.
Χιλιάδες συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση περισσότερων από ένα εκατομμύριο πελατών λιγότερο από 24 ώρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Η πλειονότητα των σχεδόν 3 εκατομμυρίων που εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα αναμένεται να αποκατασταθεί μέχρι το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε ότι περίπου 50.000 τεχνικοί εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Τουλάχιστον 50 ανεμοστρόβιλοι
Εκτός από τους σαρωτικούς ανέμους και το κύμα καταιγίδας, ο τυφώνας Μίλτον δημιούργησε τουλάχιστον 50 ανεμοστρόβιλους, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ανεμοστρόβιλου που κατέστρεψε μέρος μιας κοινότητας ηλικιωμένων στην κομητεία Σεντ Λούσι. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σίγουροι για το πόσα θύματα μπορεί να είναι ακόμη παγιδευμένα, καθώς πολλές κατοικίες είναι κατοικίες που χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, σημαντικά εκτεθειμένες σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η ένταση του Μίλτον τον κατέστησε τον πέμπτο ισχυρότερο κυκλώνα που έχει καταγραφεί στη λεκάνη του Ατλαντικού, υπολειπόμενος μόνο των ρεκόρ που κατέχουν η Γουίλμα (2005), ο Γκίλμπερτ (1988), ο Labor Day (1935) και η Ρίτα (2005).
Γιατί ήταν τόσο καταστροφικός ο τυφώνας στην Φλόριντα;
Ο συνδυασμός τριών παραγόντων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την καταστροφικότητα του Μίλτον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Eoconomist.
Ο πρώτος ήταν η ταχύτατη ανάπτυξη του τυφώνα στον Κόλπο του Μεξικού. Eίναι χαρακτηριστική η αντίδραση ενός μετεωρολόγου στον αέρα βλέποντας το μέγεθος της καταιγίδας που δημιουργούνταν. «Είναι απλά ένας απίστευτος, απίστευτος, απίστευτος τυφώνας», είπε κλείνοντας τα μάτια και κουνώντας το κεφάλι ενώ στη συνέχεια σταμάτησε να μιλά γιατί δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Ο Μίλτον έγινε τυφώνας κατηγορίας πέντε με τρομερή ταχύτητα πριν εξασθενήσει καθώς πλησίαζε τη στεριά. Τα αρχεία του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων δείχνουν ότι μόνο δύο καταιγίδες -η Βίλμα το 2005 και ο Φέλιξ το 2007- έχουν ενισχυθεί ταχύτερα. Για αυτό ευθύνονται τα θερμά νερά στον Κόλπο, τα οποία ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή. Οι τυφώνες χρησιμοποιούν τα θερμά νερά των ωκεανών ως καύσιμα. Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ισχυρότερες καταιγίδες.
Δεύτερον, η τοπογραφία της δυτικής ακτής της Φλόριντα την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους τυφώνες. Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα είναι ευρεία και ρηχή και έχει ήπια κλίση προς τα υδάτινα βάθη. Αυτό επιτρέπει στους ισχυρούς ανέμους της καταιγίδας να σπρώχνουν εύκολα το νερό πάνω στη χαμηλή ακτογραμμή, ένα φαινόμενο γνωστό ως κύμα καταιγίδας.
Τέλος, το δυσθεώρητο κόστος των ζημιών που προκαλούν οι τυφώνες πλέον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας σε επικίνδυνες περιοχές. Πριν από μια δεκαετία η Φλόριντα ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη και έγινε η τρίτη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής, πίσω μόνο από την Καλιφόρνια και το Τέξας. Η περιοχή Tampa Bay, η οποία χτυπήθηκε από τον Μίλτον, έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 18% από το 2010, σε σχεδόν 5 εκατ. ανθρώπους. Οι καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται όλο και πιο συχνές. Στην Αμερική αυτό έχει να κάνει τόσο με την ανάπτυξη σε μέρη που δεν είναι κατάλληλα γι' αυτήν, όσο και με την αλλαγή του κλίματος.