«Είναι η τέταρτη φορά που είχα τη μεγάλη τιμή να μιλήσω σε αυτή τη συνέλευση ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Μπάιντεν ξεκινώντας την ομιλία του. «Θα είναι η τελευταία μου. Έχω δει μια αξιοσημείωτη πορεία της ιστορίας».
Όμως, παρόλο που ανέλαβε την εξουσία διαθέτοντας δεκαετίες εμπειρίας στην εξωτερική πολιτική, αφήνει πίσω του ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε την ανοικοδόμηση των συμμαχιών από την κυβέρνησή του, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν «αποφασισμένος να ανοικοδομήσει τις συμμαχίες και τις συνεργασίες της χώρας μου σε επίπεδο που δεν είχε ξαναδεί».
«Κάναμε ακριβώς αυτό», είπε ο Μπάιντεν.
Αλλά οι δύο πόλεμοι που ξεκίνησαν κατά τη θητεία του δεν έχουν ξεκάθαρο τέλος.
Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος θυμήθηκε πώς το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε πόλεμο όταν αυτός μπήκε στην πολιτική πριν από πέντε δεκαετίες. «Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ξεκίνησαν πόλεμο, αλλά στη συνέχεια σφυρηλάτησαν μια ιστορική ειρήνη», τόνισε. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει σε όλη μου την καριέρα», είπε.
«Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά δεν το κάνω, δεν θα το κάνω». «Ως ηγέτες, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις από την Ουκρανία, τη Γάζα, το Σουδάν και όχι μόνο».
Η προεδρία του ολοκληρώνεται καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αυξάνεται.
Ο πρόεδρος είπε ότι κορυφαία προτεραιότητα πριν από το τέλος της διακυβέρνησής του είναι να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας έχουν σταματήσει.
Ξεκινώντας το τμήμα της ομιλίας του αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να πτοείται από τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου. Οποιαδήποτε χώρα θα έχει το δικαίωμα, την ευθύνη να διασφαλίσει ότι μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ».
«Χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν εισέβαλαν σε ένα κυρίαρχο κράτος, σφαγιάζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών μέσα στα σπίτια τους και σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Ειδεχθείς πράξεις σεξουαλικής βίας. Διακόσιοι πενήντα αθώοι όμηροι. Έχω συναντηθεί με τις οικογένειες αυτών των ομήρων. Έχω πενθήσει μαζί τους. Ζουν μια κόλαση», είπε.
Αναφερόμενος στα δεινά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπάιντεν συνέχισε: «Αθώοι πολίτες στη Γάζα ζουν επίσης μια κόλαση. Χιλιάδες χιλιάδων άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, πάρα πολλές οικογένειες εκτοπισμένες, συνωστίζονται σε σκηνές, αντιμετωπίζουν μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση. Δεν ζήτησαν αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς».
Μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην εισβολή του στην Ουκρανία και προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο μέχρι αυτό να νικήσει τον πόλεμο.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο πόλεμος του Πούτιν δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του. (Ο Πούτιν) σκόπευε να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία είναι ακόμα ελεύθερη. (Ο Πούτιν) σκόπευε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
«Θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να διατηρήσει την ελευθερία της ή θα φύγουμε, θα αφήσουμε την επιθετικότητα να ανανεωθεί και ένα έθνος να καταστραφεί; Ξέρω την απάντηση», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορούμε να κουραστούμε. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού και δεν θα εγκαταλείψουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθούν χωριστά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Με περισσότερους από 500 ανθρώπους να σκοτώνονται στον Λίβανο μόνο τη Δευτέρα από ισραηλινά χτυπήματα, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σίγουρα θα επισκιάσουν τα υπόλοιπα θέματα στον ΟΗΕ.
Μιλώντας για την κλιμάκωση, ο Μπάιντεν προειδοποίησε στην ομιλία του ότι «ο πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
«Η διπλωματική λύση είναι ακόμα δυνατή», είπε. «Στην πραγματικότητα, παραμένει ο μόνος δρόμος για διαρκή ασφάλεια για να επιτραπεί στους κατοίκους και των δύο χωρών να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα σύνορα με ασφάλεια. Αυτό εργαζόμαστε ακούραστα για να επιτύχουμε».